İngiliz yazar Henry Rider Haggard (1856-1925), egzotik yerlerde geçen macera romanları yazarı ve kayıp dünya edebiyatı türünün öncüsüdür. Orjinal ismi "She: A History of Adventure" olan eser, 1886-1887 yıllarında bir dergide tefrika edildikten sonra 1887 yılında kitap olarak yayımlanmıştır. Bu eser aslında bir serinin ilk kitabı, sonradan üç kitabı daha çıkmış...
Konusu: Atalarının gizemli geçmişini araştırmak için Afrika'ya yola çıkan Leo Vincey, üvey babası Horace Holly ve hizmetçileri Job'u egzotik diyarlarda çeşitli maceralar beklemektedir. Kahramanlarımız Amahagger isimli ilkel bir kabileye yakalanırlar. Bu kabile ölümsüz olduğu söylenen beyaz bir kadın tarafından yönetilmektedir. Kitaba ismini veren, "İtaat Edilmesi Gereken" ya da kisaca "O" olarak anılan Ayişe gerçekten güçlü bir kadın figürüdür. Binlerce yıl süren bekleyiş içindeki Ayişe, ilahi olarak nitelendirilen güzelliğini kumaşların ardında sarıp saklamıştır. Leo ve Holly'in yolları onunla keşistiğinde kayıp bir krallığın gizemi de çözülmeye başlar. Kitapta aşk, acı, ihtiras, ölüm, yaşam, bilgelik, kibir gibi konular yer alıyor.
Kitabın başlarını okumak benim için zevkli olmadı. Afrika yolculuğu sırasındaki denizde geçen betimlemelerle dolu kısım biraz yorucuydu. Neyseki hemen sonrasında heyecanlı olaylar vardı. İlkel kabilenin anlatımını ve sonrasında olan gizem dolu bölümleri beğendim. Kitabın gerçekten kendine has bir dünyası, havası var. Güçlü ama aşık kadın Ayişe ve çizilen hikayesi büyüleyiciydi. Kayıp krallık, ölümcül güzel bir kraliçe, ataları araştırmak ve gizemi çözmek, ilkel kabileler derken kendimi egzotik bir film izlemiş gibi hissettim.
Olimpos yayınlarından okuduğum ilk kitaptı. Anlatım iyiydi. Ancak yazım hataları başta yokken sonlara doğru çok fazla olmaya başladı. Kitabın ilk