Modern Bilimin Anahatlarının Ortaya Çıkışı

Arşimet'in Elyazmaları

William Noel

Arşimet'in Elyazmaları Sözleri ve Alıntıları

Arşimet'in Elyazmaları sözleri ve alıntılarını, Arşimet'in Elyazmaları kitap alıntılarını, Arşimet'in Elyazmaları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Günümüzde okuyucuları korkutan şey nedir? Onlar denklemlerden korkuyor. Hakları da yok değil; çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki birkaç korkunç yıl boyunca böyle denklemlerle zorla beslenmişler. Bunun sonucunda da: bir, bu denklemlerden nefret etmiş ve iki, bunların bilimin doğal formatı olduklarını düşünmüşlerdir. Her iki varsayımda yanlıştır. Denklemler harika buluşlardır; sevilmese bile saygı gösterilmesi gerekir ve doğal değillerdir. Bunlar kaynağı palimptest gibi belgelere dayanan tarihi keşiflerdir. Yunanlılar denklem kullanmadılar. Arşimet denklem kullanmadı. Onların bilimi sol taraftaki sayfalara hiç benzemiyordu.
:DD
Peki bunu yapan cahil Hıristiyan'ın adı neydi? Ve onu Arşimet'i tahrip etmekten yargılanmadan önce eğer varsa savunmanın toplayabileceği hafifletici koşullar ne olabilir? Bu soruların nasıl yanıtlanabileceği konusunda hiçbir fikrim olmadığı için bu kimliği belirsiz kara cahili şiddetle kınadıktan sonra konumuza devam ediyorum.
Reklam
Denklemler mantığı görülebilir hale getirir.
Modern bilimin yaratıcıları Arşimet'ten şu iki prensibi öğrendiler: -> Sonsuzluğun matematiği -> Matematiksel modellerin fiziksel dünyaya uygulanması
... ancak söz konusu yazar, Johannes Tzetzes, milattan sonra 12. yüzyılda yaşadı (!). Arşimet hakkında söylediği şeyler, hayal ürünü , dedikoducu bir şiirden kaynaklanıyor. Örneğin, Arşimet'in düşman gemilerini yakmak üzere ayna icat ettiği öyküsünün kaynağı da budur. Böyle bir şey olsaydı, Arşimet'in çağdaşları elbette bunu kayda geçirirlerdi ve zaten Tzetzes de kendi donanması gemi yakma becerileriyle ünlü olan bir Bizans vatandaşıydı. Kısacası Tzetzes'in öyküsü sadece bir öyküdür ve sırf yazınsal etkisi için Arşimet'i yaşlı bir adam gibi göstermektedir. Arşimet muhtemelen oldukça yaşlıydı (güvenilir bir kaynak olan Polybius da böyle söylüyor) ama bundan fazlasını bilmiyoruz.
Artık insanlar metinlerdeki kuru ayrıntılardan çok, bu metinlere dayanan sentezlere önem veriyor. Günümüzde klasikler üzerine hazırlanan bir doktora tezi, genellikle metinlerin kendisine ilaveler yapmaktan çok, mevcut metinler üzerinde teorik çalışmalara yönelik oluyor. İnsanların aradığı şey 'teori'dir ve açıkçası, entellektüel üretiminiz yalnızca metin düzeltmekten ibaretse iş bulmanız oldukça zordur.
Reklam
34 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.