Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk ve Din

İsmail Yakıt

Atatürk ve Din Sözleri ve Alıntıları

Atatürk ve Din sözleri ve alıntılarını, Atatürk ve Din kitap alıntılarını, Atatürk ve Din en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bütün sefaletimizin kat'i sebebi, zihniyet meselesidir."
Sayfa 60 - (Gürtaş, 62-63)Kitabı okudu
"Her sarıklıyı hoca sanmayın. Hoca olmak sarıkla değil, dimağladır." /Atatürk
Sayfa 24 - dimağ: beyin, bilinçKitabı okudu
Reklam
Mutaassıp İslamcıların din komisyonculuğuna izin verilmemelidir. Dinden maddi çıkar sağlayanlar alçak kişilerdir.
Zihniyeti zayıf, çürük, hastalıklı bir topluluğun bütün çalışmaları boştur
Laikliği dinsizlik görenlere Atatürk'ün cevabı şöyledir: "Laiklik asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için hakiki dindarlığın gelişmesi imkânını temin etmiştir. Laikliği dinsizlikle karıştırmak isteyenler, terakkinin ve canlılığın düşmanları ile gözlerinden perde kalkmamış şark kavimlerinin fanatiklerinden başka kimse olamaz."
Sayfa 16 - Atatürk'ün Din AnlayışıKitabı okudu
"Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymada serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünce ve tefekküre muhalif değiliz. Biz sadece din işlerini millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyoruz; kasde ve fiile dayanan taassupkar hareketlerden sakınıyoruz..."
Sayfa 16 - Borak, 82; Kocatürk, 193; Gürtaş, 34Kitabı okudu
Reklam
Atatürk, İSLÂM dinine sonradan girmiş olan her türlü safsata, israiliyyat ve hurafelere, boş inançlara karşı durmuş ve rasyonel, yani akılcı bir din anlayışını benimsemiştir.
En çok takdir ettiği kumandan Timur'du. -- O sizin yerinizde olsa yaptıklarınızı yapabilir miydi? diyene: -- Bunu bilmem fakat ben onun yerinde olsaydım yaptıklarını yapamazdım, demiştir. Fakat yeryüzünde kendisinin en hayran olduğu kimse sorulduğunda şüphesiz ki hep "Hz. MUHAMMED"dir derdi. Onun devlet kurmadaki yeteneğine hayrandı. Zira O, hiç yoktan bir devlet kurmuştu.
Sayfa 33 - (Borak, 77)Kitabı okudu
"Atatürk için dinsiz diyenler oldu. Bunu bir moda imiş gibi yayanlar vardı. Onun lâik anlayışını dinsiz gibi göstermekte fayda bulanlar oldu. Hâlbuki Atatürk yobaz karşıtı idi. Size başımdan geçen bir olayı naklederek başlayayım: Bir gün Necip O'na: -- Efendim, Münir Hayri namaz kılar, dedi. En yakın bir dostumun beni bu şekilde takdim ettiğini gören beni sevmeyenler, şimdi kovulacağımı zannederek gülüştüler. Atatürk'le aramızda şu konuşma geçti: -- Sahi mi? -- Evet, Paşam. -- Niçin namaz kılıyorsun? -- Namaz kılınca içimde bir huzur ve sukûn hissederim. Atatürk demin gülenlere döndü: -- Batmak üzere olan bir gemide bulunsanız, herhalde, yetiş Gazi, demezsiniz; Allah dersiniz. Bundan tabii ne olabilir. Sonra bana döndü: -- Dünyadaki işlerine zarar getirmemek şartıyla namazını kıl, heykel yap, resim de. Atatürk asla dinsiz değildi, lâikti. Taassubun şiddetli düşmanıydı.
Hz. Peygamber efendimiz hakkında en gerçekçi ifade yine Atatürk'ün şu sözlerinde saklıdır: "O, Allah'ın birinci ve en büyük kuludur. O'nun izinde bugün milyonlarca insan yürüyor. Benim, senin adın silinir; fakat sonsuza kadar O ölümsüzdür."
170 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.