Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Külliyat 2

Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu

Sencer Divitçioğlu

Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu Sözleri ve Alıntıları

Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu sözleri ve alıntılarını, Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu kitap alıntılarını, Asya Üretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bir şeyin tabu olması için anlaşılması değil, anlaşılmaması şarttır." Kemal Tahir Yorgun Savaşçı
Sermet Matbaası 1981 Sayfa: 11
Bir şeyin tabu olması için anlaşılması değil, anlaşılmaması şarttır.
Reklam
" Toplumlar her bakımdan kendilerini doğuran eski toplumun iktisadi ahlaki ve zihni lekelerini taşırlar "
Gerçekte Asya üretim tarzında toprak mülkiyetinin hukuki esasları köy topluluklarının kendini destekler iktisadi özelliğinden doğmuştur.
Sermet Matbaası 1981 Sayfa: 24
Miri toprak sistemi nispeten gelişmiş bir iş bölümü sonucunda yaratılmış olan artık ürünün herhangi bir ırki ya da dini zümrenin elinde toplanmasına ve onun toprağa yeniden yatırılmasına engeldir. Elde edilen toprak rantı ile karışık artık ürün, şu ya da bu şekilde belirlenmiş bir reaya gurubuna ait olmayıp, devlete aittir. Böyle olunca Osmanlı toplumunda irki yada dini üstünlük kisvesi altında bazı gurupların iktisadi hakimiyeti söz konusu olamaz. Artık ürün üstün otorite olan devlete aittir.
Dün ve bugün teoriyi, bugün ve yarın pratiği hazırlarlar. Yaşanmamış bir olayın kuramı kurulamayacağı gibi, kuramı kurulmamış bir olay pratiğe temel oluşturamaz.
Sermet Matbaası 1981 Sayfa: 6
Reklam
Osmanlı toplumunda devlet ya da onu temsil edenler hâkim sınıftır. Diğer üretim etkeni olan emek, yani reaya toprağın mülkiyetinden yoksundur. Fakat, reaya, toprak üzerinde ırsî ve daimi bir kiracı durumunda olan hür köylüdür. Üretim aracı olan topraktan ayrılmamıştır ve bağımsızdır. Yarattığı artık-ürünün devlete geçiş şekli devletin yüce otoritesi ile belirtilir.
Sermet Matbaası 1981 Sayfa: 135
Osmanlı toplumunda toprak mülkiyetinin devlete ait oluşu ve devletin saray, asker ve ulema gibi hâkim zümreler tarafından temsil edilişi, bu devirlerde hâkim sınıf içindeki iktisadî çatışmaların, çok kere siyasî çatışmalar şeklinde yansımasına sebep olmuştur.
Sermet Matbaası 1981 Sayfa: 61
Özellikle kapitalist sistemin darbesi altında Asya ekonomilerinin nasıl değişeceği araştırılmıştır. Marx'a göre bu ekonomiler, kapitalist meta üretiminin darbesi altında önce meta üretimli bir ekonomi, sonra kapitalist meta üretimli bir ekonomi halini almaya mahkûmdurlar.
Sermet Matbaası 1981 Sayfa: 36
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.