Romulustan Justinianusa

Orijinal Adı:
Ancient Rome
9786257201315

2026 23. kitabı
Roma tarihine meraklı birisi olarak söylemeliyim ki beni fazlasıyla tatmin etti, çevirisi de mükemmel derecede olan bu kitap roma’nın kuruluşundan itibaren hristiyanlaşmasına kadar olan kısmını ana başlıkları ile ele alıyor. Roma tarihini ilk kez okuyacak olara da tavsiye edebilirim. Bu kitap sayesinde hem bilgilerimi tazelemiş oldum hem de okurken keyif aldım.
Tarih
Antik RomaThomas R. Martin · Bilge Kültür Sanat · 202229 okunma
2025 54. kitabı
Antik Roma - Romulus'tan Justinianus'a #okudumbitti "Ne var ki tarih sürprizlerle doludur." Prof. Thomas R. Martin’in #AntikRoma adlı eseri, Roma’nın kuruluşundan Bizans’a dönüşüm sürecine kadar uzanan yaklaşık 1500 yıllık destansı hikâyeyi, akıcı ve anlaşılır bir üslupla anlatıyor. Böylesine geniş kapsamlı bir tarihi yalnızca 252 sayfada özlü ve etkili bir şekilde sunabilmek gerçekten büyük bir başarı. Kitap, Roma’nın siyasi yapılanmasını, toplum yapısını, inanç sistemlerini ve kültürel mirasını derinlemesine ele alıyor. Yazar, Roma’nın yalnızca bir savaş ve fetih gücü olmadığını, aynı zamanda aile yapısından dini inanışlarına kadar köklü bir medeniyet oluşturduğunu etkileyici bir şekilde gözler önüne seriyor. Romalıların sosyal ve etik değerlerini irdelerken antik yazarların metinlerine sıkça başvurması, anlatımı daha da sağlam temellere oturtuyor. Bu sayede sadece tarih anlatmakla kalmıyor, okuyucuyu da geçmişe tanıklık etmeye davet ediyor. "Devleti korumak için çalıştıklarını iddia ederken aynı zamanda her şeyin ötesinde kendileri için güç kazanmaya çalışıyorlardı." Kitabın en etkileyici yanlarından biri, Roma’nın yükselişinin ardındaki stratejik zekâyı ve kurumsal yapıyı başarılı bir şekilde analiz ederken, çöküşünün de kaçınılmaz sebeplerini detaylandırması. Yalnızca zaferlerle süslenmiş bir anlatı sunmuyor; aksine, Roma’nın değişen talihini ve iç çalkantılarını da objektif bir bakış açısıyla ele alıyor. Eğer Roma tarihine ilgi duyuyor, ancak konuyu karmaşık akademik dilden uzak, yalın bir anlatımla okumak istiyorsanız, bu kitap tam size göre. Hem Eskiçağ tarihine meraklı okurlar hem de Roma’nın hukuki ve kültürel mirasıyla ilgilenenler için vazgeçilmez bir kaynak niteliğinde. Kitabı bitirdiğinizde, “Hepimiz bir parça Romalıyız” sözünün ne kadar doğru
Antik RomaThomas R. Martin · Bilge Kültür Sanat · 202229 okunma

Thomas R. MartinYazar · 5 kitap
Thomas R. Martin (doğum: 1947), Greko-Romen dünyasında uzman bir Amerikalı tarihçidir. Şu anda, "Jeremiah O'Connor" başkanlığını, Atina'nın demokrasi, Helenlik ve Roma İmparatorluğu üzerine dersler verdiği Holy Cross Koleji'nde Klasik Bölüm'de yürütüyor. Araştırma alanı antik Yunan ve Roma tarihini ve nümismatik konuları kapsar. Klasik Yunanistan'daki Egemenlik ve Sikkeleri (Princeton Üniversitesi Basını, 1985), Eski Yunan: Tarih Öncesi Dönemden Helenistik Dönemlere (Yale Üniversitesi Yayınevi, 1992), Bunların Yapımcılığını İçeren Çeşitli Yayın ve Makalelerin Yazarları ve Yazarları arasında yer almaktadır. Batı: İnsan ve Kültürler (Bedford / St. Martin, 2 cilt, 2001) ve Herodot ve Sima Qian: Yunanistan ve Çin'in İlk Büyük Tarihçileri (Bedford / St. Martin's, 2009) yeniden yayımlandı. History Channel'ın Roma tarihiyle ilgili ürettiği belgesellere, özellikle "Roma: İmparatorluğun Yükselişi ve Düşüşü" dizisine katkıda bulundu. Profesör Martin B.A.'yi kazandı. (1970), Princeton Üniversitesi'nden Classics summa cum laude'de ve onun M.A. (1972) ve Ph.D. (1978) Harvard Üniversitesi'nden Klasik Filoloji'de, Atina'daki Klasik Araştırmalar Amerikan Okulu'ndaki (1973-75) lisansüstü çalışmaları ile.