Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atlas - Sayı 308 (Kasım 2018)

Atlas Dergisi

Atlas - Sayı 308 (Kasım 2018) Gönderileri

Atlas - Sayı 308 (Kasım 2018) kitaplarını, Atlas - Sayı 308 (Kasım 2018) sözleri ve alıntılarını, Atlas - Sayı 308 (Kasım 2018) yazarlarını, Atlas - Sayı 308 (Kasım 2018) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Afrika’da her sene neredeyse bir çalar saat hassasiyetinde dünyanın sayılı doğa olayından biri tekrarlanır. Yüzbinlerce öküz başlı antilop, zebra ve gazel, yol üzerinde kendilerini bekleyen aslan, timsah ve diğer tehlikelere rağmen uzun bir yürüyüşe çıkar; beslenecek ot bulmak ve üremek için Serengeti, Victoria Gölü ve Masai Mara istikametinde saat yönünde ilerler. “Büyük göç” olarak bilinen bu hareket Afrika’nın sonu gelmeyen, sonsuz yürüyüşüdür…
Konya’yı anlamak için uzun zaman geçirmek gerekiyor. Üç yıl Konya Lisesi’nde öğretmenlik yapan usta şair ve yazar Tanpınar, Beş Şehir’de “Konya’yı yakalayabilmek için saat ve mevsimlerine iyice karışmanız lazımdır” diyor. Ona göre Konya’yı yakalayabilmenin yollarından biri de folkloru, türküleri. “Ben Orta Anadolu türkülerini, o gurbet, keder, türlü ten yorgunluğu ve iç darlığı dolu acı dert kervanlarını bu şehirde tanıdım” der.
Reklam
Türkiye’de çay tarımı ve üretimi cumhuriyet döneminde bir avuç idealist insanın çabalarıyla başarılmış bir projedir. 1924’te atılan ilk adımı 1938 yılındaki hamle izledi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kaliteli çay üretmeye başlayan Türkiye ilk çay ihracatını 1950’lerin başında gerçekleştirdi.
120 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Atlas’ın bu sayısının kapak konusu “Çay Denizi”. Atlas ekibinden Tevfik Taş ve Turgut Tarhan, Doğu Karadeniz bölgesinde çay tarımının başlangıcından bu yana bu yöreye hayat veren bitkinin hem ekonomide, hem de sosyal hayattaki yerini, çay üreticisinin güncel sorunlarını yerinde dinleyerek dosyayı hazırlamış. Atlas yazarlarından Melih Şabanoğlu da bu dosyaya çay hakkındaki tarihi ve kültürel notlarla katılmış. Bu sayıda Türkiye’den bir başka konu da Konya. Selçuklu mirasının şehri Konya’nın dünden bugüne taşınan değerlerini, şehrin teknolojiyle harmanlanan yüzünü Alkım Doğan yazdı, Hüseyin Alsancak fotoğrafladı. Prof. Haşim Şahin de Konya’daki Selçuklu sembollerinin hikâyelerini yazdı. Doğa belgesellerinde Afrika’daki yaban hayatın aklından çıkmayan sahnelerinin yaşandığı yerKenya’daki Masai Mara'dır . Ümit Çukurel, Masai Mara’da yüzbinlerce öküz başlı antilobun timsahların başını beklediği suları aşıp aslanların pençelerinden kurtulmaya çalışarak yaptıkları büyük göç yolculuğunun çarpıcı öyküsünü yazdı ve fotoğrafladı. Bu sayıda ayrıca dünya coğrafyasından dikkat çekici bir yol hikâyesini de Mehmet Y. Yılmaz’ın kaleminden okuyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nin batısında San Francisco’dan Seattle’a kadar yaklaşık 1600 kilometrelik otoyola eşlik edenler arasında şehirler, köprüler, oteller, üzüm bağları, ormanlar ve Büyük Okyanus var.
Atlas - Sayı 308 (Kasım 2018)
Atlas - Sayı 308 (Kasım 2018)Atlas Dergisi · 201812 okunma