Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydın Sayılı Külliyatı : 2 Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir

Aydın Sayılı

Aydın Sayılı Külliyatı : 2 Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir Gönderileri

Aydın Sayılı Külliyatı : 2 Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir kitaplarını, Aydın Sayılı Külliyatı : 2 Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir sözleri ve alıntılarını, Aydın Sayılı Külliyatı : 2 Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir yazarlarını, Aydın Sayılı Külliyatı : 2 Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
178 syf.
·
Puan vermedi
Eser, Bilimsel düşünmenin insan hayatında hem birey hem toplum düzeyinde neden asli derecede önemli olduğunu ve neden tercih edilmesi ve öğretilmesi gerektiğini gerekçelendiriyor. Çünkü; Gerçekten de yasalarımızı dogmalardan ve göklerden değil; hayatın içinden almalıyız. Eserin içeriği hakkında fikir sahibi olmak adına Aydın SAYILI' nın tanımlarını buraya not ediyorum: Bilim, Aydın SAYILI' ya göre: "Birikmiş ve sistemleşmiş bilgi ve açıklamalar yardımıyla yeni meseleleri ele almak, elde edilen ipuçlarına göre tahminler yürütmek ve tahminlerin doğru olup olmadığını yeni olgu ve gözlemlerle kontrol edip incelemektir." Yasa ise: "İdeal bilimsel açıklamadır ve ölçülebilir olgular arasındaki adedi ilişkiyi ifade eder." Ve Bilimsel yöntem: "Olguların dikkatli ve tarafsız bir şekilde gözleminden ve bunlar arasındaki ilişkiyi tahmin ettikten sonra bu tahminlerin doğru olup olmadığını muhakkak surette yeni gözlemlerle kontrol etmekten ibarettir."
Aydın Sayılı Külliyatı : 2 Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir
Aydın Sayılı Külliyatı : 2 Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdirAydın Sayılı · Atatürk Kültür Merkezi Yayınları · 201750 okunma
Reklam
Yeni keşiflerini deneyler yardımı ile bir konferansta izah ettikten sonra Faraday' a dinleyicileri arasında bir kadın bütün bu keşiflerin ne faydası olduğunu sorunca, Faraday da kendisine çocuk doğurmanın ne faydası olduğunu sorarak mukabele etmişti.
Sayfa 135
Cansız cisimler hareket veya sükunet hallerini değiştirmeye karşı nasıl mukavemet gösterirlerse, insan da yeni fikirlere karşı bir atalet gösterir.
Sayfa 64
“İhtiyaç icadın anasıdır” denmiştir.
Gündoğan Yayınları 2010 Sayfa: 53
Hipotezlere tümevarım yardımı ile varılır. Tümdengelim tümevarımdan daima daha emin ve daha kesin sonuçludur. Bunun için tümdengelim yürümeye benzetilmiştir. Yürümede nasıl bir ayak yere dayanır ve bu desteklenme yardımı ile öbür ayak ileri atılırsa, tümdengelimde de zihin bir genel sonuca dayanır ve ona dayanılarak çıkarılabilecek bir sonuca varır. Tümevarım ise uzun sıçramalar, hamleler şeklinde olur. Bilim adamı tümdengelimle emin bir şekilde yürüyebilir; fakat bunun için ilk önce genel sonuçlar bulmak, tümevarım yardımı ile hipotezler tasarlamak zorundadır.
Gündoğan Yayınları 2010 Sayfa: 31
Reklam
Bir medeniyetin bilimini ve çalışma zihniyetini almadan onun endüstrisini taklide çalışmak, ağacını dikmeden meyvasını yetiştirmeye, taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışmak gibi olur.
Gündoğan Yayınları 2010 Sayfa: 27
Eğer sosyal ve kültürel şartlar bilimsel çalışmanın devamını sağlamakla beraber onu yanlış yollara sapmaya zorluyorsa, bunun uzun süreler içinde yapacağı etki önemsiz olur; bilim yine kendi iç âleminde gelişerek toplumu sürprizlerle karşılaştırır ve ona dinamizm ve canlılık getirir. Fakat bu şartlar bilimsel çalışmanın devamına elverişli değilse, bilim o toplulukta terakkiden kalır, ilerlemez. Bu takdirde, ancak dış tesirlerle o toplum koşullarında çeşitlilik ve değişmeler meydana gelecek olursa o toplumda bilim için gelişme imkânları açılabilir.
Gündoğan Yayınları 2010 Sayfa: 25
145 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.