Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Babürlüler

Micheal H. Fisher

Babürlüler Gönderileri

Babürlüler kitaplarını, Babürlüler sözleri ve alıntılarını, Babürlüler yazarlarını, Babürlüler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Dekken seferi için gittiği Burhânpûr’da Şah Cihan’a eşlik eden Mümtaz Mahal on dördüncü çocuğunu doğururken otuz sekiz yaşında hayatını kaybetti. Şah Cihan, eşinin naaşını Ravza-i Münevvere’ye (“Aydınlatılmış Mezar”) gömülmek üzere 800 kilometre uzaklıktaki Agra’ya gönderdi. Burada gerek eşine beslediği sevginin gerekse imparatorluk gücünün taşa kazınmış hâli olan bir anıt mezar yaptırdı. Bu mezar tüm dünyada Tac Mahal ismiyle şöhret bulmuştur.”
Sayfa 261 - Kronik KitapKitabı okudu
“Diğer Orta Asya savaş geleneklerini de devam ettiren Cihangir’in muzaffer orduları kesilmiş düşman kafalarından kuleler yaptılar. Yay, kılıç ve mızraklarla donatılmış süvariler, mansabdârlar için önem ve önceliklerini hâlâ koruyorlardı.”
Sayfa 235 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Cihangir
“Selim adında iki Osmanlı imparatoru olduğu için kendisine yeni bir ünvan seçti: ‘Bir imparator dünyaya hâkim olmak için mücadele eder, bu yüzden kendime Cihangir ("Dünyayı Elinde Tutan") ismini verdim.”
Sayfa 225 - Kronik KitapKitabı okudu
Ekber Şah’ın Yaptırdığı Deneyler:
“...yeni doğmuş yirmi bebeğin ebeveynlerinden satın alınarak izole edilmeleri ve ses seda çıkarmayan hizmetçiler tarafından bakılmalarını emretti. Birkaç yıl sonra çocukların hiçbir dili konuşmadıkları ya da herhangi bir dine inanmadıklarını görünce, ‘konuşmanın çağrışımlarla öğrenildiği, aksi takdirde insanların meramlarını anlatamayacakları’ sonucuna vardı. Ekber üreyip üremediklerini, üreyebiliyorlarsa yavrularının nasıl olacağını gözlemlemek için de farklı türden hayvanları melezlemeyi denedi.”
Sayfa 199 - Kronik KitapKitabı okudu
Ekber Şah’ın vejetaryenlik hakkındaki yorumu:
“Bir insanın midesini hayvan mezarlığı yapması doğru değil... Yiyecek bulma zorluğu düşüncesi olmasaydı insanların et yemesini yasaklardım. Kişisel olarak et yemeyi tamamen bırakmamamın nedeni eğer bırakırsam pek çok kişinin de bunu kendi istekleriyle bırakacak ve bundan dolayı umutsuzluğa düşecek olmalarıdır... Gençlik yıllarımdan beri ne zaman hayvansal bir yiyecek pişirilmesini emretsem hazırlanan yemek son derece yavan gelirdi. Bunu çok da önemsemiyordum ama bu duyguyu, hayvanları korumanın gerekliliğine dair bir işaret olarak değerlendirdim ve hayvansal yiyeceklerden uzak durdum.”
Sayfa 195 - Kronik KitapKitabı okudu
Ne de olsa Timur’un soyundan.
“Savaş meydanına yaklaşık bin [düşman] kellesi düştü ve İmparator isyancılara ibret olması için bu kellelerden bir kule yapılmasını emretti.”
Sayfa 181 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
“‘Bir hükümdar sürekli fetih yapmakta kararlı olmalıdır. Aksi takdirde komşuları ona karşı silahlanırlar... Talimden yoksun kalıp rahata alışmasınlar diye ordunun devamlı teyakkuz ve savaş hâlinde olması gerekir.”
