Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antigone'den Sokrates'e

Antik Yunan Uygarlığı 2

Andre Bonnard

Antik Yunan Uygarlığı 2 Sözleri ve Alıntıları

Antik Yunan Uygarlığı 2 sözleri ve alıntılarını, Antik Yunan Uygarlığı 2 kitap alıntılarını, Antik Yunan Uygarlığı 2 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kreon, kuşkusuz, bir biçimde ailesini, yani karısını, oğlunu, uyruklarını sever. Ama onları özellikle, kendi Ben’inin aygıtları ve kanıtları olarak, gücünü belirttikleri ve ona hizmet ettikleri ölçüde sever. Bu demektir ki, onları sevmez. Onların mutluluğuna aldırmaz, yalnız ölümleri onu yaralar. Kreon için onlar bütünüyle ulaşılamaz varlıklardır. İçini tam olarak kaplayan kendisi dışında ne bir şeyi, ne de kimseyi anlar; zaten kendi içinde de daha berrak biçimde göremez her şeyi.
Reklam
Demokritos buna, özellikle tanrıların varlığına inancın nedeninin, anlamadıkları doğa olayları karşısında, hele de ölüm karşısında insanları saran korku olduğunu öne sürmek için değinir.
İbretlik..
“Tiranlık ha, der, şimdiye kadar elli yılda bir kez adını duymamıştım onun! Şimdi o salamura balıktan daha harcıalem; adı bütün pazarda dolaşıyor. Biri çiroz satın alıyor da sardunya almıyor mu, hemen sardunya satan yandaki satıcı şöyle diyor: Bu adam herhalde tiranlık için hazırlık yapıyor. Üstelik, hamsilerine çeşni vermek için bir pırasa istiyorsa, çarpık bir bakış atan sebzeci kadın şöyle sesleniyor: Vay, vay, pırasa istiyorsun demek! Tiranlığı mı düşünüyorsun?”
“Halkı yönetmek, der, çok basit bir iştir: İşleri bütünüyle birbirine katmak, karıştırmak, harman etmek, ahaliyi şeker gibi sözcüklerle elde etmek, bir yahni nasıl yapılırsa öyle konuşmak.”
Reklam
Pindaros-bu onun Atina'ya karşı dostluk duymayışını açıklar- V. yüzyılın ortasına kadar felsefeden etkilenmeden kalmış bir insandır. lonia'lı bilginierin sordukları so rular (dünya hangi maddeden yapılmıştır? Güneş turulmasını doğu ran olay nedir?), böylesi sorular ona göre uzun zamandan beri ülke sinin bir şairi olan Hesiodos ve Apolion dini tarafından yanıdanmış sorulardı. Bilginin sorguladığı olaylar ona göre tanrıların mucizele ridirler. Haklarında sorulacak hiçbir soru yoktur.
Pindaros, oldukça tanıdık bir sima gibi geldi :D
Pindaros –bu onun Atina’ya karşı dostluk duymayışını açıklar– V. yüzyılın ortasına kadar felsefeden etkilenmeden kalmış bir insandır. İonia’lı bilginlerin sordukları sorular (dünya hangi maddeden yapılmıştır? Güneş tutulmasını doğuran olay nedir?), böylesi sorular ona göre uzun zamandan beri ülkesinin bir şairi olan Hesiodos ve Apollon dini tarafından yanıtlanmış sorulardı. Bilginin sorguladığı olaylar ona göre tanrıların mucizeleridirler. Haklarında sorulacak hiçbir soru yoktur.
Elimizde Atina’nın Yunanistan kentleri arasında övündüğü bu geniş düşünce özgürlüğünün birçok kanıtları var. Öyleyse, Sokrates olayı nedeniyle, Atina’yı herhangi bir bağnaz Engizisyon kenti yapmaktan sakınalım. Söylenecek şey şu ki, bu eşsiz özgürlük ortamında, birtakım politikacıların, ve yalnızca politik amaçlarla, sözleri, kendi görüşlerine ve o andaki duruma göre, toplum için tehlikeli olan bir adamı susturmak için dinsizlik suçlamasını kullandıkları oluyordu. Yalnızca onu susturmak, başka bir şey değil.
Oidipus’un suçunu onun iradesine oturtmak gerekmez. Evren bununla uğraşmaz, o iyi ya da kötü niyetlerimize, bizim insan düzeyinde inşa ettiğimiz ahlaka aldırış bile etmez. Evren ancak, özündeki düzenin, yaşamımızın içinde yer aldığı, ama bize yabancı kalan düzenin bozulmasını engellemek için, kendi işiyle uğraşır.
Reklam
87 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.