Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aşık Dante

A. N. Wilson

Aşık Dante Gönderileri

Aşık Dante kitaplarını, Aşık Dante sözleri ve alıntılarını, Aşık Dante yazarlarını, Aşık Dante yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
388 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
19. yüzyıl tarihi hakkında çok sayıda araştırma yapmış, Tolstoy'unki de dahil birçok biyografiyi kaleme almış ve yirminin üzerinde roman yazmış olan İngiliz yazar A. N. Wilson, Oxford Üniversitesi'nde 9 yıl hocalık yaparak Ortaçağ Edebiyatı üzerine de dersler vermiştir. Ortaçağ'ın en büyük şairi olarak anılan Dante'nin
Aşık Dante
Aşık DanteA. N. Wilson · Hece Yayınları · 20134 okunma
Dante, bir kitabı okurken dört aşamadan geçtiğimizi söyler. İlk aşama, gerçek anlamın okunmasıdır. İkincisi ise alegorik okumadır. Üçüncü aşama, ahlakî okumadır. Dante'nin bahsettiği son okuma biçimi yani dördüncü aşama, bir hikayeyi anagojik olarak, mistik ya da spritüel açıdan okumadır, yani okuduğumuz parçayı/metni kıyametle -birinin ölümüyle ya da dünyanın sonuyla- ilişkilendirerek okumadır.
Sayfa 81 - 2013, Hece YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Dante okumak, kültürlü birinin yaşayabileceği en verimli, kafa kanştırıcı ve sonsuz heyecanlı deneyimlerden birisidir hâlâ.
Sayfa 370Kitabı okudu
Eliot
lstırabı kim icat etti peki? Aşk. Aşk ki aşina olmadığımız Arkasında kenetlenmiş ellerin Dayanılmaz ateşten gömlek İnsanın üstünden çıkaramadığı. Yaptığımız sadece yaşamak, nefes alıp veriyoruz işte Sonumuz ateş ya da ateş sonumuz
Sayfa 369Kitabı okudu
Milton, Rilke, Geothe ya da W.B. Yeats hepsi 'öfke ve hiddet' tarafından yönetilmiş fakat yine de şair olmak için gerekli donanıma sahip ve edebiyatçı olmak için haddinden fazla yoğun okumalar yapmış kişilerdir.
Sayfa 307Kitabı okudu
Söyle ey aşk! Beni ne hale getirdin! Hissederim gücünü daima Dağların arasında ve kıyısında şu nehrin İradene teslimdim, istediğin şekli verdin bana. Kah öldürüp kah diriiterek Ölüme uzanan yolda zalimce çakan ışığınla [Rime, Anthony Mortimer, s. 1 83]
Sayfa 271Kitabı okudu
Reklam
. Üzengiyle yer, kibirle tevazu arasında Merhamet aradım, merhamet buldum. .
Sayfa 242Kitabı okudu
Cehennem tasavvuruna rasyonel yaklaşanlar, bu doktrini hastalıklı bir projeksiyon ve psikiyatrik bir durum olarak görür. Viginia Woolf'un laik (laicized) din adamı olan babası Leslie Stephen 'Cehenneme inandığımız için melankolik değiliz; melankolik olduğumuz için Cehennem'e inanıyoruz' demişti.Hem babaya hem de kızına acı veren melankolik deliliğe acı içinde gözyaşı döken Dante, Viktorya dönemi rasyonalistlerinin Cehennem doktriniyle ilgili bir noktayı göz ardı ettiklerini düşünmüş olmalı. Herkesin bildiği gibi Dante, Cehennem'i yazma aşamasına geldiğinde, Cehennem'in Kapısında şu sözlerin kazındığını görmüştü: 'Her kim buradan içeri girecekse umutlarını kapının ardında bıraksın' [Cehennem 111.9]. Bu sözlerin, korkunç geçitten geçecek olanlara, Cehennem'in varlık sebebini dile getirmek üzere kapı üzerine kazınmış uzunca bir yazıtın son cümlelerine ait olduğu kimi zaman unutulmaktadır: ULU YARATICIYI HAREKETE GEÇiREN ADALETTİ. İLAHI KUDRET, KADİM AŞKLA BİRLEŞMiŞ YÜCE HiKMETTİR BENi YARATAN [Cehennem III.4-6, Musa] .
Sayfa 237Kitabı okudu
Dostluk hatırına küçük şiirim, ürkek ve utangaç ruhumu ellerine bırakıyorum: Bu zavallı sefil ruhumu al yanında götür Sevdiğim kadına ver. Ben ikinizi de Ona bağışladım. Haydi git onun yanına Ve onun huzurunda iç çekip ah et! l Cavalcanti ölürken bile kalbini, nefsini ve aklını Tanrı'ya değil, o köylü kızında bulduğu cismani ve insani aşka yöneitmeyi arzulamıştır .
Sayfa 203Kitabı okudu
Cavalcanti'nin gözünde aşk bir göz yanılmasıdır. İbn-i Rüşd'ün izinden giden Cavalcanti, aşkı, düşünceye odaklanmaya bir engel olarak görmüştür. Akıl ancak soyut düşünce dünyasında tatmin edilebilir.
Sayfa 187Kitabı okudu
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.