Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ağustos 2021

Aylık Dergisi - Sayı 203

Aylık Dergisi

Aylık Dergisi - Sayı 203 Sözleri ve Alıntıları

Aylık Dergisi - Sayı 203 sözleri ve alıntılarını, Aylık Dergisi - Sayı 203 kitap alıntılarını, Aylık Dergisi - Sayı 203 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Savaş meydanında demir kılıç olmasaydı çizgi filmlerde ışın kılıcı olmazdı" denir. Işın kılıcı modernleşmedir ama kılıcın kendisi bizatihi hafızadır, bellektir. Biz çelik kılıçta ısrar etmeseydik, çizgi filmlerde, animasyonlarda ışın kılıcı olmayacaktı. Kılıç yerine belki belleğe dokunmayan nevzuhur başka şey alacaktı. Bu dediğimi hayatın her alanına kıyaslayabiliriz.
İslâm medeniyeti meşk medeniyetidir. Buna "Cibrili eğitim" diyoruz. Cebrail Aleyhisselam Allah Resulüne meşk ediyor. Hz. Peygamber bir nevi onun müezzinliğini yapıyor. Kurân yazıyla değil, sesle indirilmiştir.
Sayfa 16 - Kâzım AlbayKitabı okudu
Reklam
Üstad'a, "Alaturka mı, alafranga müzik mi?" diye soruluyor. O, "ikisinin de soylusunu ve iyisini.." diyerek seçici bir müzik zevkine dikkat çekiyor.
Sayfa 16 - Kâzım AlbayKitabı okudu
Türküleri doğuran kültürel ortam kalmadığı için türkülerin yenilenmesi söz konusu olamaz. Türkülerin içten ve samimî tekrarları daha faydalı görülüyor.
Sayfa 17 - Kâzım AlbayKitabı okudu
Üstadın Klasik Batı musikisini dinlediğini de biliyoruz. Tabii ki bu kültürel bir tercih değil, oradan hoşuna giden parçaları dinlermiş. Bizzat seslendirdiği 33'lük şiir plağının fon müziklerini Klasik Batı müziğinden seçmiş idi. Kullandığı müziklerin şiirlerinin ruhuyla uyuşması onun incelikli müzik zevkini gösteriyor.. "Beyaz sarayın kaba softa ham yobaz" esnafının daha uhrevi bir hava olsun diye müzikleri "ney taksimi" ile değiştirmeye kalkması ise trajikomik bir yaklaşıma misal olur. Üstadın muradı böyle gayretkeşlikler değildir.
Sayfa 16 - Kazım Albay, Necip Fazıl'da Musiki.Kitabı okudu
Mevlâna'ya (..) atfedilen şu kıssayı da mevzuya ilave edelim. Gece dama çıktığnda, uzaklardan gecenin sessizliğini aşıp gelen bir ney sesini duyuyor ve șöyle diyor: "Yarabbi, nasıl dinleyebiliyorlar?"
Sayfa 17 - Kâzım AlbayKitabı okudu
Reklam
Abdülhamid Han'in piyano çalıp çalmadığı ve müzikle uğraşıp uğraşmadığını eleştirel bir tarzda soran bir Arap gazeteciye ise Üstad, müziğin dini yönden hükmünü de söyle açıklar: Müzik ilahi tefekküre yaklaştığı kadar mübaha yaklaşır. Fitneye ve kötülüğe iltifat ettiği kadar da harama yaklaşır. Yoksa asla yasak değildir! Bu bir fikhî mesele midir? O zaman Mevlevileri tekfir etmek lâzım gelir. Yani nefsanî olduğu mertebede yanlıştır. Abdülhamit ise, en büyük diyânetperver padişah olduğuna göre, böyle bir şeyi irtikab etmez!
Sayfa 16 - Necip Fazıl, İman ve İslam Atlası.Kitabı okudu
• Kadın (..) öyle bir zaaf ifadesidir ki, bu zaafı bazen en büyük kuvveti yerine geçer ve erkeği içinden fethetmeye kadar gider, fakat daima zaif...
Sayfa 32 - Necip Fazıl, İman ve İslam AtlasıKitabı okudu
Rousseau öncesinde her ne kadar hukuki ve siyasî eşitlik üzerine düşünceler görsek de, ekonomiye ve mülkiyete dayalı eşitsizliğin ciddi bir eleştirisi yapılmamıştır. Daha önce lokal sayılabilecek bazı düşünce ve pratiklerde mülkiyet eşitliğinin savunulduğunu görsek de "modern devlet teorisi içerisinde bu eşitliği savunan ilk filozof Rousseaudur. Bu eşitlik anlayışı sosyalizme esin kaynağı olsa da, o kerteye varan bir eşitlik anlayışı değildir.
Erkek ve kadın portresini "toplumsal cinsiyet yargısı" diye tanımlayanlar, cinsiyet alanında üçüncü ve daha birçok şıkkın da var olduğu düşüncesini yaymanın ve empoze etmenin peşinde. Kullanılan dil ve kavramlar da özenle seçilerek insan haklarının içine yerleştirilmeye çalışılıyor.
Sayfa 6 - Cinsiyetsizleştirme Çalışmaları, Taha İnci.Kitabı okudu
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.