Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ataturk: The Biography of the Founder of Modern Turkey

Andrew Mango

Ataturk: The Biography of the Founder of Modern Turkey Gönderileri

Ataturk: The Biography of the Founder of Modern Turkey kitaplarını, Ataturk: The Biography of the Founder of Modern Turkey sözleri ve alıntılarını, Ataturk: The Biography of the Founder of Modern Turkey yazarlarını, Ataturk: The Biography of the Founder of Modern Turkey yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Vatan terk edip gidebileceğin bir kara parçası değil ki sevgilim"
539 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Atatürk’ün liderliğinde yapılanları ve Atatürk’ün sosyal ilişkilerini, zaafları, güç denelerine verdiği önemi, dostluklarını, arkadaşlığını, kıskançlığını, nefretini anlatan nesnel bir kitaptır. Sözlük eşliğinde 6 ayda okuyup ingilizcemi geliştirmeme yardımcı olmuştur.
Ataturk: The Biography of the Founder of Modern Turkey
Ataturk: The Biography of the Founder of Modern TurkeyAndrew Mango · Harry N. Abrams · 2002582 okunma
Reklam
(Abdülhamit'in açtığı) ...Bu okulların amacı aydın ama dindar devlet memurları ve askerler yetiştirmekti. Ne var ki, dini eğitimin yanı sıra yabancı kitaplardan tercüme edilerek kazanılmış bilginin katı disiplin kuralları içinde öğrenilmesi herkese çekici gelmedi ve yeni okullar devrimcilerin beşiği oldu.
Kendi açılarından yaşanan gelişmelerden çok, Hıristiyan komşularının zenginleşmelerinden ve bu nedenle politik iddialardan etkileniyorlardı. Müslümanlar da yeni Avrupa öğretimini benimsemeye başladıkça, tıpkı Hıristiyanlar ve yabancılar gibi geri kalmış, harap bir ülkede yaşamakta oldukları fikrine kapılıyorlardı.
Fakat kimse ortaya çıkıp: "Nereye gidiyoruz, memleketi nereye götürüyorsunuz?" diye soramıyordu, sormak cesaretini gösteremiyordu. Çünkü padişahtan ve onun hafiyelerinden korkuyorlardı. . . Memlekette hürriyet yoktu. Biz genç Harbiyeliler, Fransız İhtilali Beyannamesi'nde insan hak ve hürriyetlerine verilen önemi gizli de olsa okumuş, öğrenmiştik. (Ali Fuat)
Makedonyalı subay, emirlerini anlamayan Arap askerlerine, sert davranan bir Türk çavuşunu azarlamış ve aralarından Peygamberin çıktığı Arapların soylu bir ırk olduğunu ve Türk çavuşun onların ayaklarını yıkayacak kadar değeri olmadığını söylemişti. "Kes sesini yüzbaşı!" diye bağırmıştı Mustafa Kemal. "Bu erlerin mensup olduğu Arap ırkı belki bazı açılardan soyludur ama senin, benim, Müfit'in ( Özdeş) ve bu çavuşun mensup olduğu ırkın da soylu olduğu inkar edilemez bir gerçektir."
Reklam
Türkleri hor görmeye kalkışan herkese Mustafa Kemal karşı çıkıyordu. Ama herhalde diğer devrimciler gibi, o da, Arapların Osmanlı Devleti sınırları içinde kalmaları gerektiği inancındaydı. Yoksa, ne o ne de arkadaşları 1911 'de İtalyanların işgal ettiği, Arapça konuşulan Trablusgarp bölgesine gitmeye gönüllü olurlardı. Arapların Osmanlı topraklarında kalacakları umudu, Birinci Dünya Savaşı'nın sonundaki yenilgiyle ortadan kalkana dek Türk devrimcilerin aklından hiç çıkmayacaktı.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.