Sayfa 162 - Kronik KitapKitabı okudu
“Gençlik yıllarından itibaren kişisel cesaretinden gurur duyan Ekber, iktidarı eline almadan önce de zaman zaman silahlı çatışmalarda yer aldı. Mesela 1562’de Agra’ya yüz kilometrelik bir mesafede avlanırken, bir Brahma rahibi yanına gelmiş ve oğlunu öIdürüp mülkünü yağmalayan yerel bir haydudun zulmünden şikâyet etmişti. Bunun üzerine, bizzat kendisinin aktardığına göre filini ve az sayıdaki şahsi korumasını tereddütsüz bir şekilde karşılarında duran binlerce haydudun üzerine sürdü. ‘Kalkanına yedi ok isabet etti... Beşi delip geçti... İkisi saplanıp kaldı... Sonunda [Ekber’in fili] duvarı yıktı ve içeri girdi... Çok sayıda gözü pek isyancı öIdürüIdü... Yaklaşık bin kadar ilahî gazap ateşinin imha karargâhına gönderildi. Ekber, cesaretini hem savaşta hem de siyasette fazlasıyla kanıtlamıştır.”
Sayfa 128 - Kronik KitapKitabı okudu
“Hümâyun, örneğin, Merih’le ilişkilendirdiği salı günleri kırmızı elbiseler giyiyor; ‘öfke ve intikam tahtına’ oturuyor ve tüm suçluların ve savaş esirlerinin hayalî cezalarla cezalandırılmalarını emrediyordu. Bu cezalar mahkûmun saklı özüne ve atfedilen suçlarına ilişkin Hümâyun’a ilham olunan sezgiler doğrultusunda veriliyordu.”
Sayfa 99 - Kronik KitapKitabı okudu
“Bâbür, gerçekten de, Hindistan’da Hintler için ikna edici olmadığı kanıtlanmış Timurlu vurgusunu azalttı ve kendisini miladi 1000 civarında Hindistan’ı on yedi kez işgal eden Gazneli Mahmud çizgisinde hareket eden, İslam’ın galip bir savunucusu olarak yansıttı.”
Sayfa 86 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
“Düşmanlarının kafataslarından Timur tarzı büyük bir kule inşa eden muzaffer Bâbür, kendisine karşı çıkanların topraklarını -Delhi yakınlarındaki stratejik Mevat bölgesi de dâhil olmak üzere- ele geçirdi.”
Sayfa 85 - Kronik KitapKitabı okudu
“Bâbürlü hanedanı, Bâbür’ün Türkçesinden yavaşça Farsçaya geçecek ve İran’ın bir çok idari ve kültürel uygulamasını benimseyecekti.”
Sayfa 77 - Kronik KitapKitabı okudu
“Rahipler sınıfını oluşturan Brahmanlar -her ne kadar çoğunun başka uğraşıları olsa da- bu düzende en üstte yer almaktadırlar. İkinci sırada aralarında hükümdarlar, savaşçılar ve toprak sahiplerinin de yer aldığı savaşçı Şatriyalar gelmektedir. Üçüncü sıradaki Sudralar ise halktan oluşmaktadır.”
Sayfa 72 - Kronik KitapKitabı okudu
“Bâbür aralarında vasallar, tüccarlar ve hizmetkârların da bulunduğu on iki bin kişilik ordusuyla Güney Asya’nın bu yeni ve farklı dünyasını sonunda ele geçirmeyi başardı.”
Sayfa 61 - Kronik KitapKitabı okudu
“Bâbür, Pencap ve Sind eyaletlerindeki birçok şehri -itaat etmedikleri takdirde yağma ve zaferinin işareti olarak Timurlu tarzda kafatası kuleler inşa etmekle tehdit ederek- haraç vermeye ve otoritesine boyun eğmeye zorladı ve hayatının son yirmi yılını Hint Yarımadası’nın içlerine akın düzenleyerek geçirdi.”
Sayfa 61 - Kronik KitapKitabı okudu
255 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.