Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Avrupa'nın Zihin Tarihi

Hilmi Yavuz

Avrupa'nın Zihin Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Avrupa'nın Zihin Tarihi sözleri ve alıntılarını, Avrupa'nın Zihin Tarihi kitap alıntılarını, Avrupa'nın Zihin Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanımsıların dünyasında iki siluet beliriyor: Silahı elinde, hayvanının karşısında duran erkek ve çocuğun üstüne eğilmiş ya da ot toplamak için çömelmiş, sırtı eğik kadın...
Sayfa 69 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
'Yönelmişlik'te önce neyin yapılacak olduğu bilinir ya da en azından ne yapılacağı konusunda zihinde belli bir düşünce vardır, alet bu düşünceye göre seçilip kullanılır.
Sayfa 12 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
18. yüzyıl Aydınlanma dolayımında bir 'Akıl Çağı' idiyse, 19. yüzyıl Avrupa romantizmi, Aydınlanmanın tam karşısında yer alır.
Sayfa 167 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Kendiliğinden çoğulcu bir nitelik kazanan Reform hareketi, Batı Hıristiyanlığına dini çoğulculuğu getirdi.
Sayfa 137 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Rönesans Avrupa'nın zihin tarihinde büyük bir dönüşümü işaret eder. Bu entelektüel dönüşümün Avrupa'nın sosyal tarihinde 'sivil toplum' un ortaya çıkışıyla birebir bir ilişkisi vardır.
Sayfa 133 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Roscelinus, kavramların değil, tek tek objelerin gerçek olduğunu, kavramların sadece birer addan (nomina) ibaret olduğunu öne sürer. Roscelinus, kilise tarafından aforoz edilir...
Sayfa 132 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Isa'nın kitabının bir yaptırımı yok. Hıristiyan cemaatinin hangi temellerde örgütlenmesi gerektiğine, Hıristiyan cemaatinin ne olması gerektiğine ilişkin kriterleri bulunmuyor
Sayfa 125 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Thales'te henüz düşünce objesi 'soyut'a dönüşmemiştir. öyleyse Thales'i bu anlamda ilk filozof saymak, doğru olmasa gerektir.
Sayfa 104 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Wittgenstein, Tylor'un büyünün nedensellik ilişkisine dayandığı düşüncesini toptan reddeder. Ona göre, büyü bir dileğin dile getirilmesinden başka bir şey değildir.
Sayfa 97 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Marx, Kapital'in birinci cildinde, hayvanların belirli bir zihinsel tasarım uyarınca davranabilme yetilerinin olmadığını söyler. Oysa belli bir zihinsel tasarım doğrultusunda davranma (Marx'ın 'yönelmişlik' dediği), alet kullanma yetisi olmayan hayvanlarda da görülüyor. Örneğin, martılar kabuklu yiyeceklerin içini elde edebilmek için, bu yiyecekleri düştükleri yerde kırılabilecekleri sert bir zemine bırakıyorlar.
Sayfa 11 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Mezopotamya'da ve Mısır'da ortaya çıkan ilk Asya ve Afrika devletleri, geçimlik malların elde edilmesinde ortaya çıkan eşitsizliğin yaşandığı toplumlardır. Yalnız burada çok önemli bir noktayı göz ardı etmemek gerekiyor. O da, bu kent devletlerinde geçimlik mallar üzerindeki eşitsizliğin ya da kısaca ekonomik eşitsizliğin, özel mülkiyetten kaynaklanmadığıdır.
Sayfa 77 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Gordon Childe, özellikle Marx'ın görüşlerinden yola çıkarak, insanın yaban toplumlardan modem toplumlara dönüşürken, bu dönüşümün kıtlıktan bolluğa doğru görülen bir dönüşüm olduğunu öne sürmüştür.
Sayfa 42 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Asıl diyalojik ise imanın içinde değil, imanla akıl arasında, inançla kuşku arasında ve nihayet felsefi ve bilimsel düşüncenin yeni biçimleri arasında kurulacaktı.
Sayfa 138 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Avrupa uygarlığını Yunan, Roma ve Hıristiyanlık temellendirdiğine göre, incelenmesi gereken bir konu da, bunların ilişkileri ve uyumu olacaktır.
Sayfa 128 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
insan, ne sadece akıl varlığıdır, ne de sadece içgüdü varlığı. İnsan, hem rasyonel hem de irrasyonel olan bir varlıktır. Cusalı Nicholas'ın dediği gibi, 'insan bir 'coincidentia oppositorum'dur, karşıtların biraradalığı'.
Sayfa 169 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
381 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.