Ege

29 Mayıs 2025
Maya Kitap
Sıralamalar

2026 11. kitabı
Yol kenarlarında antik kentleri işaret eden kahverengi tabelalar, binlerce yıllık bir hafızayı sessizce taşıyorlar. Ancak insanlar çoğu zaman aceleyle geçip giderken bu işaretleri fark etmiyor. Belki de sadece gidecekleri yerlere odaklanıyorlar. Aslında o tabelalar, yalnızca bir yön göstergesi değil, geçmişin bugüne uzanan çağrısı diğer yandan. Taşlara sinmiş hayatları, unutulmuş hikâyeleri ve kadim medeniyetleri haber veriyor her biri. Günlük telaş içinde gözden kaçan her kahverengi tabela, aslında durup bakılsa insanı zamanın ötesine davet eden bir kapı özelliğinde. Fark edilmedikçe susar, fark edildiğinde ise toprağın altındaki bin yıllık sesi duyurur bizlere. Seyahatlerde insanlar deniz, kum ve güneş üçlüsünü daha çok belki tercih ederler ama tarihin izinde yol almak kesinlikle çok heyecanlı oluyor. Antik kentlerin hangi uygarlıklar tarafından yapıldığı, neden inşa edildiği, hangi olaylara tanıklık ettiği ve gündelik yaşamlarına dair sosyal, kültürel, ekonomik ve politik zeminde nasıl yaşadılar tüm bunlarla ilgili fikir edinmek kesinlikle çok güzel. Kitap da tam bu anlamda Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya’nın antik rotalarına götürüyor okuyucusunu. Oldukça detaylı bir çalışma olmuş. Benim çok hoşuma gitti. Her birinin dönemine uzanmak eminim sizler için de keyifli olacaktır. Kahvelerinizi hazır etmeyi unutmayın.
Egenin Antik Yolları
2026 6. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2026 09:28
Sizlerle sanat tarihçisi Oğuzhan Karadirek'in Antik Rotalar Ege eserini paylaşacağım. Arkeoloji meraklısı bir okur olarak fırsat buldukça gezmeye de gayret ederim. Zannımca sadece okumak yetmez. Ve antik rotaları gezmek öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değil aslında. Tarihi bilginiz ve bir gezi rehberimiz yoksa yıkılmış birkaç taştan ibaret gibi görünür pek çok yer. Çünkü antik kentlerin kalıntıları açısından yoğun olan ve olmayan bölgeleri dışında yazın ve kışın gezilecek yerleri mevcut. Sadece bir doğa yürüyüşüne çıkmaya benzemiyor. Anadolunun öyle bir iklimi var ki bir şehirden bir şehir geçince adeta mevsim değiştiğinden hangi araçlarla gidileceği mühim. Egenin antik kentlerini sarısıyla anlatan yazar hem tarihini hem coğrafyası hem de günümüze kadar ne kadar değişime uğradığına değiniyor. Çanakkale'den başlayan yolculuk; Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya ile son buluyor. Bu rotalarda en fazla değişime uğrayan yer Menderes Nehrine yakın şehirler. Örneğin İzmir'deki Efes Antik Kenti bir zamanlar denize nazır bir yermiş. Lakin avülyonların taşınması birlikte kara parçasına dahil olmuş. Aynı şekilde Aydın'da bulunan Bafa Gölü bir zamanlar adalardan oluşan Bafa Denizi imiş. Bu detaylar neden önemli biliyor musunuz? Geçen zamanda yaşanan doğa olaylarının algımızı şekillendirmesi günümüzde yaşadığım yere daha çok fark etmemiz gerektiğine işaret ediyor. Öyle ki bu işaret Anadoludaki tarihi eserlerimizi arkeoloji adı altında kendi ülkesine kaçıranlara karşı dahada uyanık olmamızı sağlayacak. Ayrıca zamanda yolculuk etme fırsatına kim hayır diyebilir ki! Unutmadan 2022 yılında beş günlük bir sürede Efes, Nysa, Didimya, Amintas, Tlos, Hireapolis ve Laodikya antik kentlerini gezmiş biri olarak Egede görmediğim nice antik kent olduğunu
2026 201. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2026 19:22
Antik kentleri gezmeyi sever misiniz? Ben bayılırım..Hani bir yolculuğa başlarsınız, mavi tabelaları takip edersiniz .Arada da karşınıza kahverengi tabelalar çıkar. Hah işte ben onları görünce çok heyecanlanıyorum. Eşimin memleketi olan Aydın a ve Izmir e de yılda en az 3 kez gittiğimiz için sık sık gittigim Ege rotasındaki antik kentleri anlatan bu kitabı kaçırmayayım dedim .. Sanat tarihi ve arkeoloji ile ilgili bir yazardan bunu okumak harika oldu . Izmir de Agora ,Smyrna,Teos ,Efes ; Aydın da Tralleis ,Nysa,Apollon Tapınağı.Magnesia gittigim bazı antik kentler.Ama orda okuduklarımdan çok daha ötesini okudum bu kitapta. Bazıları sadece taş olarak nitelendirse de (yo yo kocam degil asla :)) benim için antik kent gezmek çok acayip ..Bastığım her yerde acaba burda kimler yaşadı? neler yaşandı? diye düşünmeden edemiyorum.Hele de mitolojik bir kitap okuyorsam kafamda canlanıyor o sahneler sanki .. Özellikle Teos ve Efes en etkilendiğim kentler .Teosta doğayla o kadar içiçe ki şehir ,gezerken incir Ağaçlarının meyveleri karşılıyor sizi .Yüzyıllardır ayakta duran zeytin ağaçları...Düşünsene ya M.ö yaşanmış kentler var .Gerçekten çok inanılmaz bit heyecan.. Tarıh ,gezi rotaları sizi de heyecanlanıyorsa bu kitap da size rehberlik edecek ..Umarım diger bölgeler için de çikar kitapları... Kitapla kalın dostlar ... Antik Rotalar Oğuzhan Karadirek