Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk ve Kitap

Hikmet Özdemir

Atatürk ve Kitap Sözleri ve Alıntıları

Atatürk ve Kitap sözleri ve alıntılarını, Atatürk ve Kitap kitap alıntılarını, Atatürk ve Kitap en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kütüphanecisi anlatıyor:
Ataturk, müthiş bir hızlı okuma tekniğine sahipti. Normal kalınlıkta bir kitabı başkası iki günde okur bitirirse o bir gecede bitiriverirdi. İlgilendiği onu meraklandıran kitabı eline geçirdi mi kesinlikle bitirmeden sabaha kadar uyumazdı.
Atatürk ve Kitap..
Kitap onun her şeyiydi. Yalnız kütüphanede değil, yemekte, ziyafet sofrasında, trende, arabada, deniz kenarında, odasında, istirahatte, uyumadan önce yatak odasında her zaman müsait olduğunda devamlı okur, okurdu.
Reklam
G. M. K. A.
Daha önce vurgulandığı gibi Atatürk'ün bir sözü onun kendi kimliğine gösterdiği özen kadar doğuşunun menkıbeleştirilmesine karşı oluşunu da anlatır: "Bana insanüstü bir doğuş yakıştırmaya kalkışmayınız; doğuşumdaki tek olanüstülük, Türk olarak dünyaya gelmemdir."
Sayfa 8 - Türk Kütüphaneciler DerneğiKitabı okudu
Atatürk'ün okuma tutkusu hakkında..
Yalnız kütüphanede değil, Atatürk diğer tüm boş kaldığı zamanlarda da ekseri tarih kitapları olmak üzere okurdu. Okurken de öylesine kendinden geçerdi ki, etrafındakileri, bizleri için gözü görmezdi. Adeta huşu içerisinde okur okur, okurdu.
Sayfa 33 - Türk Kütüphaneciler DerneğiKitabı okudu
Ne o Nuri oğlum, şaşırdın değil mi? Şaşırma, şaşırma, savaşta bunlarla cephane taşıdık, sen o zamanlan çocuktun, bilemezsin, bu sandıklar benim için çok önemlidir. Şimdi o savaş bitti, yeni bir savaşımız başlıyor. O da kültür ve sanat savaşımızdır ve okumakla kitapla olur; şimdi cephane taşıdığımız o sandıklara kitaplarımı koy, bu sandıklarla taşınsın, cephanenin yerini artık kitaplar alsın,
Yalnız kütüphanede değil, Atatürk diğer tüm boş kaldığı zamanlarda da ekseri tarih kitapları olmak üzere okurdu. Okurken de öylesine kendinden geçerdi ki, etrafmdakileri, bizleri hiç gözü görmezdi. Adeta huşu içerisinde okur okur, okurdu
Reklam
Bir sembol olarak kitap; karşılaşılan sorunların insana özgü araçlarla, akıl ve bilim yoluyla çözümü anlamındadır.
"Ah Selanik, seni bir daha Türk olarak görebilecek miyim? dedi"
Sayfa 8 - Türk Kütüphaneciler DerneğiKitabı okudu
Bu araştırmanın asıl ilginç yanı; Atatürk’ü söz varlığının Ahmet Haşim, Yahya Kemal ve Peyami Safa’nın; ayrıca radyo televizyon haber bültenlerinde ve Türkçe Sözlük'te (TDK 2005) kullanılan söz varlıklarıyla karşılaştırılmasıdır. Söz konusu karşılaştırmada Atatürk’ün kullandığı farklı söz sayısı Türkçe Sözlük dışındaki diğer örneklerden yüksek, hatta bazılarından çok yüksek çıkmıştır. Dildeki söz varlığından yararlanma oranlarına bakıldığında da Atatürk’ün çok zengin bir söz varlığına sahip olduğu anlaşılmıştır
Yüce Atatürk’ün yolundan gittiğimizi iddia eden bir toplum olmak istiyorsak, onun gibi, devamlı okumak ve kendimizi geliştirmek tek hedefimiz olmalıdır.
Sayfa 77
Reklam
Kütüphanecinin Ankara'dan kitapların taşınmasıyla ilgili anlatımı şöyledir: "İlk İstanbul seyahatine giderken [ 1927 yılı ] istediği kitaplar o kadar fazlaydı ki,karton kutular buldurup kütüphaneye getirmiştim.Tam içine kitapların dondurmak üzereyken Atatürk kütüphaneye geldi ve ne yaptığımı sordu, 'İstediğiniz kitapları,karton kutular aldırdım,onların içine koyup özel trene naklettirceğim' deyince " Dur biraz bekle," dedi.Kitap adedine şöyle biraz baktıktan sonra kütüphaneden çıktı,odasına gitti.Biraz sonra bir baktım iki tane cephane sandığını,muhafız alayı erleri getirip kütüphaneye koyuverdiler ve gittiler.Ne olduğunu anlamadan bakıp dururken Atatürk,içeriye geldi,benim şaşkın şaşkın baktığımı görünce, " Ne o Nuri oğlum,şaşırdın değil mi? Şaşırma şaşırma ,savaşta bunlarla cephane taşıdık,sen o zamanlar çocuktun,bilmezsin,bu sandıklar benim için çok önemlidir.Şimdi o savaş bitti,yeni bir savaşımız başlıyor.O da kültür ve sanat savaşımızdır ve okumakla kitapla olur;şimdi cephane taşıdığımız o sandıklara kitaplarımı koy,bu sandıklarla taşınsın.Cephanenin yerini artık kitaplar alsın."dedi..
"Biz cahil dediğimiz vakit mutlaka mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz.Kastettiğimiz ilim,gerçeği bilmektir.Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi,hiç okumak bilmeyenlerden de gerçeği gören hakiki âlimler çıkar.."
Okumak onda tutku haline gelmiş bir gereksinimdir.
Sayfa 18
Atatürk ve Kitap
Bizim çocukluğumuz fakirlikle geçti, elime üç beş kuruş para geçince bunun muhakkak yarısını kitaba verirdim. O zaman da böyle okurdum. Eğer aksini yapsaydım ben Atatürk olamazdım ; Türkiye’yi bu hale getiremezdim..
Sayfa 29 - Mustafa Kemal AtatürkKitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.