Anlambilim Konuları ve Türkçenin Anlambilimi

97897522066281

Anlambilim
Puan vermedi·288 syf.·
2024 1. kitabı
Aksan, kitabı 4 ana başlıkta yazmış. 1. bölümde açıkladığı bazı kavramları gelecek bölümlerde daha detaylı açıklamış. Ana başlıkları alt başlıklar şeklinde düzenleyip örneklerle açıklamalarda bulunmuş. Alanda anlam bilim çalışmaları yapacaklara öncülük etme özelliği taşıyan bir kaynak kitap. Türkçenin anlam bilimi incelemelerine dair eksiklikler olduğunu belirtmiş. Aksan, “Anlam” başlığında iyi ve fena, kötü kelimelerinin ters anlamlı olduğunu söyler. Fakat kullanımın aynı anlamı verebileceğini şu örnekle açıklar: Adamı iyi dövmüşler. Adamı kötü dövmüşler. Adamı fena dövmüşler. Kelimeler farklı fakat anlam aynıdır.
1000k
AnlambilimDoğan Aksan · Bilgi Yayınevi · 201686 okunma

Doğan AksanYazar · 22 kitap
Aksan, İzmir'de doğmuş Ankara Yenişehir Mimar Kemal İlkokulu'nda öğrenci olmuş, Elâzığ'da, Mezre Orta Okulunda orta öğrenimini sürdürmüş, 1948'de Ankara Atatürk Lisesi'nden sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nden (DTCF) 1952 yılında mezun olmuş ve aynı yıl DTCF'de akademik kariyerine asistan olarak başlamıştır. 1972 yılında DTCF dilbilim profesörü olmuştur. Aktif eğitimcilik ve öğretim üyeliği yaşamını 1996 yılında emekli olarak tamamlamıştır. Türkiye'de dilbilimin kurucusudur. Aksan, akademik kariyeri dışında Türk Dil Kurumu'nda Dilbilim ve Dilbilgisi Kolu Başkanlığı gibi görevlerde de bulunmuştur. Türk Anlambiliminin önemli temsilcilerindendir. Türkiye Bilimler Akademisi'nin 1998 Yılı Hizmet Ödülü'nü de almıştır. Prof. Dr. Doğan Aksan, uzun süreli hastalığının ardından 12 Mayıs 2010 tarihinde, 81 yaşında Ankara'da ölmüştür.