Atatürk Ve Devrim Kuramları

Emre Kongar

Atatürk Ve Devrim Kuramları Gönderileri

Atatürk Ve Devrim Kuramları kitaplarını, Atatürk Ve Devrim Kuramları sözleri ve alıntılarını, Atatürk Ve Devrim Kuramları yazarlarını, Atatürk Ve Devrim Kuramları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilindiği gibi, Atatürk'ün en önemli niteliği gerçekçiliğidir. Bu gerçekçilik, yalnız toplumsal ve siyasal koşulların değerlendirilmesinde değil, kendi rolü açısından da son derece çarpıcıdır. Eski arkadaşlarından Asaf İlbay'ın aktardığı şu anı, durumu bütün çarpıcılığı ile ortaya koyar : «Ankara'da bir şölende; çok güzel düzenlenmiş olan köşkün salonlarında ve iyi düzenlenmiş bahçede çok güzel bir gece geçirdik. Cumhurbaşkanı, Nevzat (Tandoğan) Bey'e iltifat ediyor, bol ölçüde içki sunuyordu. Nevzat (Tandoğan) Bey içkiye karşı koyuyor ve Gazi'nin iltifatları ile kendinden geçmiş görünüyordu. Bir ara Gazi, İsmet Paşa'ya seslendi: 'Vali olgun adama benziyor. İçki ya içilir ya hiç içilmez. Dimağı alkole dayanıklılık göstermeyenler, içkiden kaçınmalıdır'. Ve hemen Nevzat (Tandoğan) Bey'e şu soruyu sordular: 'Normal veya alkollü kafa ile verilen emirler hemen yapılmalı mıdır?' 'Emirleriniz koşula bağlı olmadan uygulanır Paşam'. 'Neden böyle oluyor?'. 'Milletin temsilcisi, Devletin Başkanısınız, amiri mutlaksınız Paşam'. 'Hayır. Benim her emrim yapılır, çünkü benden yapılmayacak emirleri çıkmaz.' Emrinin yapılabilirliğini, Devlet Başkanlığından da, millet temsilciliğinden de üstün tutan bir lider, hiç kuşkusuz, gerçekçilik bakımından tarihte eşi ender görülen bir kişidir. Üstelik aynı lider zamanında askerlerine, «Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum» diye emir verebilen bir komutandır.
Sayfa 253Kitabı okudu
“İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben; fani Mustafa Kemal. Öteki; milletin daima içinde yaşattığı Mustafa Kemal. Ben onu temsil ediyorum. Herhangi tehlike anında ben zuhur ettimse, beni de bir Türk anası doğurmadı mı? Türk anaları daha Mustafa Kemaller doğurmayacaklar mı? Feyiz milletindir, benim değil.”
Sayfa 222Kitabı okudu
Reklam
Atatürk bizim en büyüğümüzdür.' 'Atatürk bu milletin en yücesidir.', 'Türk Milleti asırlardır bağrından bir Mustafa Kemal çıkardı..
Sayfa 221Kitabı okudu
‘Bırak şunu bunu... Ne Mustafa Kemal, ne Cumhurbaşkanı... İkimiz de Türk; ikimiz de efe. Sen beni bilmiyorsun, ben seni... Dağda karşılaştık; benden korkar mısın, korkmaz mısın?' Seymen karşılık verdi: 'Sayende düşmandan korkmadık ki senden korkalım...’ Hepimiz karşılığı beğenmiştik; karşılık Atatürk'ün hoşuna gitmemişti. 'Düşmandan tabii korkmayacaksın. Düşman bir başka Türk değil ki, korkasın.’
Sayfa 219Kitabı okudu
'Bana gelince; eğer bundan daha iyi tarihimizi bilmesem, bundan daha iyi dertlerimizi dile getirmesem, bundan daha iyi asker, bundan daha iyi konuşmacı... Ve sizden daha çok yiğit olmasam bu milletin başı olamazdım...' Hepimiz O'nunla dolu olduğumuzu, hepimiz O'ndan bir parça olduğumuzu, güneşe kavuşmuş zerreler olduğumuzu duyuyor ve ürpererek susuyorduk...
Sayfa 219Kitabı okudu
“Bana insanlar üstünde bir doğuş atfetmeye kalkışmayınız. Benim doğuşumdaki tek fevkaladelik Türk olarak dünyaya gelmiş olmamdır.” Mustafa Kemal Atatürk
Sayfa 218Kitabı okudu
Reklam
Atatürk, liderliğini zamanı aşarak, öngörüsünü kanıtlayarak, Mazhar Müfit'e şu yorumu yaptırmıştı: «Ve hakikaten bu büyük adam, geceleri gündüzlere katarak düşünmeyi, milli bünyenin tahammülünü bilmiş, her şeyini zamanını hesaplamış ve zamanı iradesine ram edebilmişti.»
Sayfa 212Kitabı okudu
Atamın yanındayken
“Fakat onun yanında iken dünya, gecesi gündüzü olmayan bir alemden ibaretti.”
Sayfa 209Kitabı okudu
Atatürk, kendisine sorulan «Dahi kime derler» sorusuna yanıt olarak «Dahi odur ki ilerde herkesin takdir ve kabul edeceği şeyleri ilk ortaya koyduğu vakit herkes onlara delilik der» demiştir.
Sayfa 206Kitabı okudu
Mustafa Kemal Atatürk hiç kuşkusuz, liderlik olayının önemini biliyordu. Bu nedenle de kendisini yalnızca liderliğe hazırlamakla kalmamış, sürekli lider gibi davranmış, bu liderliği kendi bilinçli davranışlarıyla da desteklemiştir. En tipik olarak yaptığı davranışlar, çevresindekilere armağanlar vermek, haklı olduğu anları yakaladığı zaman, kimsenin düşünmediği özgün buluşlarını sonuna dek savunmak ve en önemlisi, ileriyi herkesten iyi gördüğünü ve biçimlendirdiğini çeşitli kanıtlarla sergilemektir.
Sayfa 204Kitabı okudu
74 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.