Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arap İslam Aklının Oluşumu

Muhammed Abid el-Cabiri

Arap İslam Aklının Oluşumu Sözleri ve Alıntıları

Arap İslam Aklının Oluşumu sözleri ve alıntılarını, Arap İslam Aklının Oluşumu kitap alıntılarını, Arap İslam Aklının Oluşumu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gusdorf şöyle der: "Her kültürün sistemi; Allah, insan ve evrenle ilgili tasavvuru ve realitede bu üçlüyle kurduğu ilişkiye göre belirle­nir."
Karşılaştırma, iki bilinen arasında yapılabilir. Biri bi­linen diğeri bilinmeyen olan iki şeyin karşılaştırılması yapılamaz.
Reklam
Bir şeyi kendi içinden tanımak, her zaman için dışarı­dan tanımaya çalışmaktan daha avantajlıdır. Özellikle de araştırmacı eleştirel bir bakış açısına sahip olduğunda bu daha büyük önem arz e­der.
Evrendeki her şeyi akıl düzenlemiştir. Bütün varlıkların illeti odur.
Sayfa 22 - Mana Yayınları
Belli bir kültür vasıtasıyla düşünmek, belli bir refeerans çer­çevesi aracılığıyla düşünmek demektir. Bu çerçevenin temel gelişmeleri, söz konusu kültürün dinamik ve belirleyicilerinden doğar ki bunların başında da kültürel miras, sosyal çevre ve geleceğe, dünyaya, kainata ve insana ba­kış gelir. Gerçekten de veciz bir sözde ifade edildiği gibi insan, istese de istemese de tarihini sırtında taşır. Aynı şekilde fikir de istese de is­temese de kendisini oluşturan unsurların etkilerini ve içinde oluştuğu me­deniyet gerçeğinin izlerini taşır.
- " (…) Atalarımız bir görüşü zikrettikten sonra "meselede iki görüş vardır... doğrusunu en iyi Allah bilir" gibi sözler söylerdi. Bugün ise atalarımızdaki tevazu yerini, kesin kanı koymak almış ve en doğrusu budur..." denmeye başlanmıştır..."
Sayfa 53 - Kitabevi
Reklam
Âkil, nefsine sahip olan heva ve hevesini kontrol altında tutabilen kimsedir. Bu anlam da şu kullanımdan çıkartılmış: Dilini hapsetti:(İ'tekale lisânehu), yani konuşma dürtüsüne gem vurup konuşmadı.
Sayfa 36 - KitabeviKitabı okudu
- " (…) Bilgiden ahlâka gitmekle, ahlâktan bilgiye gitmek arasında büyük fark vardır..."
Sayfa 37 - Kitabevi
- " (…) Günümüzde normal münevverler bir yana, […] "okuryazar-münevver" hatta araştırmacı ve müelliflerin birçoğu için "hakikat"; okudukları en son kitapta yazılanlar veya dinledikleri son konuşmada söylenenler haline gelmiştir. Bu durum "çağdaş" "insan aklı" nın faaliyetinde tenkitçi ruhun ne derece eksik olduğunu ve yeni bir fikri tenkidsiz kabul etmeye yatkınlığın ne derecede güçlü bir karakter haline geldiğini göstermektedir..."
Sayfa 53 - 54 Kitabevi
Lisânü'l-Arab'da şu anlamlar yer alır: "Akıl: engellemek, kaçındırmak, ahmaklığın zıddı. Akıl sahibi(:âkıl), işini toparlayan ve görüşünü sağlamlaştıran."
Sayfa 36 - KitabeviKitabı okudu
Reklam
Oryantalistlerden birçoğu, İslâm kültür mirasını ayırmak için "Sünni İslam"-"Şii İslam" derlerse de İslâm kültüründe böyle bir ayrımın"Sünni Akıl"-"Şii Akıl" şeklinde yapılması gerçeğe daha yakın olacaktır.
Sayfa 77 - KitabeviKitabı okudu
Akıl: engellemek, kaçındırmak, ahmaklığın zıddı. Akıl sahibi (:âkıl), işini toparlayan ve görüşünü sağlamlaştıran.
Dolayısıyla Yunan-Avrupa kültüründe ahlak bilgi üzerine inşa edilmiştir. Ara düşüncesinde ise, ahlak bilgi ahlak üzerine oturmuştur. Farklı bir söylemle, Yunan-Avrupa kültürü, ahlakı kutsallaştırdığı insan için bir ödev ve sorumluluk olarak görür. Ama Arap kültüründe ise, bilgi bir ahlak üretmek ve bir değer elde etmek üzerine kuruludur.
Âkil, nefsine sahip olan heva ve hevesini kontrol altında tutabilen kimsedir.
72 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.