Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antik İnançlar ve Modern Hurafeler

Martin Lings

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bilgi edinin, zira bilgi sizi özgür kılacaktır.
Sayfa 62
Zerdüştlüğe göre insanın bozulmasındaki bir safha, yiyeceklerden yalnızca yiyecek olmaları hasebiyle zevk alma ile onların güzelliğini Yaratıcıya hasredememekte ortaya konur.
Sayfa 35
Reklam
Tüm dinlerde üç âlemden yani Ruh, nefs ve beden âlemlerinden mürekkep bir fikir mevcuttur. Nefs ile beden yani ruhanî ile cismanî genellikle "bu âlem" denilen şeyi teşkil ederler. Girişi Kalp olan Ruh âlemi, bütünüyle bu dünyayı aşıp herhangi bir beşerî melekenin ulaşabileceğinden ötededir. Kalpte taht kuran ve nefs ile Ruh arasındaki irtibat vasıtası olan beşerüstü meleke, gördüğümüz üzere atalarımızın Akıl olarak isimlendirdiği şeydir.
"Mistik" kelimesi kısmen "entelektüel'e tekabül eder; zira bir mistik, Göklerin Melekûtu'nu idrak eden ya da idrak etmeye can atan kişidir. Akıl ise bu idrakin kendisiyle gerçekleştiği melekedir. Umumiyetle "mistik", daha genel bir kelime olma temayülü taşır. Her ne kadar burada "entelektüel sevgi" bazen "mistik sevgi" ya da "manevi sevgi" anlamında kullanılsa da "entelektüel" ifadesi, mistik sevgi yolundan ziyade mistik bilgi yoluna atıftır.
Herşeye rağmen, dünyanın bugünkü duruma gelmesinin sorumlusu, yazma değil basma iş­lemidir.
Nihayetinde kendi akıbetini reddeden bu bilim, "sahip olmayan kişiden sahip olduğu şeylerin bile alınacağını" öngören maharetler meselinin hakikatiyle alakalı modern dünyanın çok sayıdaki tasvirinden biri olmaya mahkûmdur.
Reklam
Bir insanı "zeki" olarak adlandırmak ile onu entelektüel olarak adlandırmak arasında hâlâ bir fark bulunmaktadır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.