2016
Erkam

2021 61. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2021 14:31
“Aşk’tır insana yüklenen en kutlu duygu. İnsana özgürlüğünü yani Rabbine kul olmayı ‘aşk’ buldurur; medeniyetleri ancak özgür ruhlar yani ‘aşıklar’ kurmuştur, güneşin yönü değişinceye kadar da bu böyle olmaya devam edecektir.” Romanda, Buhara - Harezm hattında Nakşî rehberlerinin, Harezm şahı Celaleddin Mengüberti’nin ve Azizan’ın, Anadolu’ya sevkettiği bir müridi vasıtasıyla Hazreti Mevlana, Sultan Veled, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat ve Harezmli uç beylerinin yön verdiği Anadolu’nun İslamlaşma ve vatanlaşma sürecini tekmil etmesi tarihi kayıtlar zemininde işleniyor. Azizan’ı anlamadan ne Selçuklu ne Osmanlı ne de Yeni Türkiye anlaşılabilir. Tasavvufi alanda okuma yapan kardeşlerime tavsiyemdir. Her şeyle cengâverce baş etmek ya da herşeye ölümüne tahammül etmek zorunda değiliz.Kazanılması ve sürdürülmesi mümkün olmayan savaşlardan uygun zamanda, uygun biçimde ve kabul edilebilir kayıplarla geri çekilmek de mümkündür. “Şehîdlerin şâhitliğine ihtiyacı vardır târihin. Görmüş duymuş ve tatmışların. Görmeyenlerin yazdıkları târihler dünya düzeninden bahsetse de, 'nizâm-ı âlem'i gösteremez.” Her kap içindekini sızdırır. Bunun içindir ki herkesin Yunus’u başkadır Mevlânâ’sı başka.Bu kap da gönlündeki Azîzân’ı yazdı; ‘aşk’ diliyle! Kitapla kalın dostlar 5 Muharrem 1443 ¦ 13 Ağustos 2021
2021 45. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2021 17:18
"Gördüğümüz görmemize izin verilen şeyden ibaretse,tarih diye bir şey yoktu aslında. En vahşi savaşların barış için başlatıldığını yazan kalemi tutan bütün eller öpülmeyi unutsun, diye geçirdi içinden." "Oğlum yer gök medresedir; ağacı yaprağı ayı yıldızları oku. Hem onlar seni incitmez nâziktirler; kıskanmazlar da... Bütün bildiklerini cömertçe anlatırlar sana." "Sultan babam der ki, ' Büyüklerin yazgılarına hıyanetin ve şerefsizliğin de büyüğü düşer' Ama her şeyi gören bilen yüce Allah, haini de kahramanı da görecektir; değil mi efendim? " #azîzân #ayşerahşangürel (Ben buradakinden farklı bir yayınevinden yeni baskısını okudum, farklılık var mı bilmiyorum.) Nedret isimli bir profesörün Mevlana Celaleddin Rumî gibi Allah dostu şahsiyetlerin insanlara yanlış aktarılmasına üzülmesi ve bu zâtlarla ilgili yazılmış eserleri taramaya başlaması ile başlıyor hikayemiz. Sonra bir anda yüzyıllar öncesine, 11. yy a dönüyoruz. Nesilden nesile aktarılan bir dervişlik, şeyhlik sancağı hikayesi içerisinde buluyoruz kendimizi. Ve bu sancağı şeyhinden devralıp Moğol belası ile kavrulan Harezm topraklarına giden Şeyh Ali Ramitanî vesilesiyle 'Celaleddin Harezmşah' ın dönemine lahit oluyor, Savcı Bey ve Kutluk Veli ile tanışıyoruz. Zaman akmaya devam ediyor; bu manevi ve tarihi yolculuk Selçuklu Devleti' ne ve sonrasında Mevlana Celaleddin Rumî ve Şems Tebrizî' ye kadar uzanıyor... Çok fazla kaynak taraması yapılarak yazılmış, hem tasavvuf hem de tarih ilgililerinin seveceği bir kitap. Not:Çok uzun bir süreci ele aldığı ve fazlaca bilgi ve isim olduğu için bir süre sonra takip etmek güçleşebilir. "Önümde nice yaşanmışlıklar vardı; gerçektiler, temizdiler. Onları hikaye etmen gerekti. Birini birine katmam ve onları hikayeme bağlamam gerekti." "Buhâra... Kırmızı zambakların
2018 24. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2018 16:31
Bismillah ve giriş yeni bir dünyaya. Dünyadan ümidimin kestiğim şu sıralar ne iyi ettin de geldin. Sanki bu anda yaşamıyormuşum gibi, başka ana aitmişim gibi. Ben o mekanı Aziz'lerin diyarına seyahatimde buldum. Şeyhimin illerini gezdim, sohbetinde bulundum. Nasihatimi aldım ve himmetiyle feyizlendim. Teşekkürler Ayşe Rahşan Gürel.
