Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hayatı ve Eserleri

Babanzade Ahmed Naim

Fahrettin Gün

Babanzade Ahmed Naim Gönderileri

Babanzade Ahmed Naim kitaplarını, Babanzade Ahmed Naim sözleri ve alıntılarını, Babanzade Ahmed Naim yazarlarını, Babanzade Ahmed Naim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Garip..!
Şehzade Abdülmecid Efendi ve oğlu Ömer Faruk Efendi, Tevfik Fikret'in hayranlarındandır. Özellikle Ömer Faruk Efendi eğitim için yurt dışında bulunduğu yıllarda Tevfik Fikret'le karşılıklı olarak mektuplaşırlar.
Sayfa 121 - BEYANKitabı okudu
Akif Kimlere İtimat Ederdi..?
Mehmed Akif iki kişinin sözüne itimat ederdi. Birisi Babanzade Ahmed Naim, diğeri Elmalılı Hamdi Yazır Efendi. Bunlar sikadandır, sözleri hüccet olur, derdi.
Sayfa 116 - BEYANKitabı okudu
Reklam
Akif Babanzade için Ne Dedi..?
Akif, Babanzade'yi şöyle anlatırdı: "Naim, sormazsan, malumatını söylemeyen adamdır. Naim dinlemesini bilen adamdır."
Sayfa 112 - BEYANKitabı okudu
Babanzade Hadis İlmiyle İştigal Edince Ne Dedi..?
Hayatının son 8-9 yılını hadisle ve hadis ilmiyle iştigal etmiş ve bu süreçte geçmiş yaşamından hareketle şu şekilde hayıflanmaktan da kendini alamamıştır: "Hadis tercümeleriyle meşgul olmaya başlayınca ondan önce vaktimi ne kadar zayi ettiğimi anladım. Bu iş dururken başka şeyle uğraşmak ne boş şeymiş! Büyük alimlerin bu işe verdikleri ehemmiyetin sebebini de şimdi anladım..."
Sayfa 86 - BEYANKitabı okudu
Akif Babanzade için Ne Dedi..?
Kendisine Kuran mealinin yapılması teklif edildiğinde Akif, kadim dostu Ahmed Naim'i işaret ederek, "en iyi Kuran mealini o yapar", diyerek onun Kuran'ı anlama konusundaki yetkinliğine de vurgu yapmıştır.
Sayfa 83 - BEYANKitabı okudu
Babanzade'nin vefatından sonra Elmalılı Hamdi Yazır Ne Dedi?
Elmalılı Babanzade'nin vefatından sonra: " Her ne zaman bir kelimede tereddüde düşsem ona sorar, tereddüdümü giderirdim. Tercümede benim için danışacak biricik alim Ahmed Naim idi. Naim'in bilgisi ele geçmez bir hazine, ilmi ve fazlı ise büyük bir define idi. O gidince pek sarsıldım, adeta can evimden vuruldum."
Sayfa 67 - BEYANKitabı okudu
Reklam
Babanzade ve Vasiyeti..!
Mehmed Akif, "Naim Efendi'nin vefat haberi üzerime dağ gibi yıkıldı", diyerek üzüntüsünü dile getirirken aynı zamanda onun kaybının büyüklüğüne de işaret etmiştir. Ahmed Naim, Mehmed Akif'le yan yana defnedilmeyi vasiyet etmiştir. Ondan iki yıl sonra vefat eden Akif, onun yanına defnedilir. Şimdi iki kadim dost Edirnekapı Şehidliği'nde yan yana yatmaktadır...
Sayfa 66 - BEYANKitabı okudu
Babanzade'nin Vefatı ve Tevafuk..!
13 Ağustos 1934 yıllında İstanbul'un Vefa semtinde ve Vefa Karakolu karşısında bulunan evinde Pazartesi günü öğle namazının ikinci ikinci rekatında rahmeti rahmana kavuşur. Vefatından önce tercüme ettiği son hadis, 475 numaralı "Salat-ı Mariza", yani hasta namazına dair bir hadistir. Bu hadisin tercümesi de, tıpkı namaz gibi yarım kalmıştır.
Sayfa 66 - BEYANKitabı okudu
Babanzade Senatör Olur..!
Ayan Meclisine Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi'nin, Sultan Vahdettin'e tavsiyesi ile Hürriyet ve İ'tilaf Partisinden senatör olarak girer. Bu görevi, 4 Kasım 1922'de İstanbul Hükümetinin tasfiyesi ile son bulur.
Sayfa 62 - BEYANKitabı okudu
Babanzade Rektörlüğü Neden Bıraktı? Duruş diye buna derim..!
1918 yılında Darulfunun Rektörlüğüne getirildi. 1919 yılında Üniversite'de Maarif Vekaletinin aldığı karar gereği kız ve erkeklerin birlikte okumalarına muhalefet edip, bu uğurda mücadele verir. Üniversitede "karma eğitime" geçilmesi kararı üzerine yürüttüğü Rektörlük görevinden istifa edip, Felsefe grubu derslerini okutmaya devam eder.
Sayfa 62 - BEYANKitabı okudu
30 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.