Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Babürlüler

Micheal H. Fisher

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Bâbür bir Türk olan Timur'a uzanan ve doğrudan babası tarafından gelen soyuna daha yakındı. Hayatını Timur'un değer ve uygulamarını taklide adayan Bâbür ve hanedanı yüzyıllar boyunca kendilerini Timurlular olarak tanımlamışlardır."
Sayfa 45 - Kronik KitapKitabı okudu
"Bâbür ile Orta Asyalı takipçileri ve yeni Hindustânlı tebaası, Bâbürlü İmparatorluğu'nun çeşitli kültürler, gelenekler ve çıkarların bir karışımı olacak şekilde vücuda getirdiler."
Sayfa 87 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Babürlü İmparatorluğu toprak ve nüfus açısıdan bakıldığında Avrupa kıtasının yaklaşık iki katı bir nüfusa sahipti. Bu imparatorluk muazzam askeri gücü ve küresel gayrisafi hasılanın neredeyse dörtte birini oluşturan ekonomisiyle dönemin -Çin hariç tutulduğunda- en güçlü ve en zengin devletiydi.
Sayfa 23
"Bâbürlü hanedanının başlangıcından sonuna değin her imparator değişimi uzun, belirsiz ve tehlikeli bir süreç olmaya devam etmiştir."
Sayfa 125 - Kronik KitapKitabı okudu
Ne var ki Babür’ün elinde kolay kolay kaybetmeyeceği bir miras daha vardı. Babür, uçsuz bucaksız imparatorlukların iki saygın kurucusu, Moğol “dünya fatihi” Cengiz Han ile Türk “dünya fatihi” Timur/Timurlenke dayanan bir soya sahipti.
Bu Hindistan halkı, bilhassa Afganlar, insanı şaşırtacak derecede algı ve bilgelik yoksunu, ayrıca taktik ve strateji yolundan çok uzaklar.
Reklam
Şah Cihanın dini yönü
Şah Cihan, sadece bıyık bırakan Ekber ve Cihangir'in aksine, Timur ve dinine bağlı birçok Sünni Müslüman gibi gençliğinden itibaren sakal bıraktı. Şah Cihan benliğini Orta Asyalı Sünni atalarıyla güçlü bir şekilde özdeşleştirmişti. Turanlı büyükannesi Rukiye Sultan Begüm, Ekber tarafından Şah Cihan'ı yetiştirmesi için görevlendirilmişti. Gerçekten de Şah Cihan samimi bir şekilde ve devamlı surette beş vakit namazını kılmış ve Ramazan orucunu tutmuştur. Dahası dokuz farklı hac alayını cömert bağışlarıyla Mekke'ye göndererek imparatorluğun hac yolcularını himaye etme uygulamasını yeniden başlattı. Yirmi dört yaşındayken babası tarafından içki içmeye başlaması yönünde zorlanmışsa da, kendisini birçok alkolik akrabasından farklı kılar şekilde, otuz yaşına geldiğinde içkiden yüz çevirdi. Hükümranlığı döneminde Sünni Turanlıların yüksek rütbeli mansabdarlar arasındaki oranları artarken, ortodoks Sünni ulemaya da hâmilik etmiş ve genel olarak şeriatı seleflerinden daha fazla uygulamıştır. Ayrıca, ortodoks Sünni Nakşibendiler ile de irtibat hâlinde kalmıştır.
Sayfa 251Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.