Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Artı- Değer Teorileri

Karl Marx

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Çalışmayan zenginlik ile yaşamak için çalışan yoksulluk arasındaki uzlaşmaz karşıtlık, ayrıca bilgi karşıtlığına da neden olur. Bilgi ve emek ayrışır. Bilgi, emeğin karşısına sermaye olarak çıkar.
sanatsal yeteneğin benzersiz, biricik bireylerde yoğunlaşması ve kitleler arasında böyle bir yeteneğin önünün tıkanması kapitalist işbölümünün sonucudur.
Reklam
zenginlik, artık kendi emeğinin ürününe bağlı değil, ama bu ürünün kumanda ettiği yabancı emek miktarına, satın ala bileceği ve kendi ürününde içerilen emek miktarının belirlediği toplumsal emek miktarına bağlıdır.
“para çelişkiler içinde olan şeyleri kucaklaşmaya zorlar.”
Artı-değer üretimi ya da kazanç elde etme, bu üretim tarzının mutlak yasasıdır.”* Bu yasa, kapitalist üretimin özünü belirler. Ücretli işçinin ödenmeyen emeğinin yarattığı artı-değer, tüm burjuva sınıfının emekle elde edilmeyen gelirinin genel kaynağıdır.
Fizyokratlar artı-değeri ilk kez başkalarının emeğinin sahiplenilmesi olarak açıklamıştır ve bu sahiplenmeyi metaların değişimi temeli üzerinde açıklamıştır; ama değerin, genel olarak, toplumsal emeğin bir biçimi olduğunu da, artı-değerin artı-emek olduğunu da görememiştir. Tam tersine, de ğeri yalnızca kullanım-değeri olarak, yalnızca maddi töz olarak ve artı-değeri de yalnızca, belli bir miktarda organik maddenin yerine daha büyük bir miktarı geri veren bir doğa armağanı olarak algılamıştır.
Sayfa 44
Reklam
Öyleyse artı değer nasıl doğar? Dolaşımdan doğmaz, ama dolaşımda gerçekleştirilir. Ürün değerinin üstünde değil, değerinden satılmaktadır. Değerin üstünde bir fazlası yoktur. Ama değerinden satıldığı için, satıcı bir artı değer gerçekleştirir. Bu ancak sattığı ürünün değerini tam olarak ödemediği için, yani ürün, satıcı tarafından ödenmediği için, yani satıcı tarafından ödenmemiş olan, bir karşılıkla dengelenmeyen bir değer parçası içerdiği için olanaklıdır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.