Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Atatürk De İnsandı

Abdullah Eken

Atatürk De İnsandı Sözleri ve Alıntıları

Atatürk De İnsandı sözleri ve alıntılarını, Atatürk De İnsandı kitap alıntılarını, Atatürk De İnsandı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Laiklik
İlk mecliste laiklik tartışılıyor. Mustafa Kemal Paşa meclis başkanlığı yapıyordu. Meclisteki tanınmış din âlimlerinden biri kürsüye çıkıyor. Ve alaycı bir tavırla söze şöyle başlıyor. - Arkadaşlar bir laikliktir gidiyor, affedersiniz ben bu laikliğin manasını anlamıyorum, anlayamıyorum. Başkanlık kürsüsünde oturan Kemal Paşa dayanamaz ve elin kürsüye vurarak Hocs efendinin sorusunu cevaplandırır. - Adam olmak demektir Hocam! Adam olmak demektir. Bu din âlimi sonra sakalını kestirerek ve bilim adamı olarak çalışmaları ile M. Kemal Paşanın sevgisini ve saygısını kazanacaktır.
Sayfa 142
Atatürk'ün nöbetçi defterinde Nutuk'la ilgili hiçbir kanıt yoktur.Devrin Bursa gazetelerinde bu konuda yayın yapılmamıştır. Nutkun uslüp itibari ile Atatürk'e ait olması imkânsızdır. Atatürk'ün sözleri değiştirilmiş, onun ağzından uydurulmuştur.
Sayfa 16
Reklam
Ben'de insanım
"Vatandaşlarım! Buna rakı derler vakti ile padişahlar gizli içerdi onu, ben açık içiyorum. Sizde benimle beraber içiyorsunuz,karşılıklı içiyoruz. Hepimiz eşitiz. Benim için rakı içer, şunu bunu yapar diyorlar. Ben bunların hepsini yaparım. Hepsi doğrudur. Neticede unutmayın ki ben de sizin gibi insanım. Sizinkinden fazla değildir yaptıklarım."
Sayfa 129
Padişah Cahil Olmamalı
Bir başka gün Mustafa Kemal Şam'daki alayda bulunan komutanların padişaha sahte raporlar gönderdiklerini, kazanılmadık seferleri yaniuyduruk zaferler kazandıklarını rapor ettiklerini görür. Mustafa Kemal bu düzmece raporları görünce itiraz eder. Komutanın zafer diye nitelendirdiği olayların zaferle esasında hiçbir ilgisinin olmadığını, düşmanın krndiliğinden çekildiğini belirtir. Komutan ise Mustafa Kemal'in güya saflığıyla alay edercesine; - Sen henüz cahilsin. Padişahımızın ne istediğini bilmiyorsun der, gülerek hem de alaycı bir gülüşle Mustafa Kemal komutana karşı vatansever bir asker tavrı ile konuşur. - Ben cahil olabilirim. Ama padişahımız cahil olmamalıdır! Ayrıca sizlerin de neler yaptığını bilmelidir. Daha fazla konuşmak istemez ve oradan ayrılır.
Sayfa 41
Atatürk Ezan Sesini Çok Severdi
Bir bayram Dolmabahçe sarayında büyük bir davet verilmişti. Gece geç vakitlere hatta sabaha kadar eğlenildi. Şarkılar söylendi. Atatürk ve tüm davetliler büyük bir keyifle adeta sabahı ettiler. Tam ayrılma vakti geldiğinde güneş hafif hafif doğuyordu. Atatürk güneşin doğuşuna baktıktan sonra manevi kızı Nebile ye dönerek - Hadi Nebile bir sabah ezanı oku dedi. Nebile yakındaki bir sandalyeyi çekti, üzerine çıktı ve müthiş bir sabah ezanı okumaya başladı. Gözlerini kapatarak büyük bir huşu içinde ve yüksek sesle okuduğu bu ezan hepimizi ama özellikle Atatürk'ü çok duygulandırmıştı. Gazi M. Kemal Atatürk Türk ordusunun başkomutanı hıçkırarak ağlıyordu. Atatürk ezanı çok sever; her dinlediğinde duygulanır Tanrı'ya şükredermiş.
Sayfa 66
Bursa Nutku Hakkında Kısa Açıklama
Yaver Kılıç Ali, Genel Sekreter Hikmet Bayur, Doç. Dr. Faruk Timurtaş, Atatürk Üniversitesi eski Türk Edebiyatı Asisltanlarından Hüseyin Ayan, Falih Rıfkı Atay, Tekin Erer, ve Dr. Ali Güler v..b gibi araştırmacılara göre Nutuk, Atatürk'e ait değildir. Nutuk, Atatürk'ün nöbetçi defterinde bulunmamaktadır.
Sayfa 15
Reklam
Nutuk esasında Moskova'da Stalin tarafından söylenmiştir. Bu nedenle Bursa Nutku Olarak bilinen metin Atatürk'ün olamaz denilmektedir.
Sayfa 16