2025 10. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2025 23:47
— “Arayan kul mudur Hâlık mıdır? Bir iğnenin mıknatısı çekecek gücü var mıdır? Ya arayış hissini kalbe koyan kimdir?” Daha önce okumadığım için üzüldüğüm bir kitap oldu: Azîzân. Silsiletu’z Zeheb’ten Ebu Ali Farmedî hz’leri ile Seyyid Emir Külâl hz’leri arasındaki altın halkalar; Yusuf Hemedânî, Abdulhâlık Gücduvânî, Arif Rivegeri, Mahmud Encirfagnevî, Ali Râmitenî(Azizan), Baba Semmasî’yi hemen hemen tüm eğitimleri ve icâzetlerini alıp irşâda başladıkları süreçler konu edinmiş. Yazar Ayşe Rahşan Hanım, bunu kronoloji hazırlar gibi değil, insanın içinde çiçekler açtıran, Allah’a hayrân güzel dostlarına meftûn eden bir örgüyle örmüş, hazretlerin nasihatleri ve yaşantılarıyla ve dahası Mevlânâ hzleri, Celaleddin Harezm, Alaaddin Keykubad gibi tarihte son derece önemli rolleri olan kimseleri ve dönemlerini, Moğollar’la Selçuklu ilişkilerini de o örgünün içine ışıltılı iplerle ilmek ilmek nakşetmiş; ortaya şahâne bir eser çıkmış. Okurken yer yer duygulandım, yer yer ağladım, gelen ahşap çeyiz sandığına işlenen besmeleye ve istiridye biçiminde oyulmuş mahfazasının içindeki yüzüğe Gülnihal’le beraber bakmış kadar heyecanlanıp duygulandım. “Böyle nâmağlup bir aslanın ölümü tilkilerin elinde oldu.” diye şehâdeti beyitlere konu olan Celâleddin Mengüberti’ye yüzlerce yıl uzaklıktan hüzünlendim. Hem bir güzelin dizi dibine oturmuş gibi duyup duyabileceğiniz en güzel nasihatleri alıyor hem de tarihin dalgalı sularında akışa kapılıp o süreçleri de sıkılmadan öğreniyorsunuz. Durduk yere Buhârâ, Encirfagne, Semerkand, Tebriz, Van sevdasına düşüyorsunuz. Ve bütün bunları o kadar zarif cümlelerle okuyorsunuz ki hayrânlığım burdan da katmerlendi. Meselâ bir yerde …”söz ipine inci dizerdi” diyor. Sıradan bir cümle ama okurken harfler çiçekler açıyor gibi görüyorum ben. Tabirin
2022 31. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2022 18:39
Selamün aleyküm... Okuduğum, nasiplenmeyi umduğum bir kitabın daha sonuna geldim çok şükür. Yazarı kitabı roman değil menkabe diye adlandırıyor ki roman diye anılması da eksik kalır diye düşünüyorum. Azîzân demek azizler demek ve "El- Aziz" sıfatının çoğul haline denk geliyormuş. Bir çok âlimi anlatan bu kitapta adı geçen herkesi işaret etse de asıl künyesi Azîzân olan Hâce Ali Râmitanî hazretlerine daha fazla değiniyor. Altın bir silsilenin bir parçası olan Hâce Ali Râmitanî hazretlerinin Buhara' da başlayan hikayesinin mürşidi Hâce Ârif'in onu Hârezm' e gönderip Celaleddin Mengüberti ile hikâyelerinin kesişmesi ile devam ediyor. Sonra yaşanan olayları, yetişen altın silsilenin yeni halkalarını ve o halkanın sonuncusu olan Hâce Bahaeddin Nakşibend ile nihayetleniyor. Bu kitap sadece tarihi değil aynı zamanda tasavvufu, tasavvuf erlerini anlatıyor. Ve çok güzel evlilikleri ve içi çok güzel olan edep, haya nedir bilen kaderine razı, Allah rızasını bilen hanımlardan bahsediyor. Okunması, üzerine düşünülmesi gereken bir eser. Biraz isimlerden kafa karışıklığı yaşanıyor buna rağmen kitap su gibi akıp gidiyor. Ben çabuk bitmesin diye yavaş yavaş okumaya çalıştım ve bir sayfada yazan bir paragraf sayesinde de bir kaç gün okumaya ara verip üzerine bolca düşündüm. Gerçekten okunmaya değer bir eser. Umarım bu yorumla birilerinin okumasına vesile olurum...
