Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atlas - Sayı 354 (Ekim 2022)

Atlas Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
En büyük dinazor mu ?
Portekiz'in pombal şehrindeki bir evin arka bahçesinde, Avrupa'da bugüne kadar keşfedilmiş en büyük dinazor iskeletine ulaşılmış olabilir. Kalıntıların brachiosaurus türüne ait olduğu sanılıyor.
SÜNGER BİTTİ Mİ?
1830 yılına kadar bitki olarak kabul edilen sünger, çok hücreli hayvanların en ilkel örneklerinden. Yapılarının milyonlarca yıldır önemli ölçüde değişmediği düşünülüyor. Peki, suyu filtreleme özelliğine de sahip olan süngerler Akdeniz’de bitti mi? Yaygın kanının aksine, sünger Akdeniz’de yok olmadı. Fakat 1980’li yılların başında gözlenen ve ısı değişiminin tetiklediği düşünülen bir hastalık, sünger popülasyonu üzerinde büyük bir yıkıma neden oldu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü raporunda, “Özellikle 40 metreden daha sığ olan, su sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde bu hastalığın etkili olduğu bildirilmiştir” denildi. Söz konusu limitler ticari süngerlerin en fazla yayılış gösterdiği ve avlanıldığı alanlar olduğu için sünger avcılığı yeniden masaya yatırıldı. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yasal düzenlemelerle sünger avcılığı önce yasaklandı daha sonra kısıtlı şekilde devam etti. Ülkemizde ise sünger avcılığı 1986’da söz konusu hastalık nedeniyle yasaklandı. Otuz yıldan fazla bir süre sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2017 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ile denizlerimizde sadece Meriç Nehri’nin denize döküldüğü yer ile Babakale arasında kalan bölgede sünger avcılığı serbest bırakıldı. Bu alanda sadece dalma yöntemi ile avcılık yapılabiliyor.
Reklam
PANAİT İSTRATİ, SÜNGER AVCISI
Bugün sünger avının nasıl yapıldığını bilmem ama, yirmi yıl önce denizden sökülen her süngerde avcısının kanından bir damla bulunurdu.
Sayfa 82
PORTEKİZ’İN Pombal şehrindeki bir evin arka bahçesinde, Avrupa’da bugüne kadar keşfedilmiş en büyük dinozor isketeletine ulaşılmış olabilir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.