Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Antikçağda Aydınlatma Araçları

Sedef Çokay

Antikçağda Aydınlatma Araçları Gönderileri

Antikçağda Aydınlatma Araçları kitaplarını, Antikçağda Aydınlatma Araçları sözleri ve alıntılarını, Antikçağda Aydınlatma Araçları yazarlarını, Antikçağda Aydınlatma Araçları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Meşale, karşımıza çıkan ilk aydınlatma aracıdır. Onu kandil ve mum izler. Bu araçlardan sonra, kullanımın kolaylaştırılması yoluna gidilmiş, böylece laternler gibi günlük, ya da lykhnouhoi gibi lüks olarak tanımlayabileceğimiz tipler ortaya çıkmıştır.
36 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Aydınlığın Evrimsel Süreci
Eski zamanlarda evlerin, caddelerin ne ile nasıl aydınlatıldığını aklıma geldikçe merak ederdim. Yüzeysel olarak bildiğim konuları arkeolojik ve bilimsel verilerle öğrenmiş oldum. Kandil ve mumun yapılışında hangi malzemelerin kullanıldığını da resimlerle öğrendim. Faydalı bir kitap ve bulunması biraz zor. Ben e kitap olarak çoğu kitaba erişebiliyorum.
Antikçağda Aydınlatma Araçları
Antikçağda Aydınlatma AraçlarıSedef Çokay · Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları · 200013 okunma
Reklam
Caddeler, tamamen aydınlatılmadan önce , geceleri yolculuk edenler , yollarını kendileri aydınlatmak zorundaydılar.
Homeros, Alkinoos'un sarayını anlatırken, "Heykeller dikilmişti güzel ayaklıklar üstüne, yanan çırağlar tutuyordu ellerinde altından delikanlılar, konaktaki Jö"lenleri aydınlatmak için geceleri" dizelerini kullanır.
Özellikle Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi tek tanrılı dinlerin ortaya çıktığı dönemlerde, kandil ışığı Tanrı'nı􀆬 ışığı gibi görülmüş ve bunu ifade eden "İsa'nın ışığı diriltir"32 gibi sözler kandil üzerine yazılmaya başlanmıştır.
Fabrika kandillerinin üretimlerinin çoğalmasıyla birlikte karşımıza çıkan bu imzaların en ünlülerinden biri Stobilus'tur. Bu kişi, fabrika kandillerinin bulucusu ve belki de ilk üreticisidir.
Reklam
Aynı zamanda kandilin yanma gücünün artması ve ateşe sarımsı bir renk vermek için yağa tuz katıldığı da bilinmektedir.
Mum
Roma dünyasında kullanılan iki tür mum vardı. Bu mumlarda, fitilin ince veya kalın oluşuna bağlı olarak, yağ kütlesi az veya çoktu. Fitilin ince ve yağın çok olduğu mum cipi, genellikle içyağından yapılırdı ve buna "Candelas Sebacea" adı verilirdi. Fitilinin zaman zaman sülfürle karışık içyağı veya balmumuna batırılmasıyla oluşan mum, "Candelas Sebare" adını almaktaydı.
Mum
Antik Çağ'da mum, lifli ve selüloz özlü bitkilerin, zift, balmumu 10 veya içyağı içine batırılmasıyla elde edilirdi. Mum fitili (Hryallis, Filum) olarak, papirüsün (Scirpus) belli cinsleri veya bükülmüş lifleri kullanılırdı.
Geceleri caddelerin sürekli olarak aydınlatılması Ammimanus Marcellinus'un da belirttiği gibi, ilk kez Anciokheia'da gerçekleşmiştir.
32 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.