AzizanAyşe Rahşan Gürel · Muhkem Kitap · 202164 okunma
2021 47. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2021 13:29
Uzun uzun yıllar öncesinden bize; Buhara-Harezm hattındaki Nakşî rehberlerinin hayatlarından kesitler sunuyor, aynı zamanda bu büyük maneviyat yüklü insanlarla; Moğollara, Selçuklu Devletine, Osmanlı Devleti’nin kuruluş sancılarına, bir devlet kurulurkende, yıkılırkende yanlarında nasıl maneviyat dolu dualar bulundurduklarına şahitlik ediyoruz.. Yazarın kalemi ile ilk defa tanıştım. Anlatısı, tanıdık olduğum bir yazara çok benziyor, lakin olaylar, isimler eski Türk isimleri olduğu için aklınızda tutmakta biraz zorlanabilirsiniz, bu sebeple sizden ricam okurken tüm benliğiniz ile dış dünyadan soyutlanmanız, mümkünse sessiz sakin bir yerde okumaya çalışın, başlarken; RABB’im idrakımı genişlet diye de bir dua ettiğinizde, kitabın içerisinde yaşar gibi okumaya başlıyorsunuz Eğer Nakşîben’diliği, tasavvufu, eski zamanda Buhara ve Harezm şehrini, Hz. Mevlâna’nın hikayesini, Selçuklu Sultan’ının yaşadıklarını, büyük komutan Celâleddin’in hayat hikayesini okumak isterseniz size şiddetle bu kitabı tavsiye ederim.. Hikayelerden takip ettiyseniz biliyorsunuzdur, nefsinizin hiç hoşuna gitmeyecek bir eser AzizanAzizan Ayşe Rahşan GürelAyşe Rahşan Gürel
Din
AzizanAyşe Rahşan Gürel · Muhkem Kitap · 202164 okunma

Ayşe Rahşan GürelYazar · 4 kitap
1964 yılında İstanbul’da doğdu. 1987’de Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ nden mezun oldu. Aynı fakültede araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Klasik Türk Edebiyatı sahasında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Divan edebiyatı metin şerhi ve geleneksel ahlak risaleleri üzerinde çalışmalar yaptı. 1998 yılından itibaren Yrd. Doçent olarak aynı fakülte bünyesinde açılan Türkçe Eğitimi Bölümü’nde dil ve edebiyatın eğitimi üzerine çalışmalarını sürdürdü. Soyut Kavramların Öğretiminde Hayvan Masallarının Yeri, Öğretici Hikâyeler Yoluyla Duygu ve Düşünce Eğitimi, Nasrettin Hoca Fıkralarının Eğitim Değeri ve Değerler Eğitimindeki Yeri gibi ona yakın yüksek lisans tezinin hazırlanmasına danışman olarak nezaret etti. 2008 yılında emekli olduktan sonra formal eğitim ve geleneksel sufi eğitim metotlarını birleştirici çalışmalar yürüttü. Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’ın 2003-2008 yılları arasında Marmara İlahiyat Fakültesi’nde verdiği ders notlarını tasnif ve terkip ederek Tasavvufa Giriş adıyla yayına hazırladı. Özel bir merkezde eğitim danışmanlığı vazifesini yürüten yazarın, Divan Edebiyatıyla ilgili yayınlanmış çok sayıda makalesi, Razavi’nin Fütüvvet-namesi isimli yayınlanmamış bir doktora tezi ve Enderunlu Vasıf Divanı adıyla yayınlanmış bir kitap çalışması bulunmakta.