Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır?

Zygmunt Bauman

Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır? Gönderileri

Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır? kitaplarını, Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır? sözleri ve alıntılarını, Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır? yazarlarını, Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Istatistiklerin gizlemeye çalıştığı en önemli gerçek "toplam varlıktaki" artışın derinleşen sosyal eşitsizliğe paralel giderek, sosyal piramidin üstü ile altının varoluşsal güvenliği ve genel refahı arasındaki kapatılamaz farkı daha da genişlettiğidir. Unutmayalım ki bu piramidin en üst kısmı yıldan yıla daralırken, geriye kalanı aşağı indikçe önlenemez şekilde genişliyor...
Anaparanın ve nüfusun durağanlaşması insanlığın ilerlemesinin durması anlamına gelmez. Her türlü zihinsel üretim ile ahlaki ve sosyal ilerleme için her zamanki kadar faaliyet alanı olur; zihinler geçinme derdiyle meşgul olmayı bıraktıkların da yaşam sanatının geliştirilmesi için daha fazla alan yaratılır ve gelişme olasılığı artar.
Reklam
1979 yılında Carnegie'de yapılan bir çalısma çocukların geleceklerinin kendi akılları, yetenekleri, çabaları ya da hırslarıyla değil, büyük ölçüde sosyal çevreleriyle, doğdukları coğrafi konumla ve ailelerinin toplumda ki yeriyle belirlendiğini açıkça gözler önüne sermiştir.
80 syf.
4/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Kapitalizmin "kazan/kazan" fikrini, yani bireysel gelişim ile hem bireyin zenginleşmesini hem de halkın kalkınmasını öngören iktisadi düşüncesinin bir eleştirisi yapan bu eserinde Bauman, bir tür sosyal eşitsizlik üzerinden, kendi tabiriyle bireyselleşen toplumun statükosuna karşı çıkıyor. Fakat, eleştirilerinin oldukça yersiz ve cılız kaldığını söylemem gerekli. Öyle ki, her şeyde olduğu gibi, kapitalizmi de istismar eden bireylerin, devlet sübvansiyonları veya regülasyonları ile haksız kazanç elde etmelerini tüm bir kapitalizme yorması, onun bu noktada eksik olduğunu gösteriyor. Yine de okunabilecek bir eser. Kütüphanenizde bulunmalı.
Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır?
Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına mıdır?Zygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 2014883 okunma
Zengin ve güçlü olanlara hayranlık duyup onlara neredeyse taparken, fakir ve muhtaç durumdaki­leri hor görme veya en azından görmezden gelme eğilimi ahlak anlayışımızı çökerten en büyük ve en yaygın nedendir...
"Halkın duyguları, sevgisi veya nefreti, seçim mücadelesindeki taraflara desteği veya karşı duruşu, seçmenlerin seçim zamanı çıkarlarını tanıma eğilimleri ve sloganlar tamamen ya da çok büyük ölçüde 'ekonomik büyüme' tarafından belirlenir. Seçmenlerin diğer kriterleri ve tercihleri ne olursa olsun, seçimlerini belirleyen şey diğer etkenlerden ziyade 'ekonomik büyümenin' varlığı ya da yokluğudur."
Sayfa 33 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Yaşam şeklimizde bir değişiklik; genellikle de şiddetli, başlangıçta acı ve rahatsızlık veren bir değişiklik gerekmektedir."
Sayfa 32 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
"...Önde gelen sosyologlardan W.I. Thomas ve Florian Znaniecki'nin yüzyıl önce belirttiği gibi, insanlar bir şeyin doğru olduğuna inanırlarsa, davranışlarıyla onu doğru kılarlar."
Sayfa 31 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
"Kader gerçekçi seçeneklerimizin listesini belirler fakat bunların arasından nihai seçimi yapan karakterimizdir."
Sayfa 26 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
"Kendi aralarında seçimlerimizi şekillendiren, birbirinden büyük ölçüde bağımsız iki etken vardır: yaşam şeklimiz ve hayatımızın yörüngesi."
Sayfa 26 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"İstekayı tutanın, bilardo masasında canı nereye isterse gönderdiği bilardo topları değiliz; deyim yerindeyse, özgür olmak için yaratılmışız ve seçim yapmanın zahmetlerinden kendimizi ne kadar kurtarmak istersek isteyelim, önümüzde daima, gidebileceğimiz biden fazla yol olacak."
Sayfa 26 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
"Lansey'e göre, 'azalan alım gücü, tüketime son derece bağımlı olan ekonomilerde talebi yok ediyor' ve böylece, aslında 'tüketim toplumları tüketme kapasitelerini kaybediyor', 'büyümeden elde edilen kazançların küresel çapta küçük bir elit grubun eline bırakılması varlık balonlarına neden oluyor' ve kaçınılmaz olarak şu sonuç ortaya çıkıyor: Sosyal eşitsizliğin acı gerçekleri toplumdaki herkes veya hemen hemen herkes için kötüdür."
Sayfa 20 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
İstikrarlı Fakirleşme:
"Uluslar arasında artıp ulusların kendi içinde sabit kalan veya azalan eşitsizlikten, uluslar arasında azalıp ulusların kendi içinde artan eşitsizliğe geçiş trendi."
Sayfa 15 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Jeremy Warner:
(...)"Artan gelir eşitsizliği sosyal açıdan istenmeyen bir durum olsa da eğer herkes zenginleşiyorsa sorun yaratmayabilir. Ancak ekonomik gelişmenin nimetleri zaten yüksek gelirli olan nispeten az sayıda kişiye gidiyorsa, ki esasen bugün olan budur, bir sorun oluşacağı barizdir."
Sayfa 11 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Alışveriş yapmamak ,güncellenmiş versiyonlara sahip olmayan kusurlu tüketiciler için,değersizliğin ve işe yaramazlığın bir işaretidir;yaşanmamış bir hayatı simgeleyen çirkin ve cerahatli bir lekedir.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.