ve 1912 Edeköy katliamı

Balkan Savaşları’nda Trakya

Atakan Sevgi

Balkan Savaşları’nda Trakya Gönderileri

Balkan Savaşları’nda Trakya kitaplarını, Balkan Savaşları’nda Trakya sözleri ve alıntılarını, Balkan Savaşları’nda Trakya yazarlarını, Balkan Savaşları’nda Trakya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
2.Balkan Savaşı’nda Halka Karşı İşlenen Suçlar
Çatalca’dan Edirne’ye kadar demiryolu civarındaki tüm köyler harabe halindedir.Kaçabilen halk kaçmış,kaçamayanların birçoğu katledilmiştir.Sadece zorla Hristiyanlaştırılan bazı Müslüman köylerine zarar verilmemiştir.
Sayfa 293Kitabı okudu
Carnegie Raporunda batı avrupalıları en çok etkilemiş bulunduğu anlaşılan şey,tutukluların Tunca nehri üzerindeki tıkıldığı adada ağaç kabuklarının,bir insanın uzanabileceği yüksekliğe kadar soyulmuş(kemirilmiş ya da koparılarak yenmiş) bulunmasıydı. İnsanın erişebileceği yüksekliğe kadar kabukları soyulmuş,ağaçlardan oluşan bir koruluk,ağaç kabuklarını yemiş insanların çektiği açlık hakkında pek açık seçik anlatım veriyordu.
Sayfa 273Kitabı okudu
Reklam
...Bu belgede bahsedilen belki de en dokunaklı olay ise,bir köyde Hristiyanlar arasında canlı kalmış tek müslüman olan yaşlı bir adamın,Osmanlı subayını görünce ağlayarak yanına gelmesidir.
Sayfa 249Kitabı okudu
...Bize köylerin dışında rastladığımız her Türk’ü,silahsız bile olsa,casus sayıp öldürme emri verilmişti.
Sayfa 236 - Ceren yayıncılıkKitabı okudu
Katliamın izleri
Edeköy halkı için katliam ve acılara son veren,Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.Bu yüzden 10 Kasım 1938 günü çok yoğun duygularla yaşanır Edeköy’de. Lütfiye Tezel o günü şöyle anlatıyor: “Atatürk öldüğünde 13 yaşındaydım.Bayraklar yarıya indi okulda.Eve geldiğimde annemler ağlaşıyorlardı.Ben de ağlamaa başladım.’Biz bir katliam gördük gene mi görücez?Atatürk bizi kurtardı,Atatürk gitmiş,biz gene mi katliam görücez diye ağlaştı annem hep.Ağlaşmaz mı?”
Sayfa 211Kitabı okudu
Katliamın izleri
Ninem otururdu Meriç’in başına,Sofulu’ya bakardı ağlardı. “Kanlı Sofulu!”derdi,”hem canımızı aldın,hem malımızı aldın!”derdi.”Beni evlatsız bıraktın!”derdi,ağlardı. “İnsanoğlu,”derdi “taştan pek!Her şeye dayanıyo...”derdi.”Bıçağı taşa vurmuşlar taş dayanmamış,insanlar dayanıyo işte!”derdi.
Sayfa 211 - Ceren yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Katliam Sonrası Edeköy’ün ve Kurtulanların Durumu
Kurtulanların bir bölümü yakın köylerde ya da kasabalarda yaşayan akrabalarının yanına yerleşir.Gidecek yeri olmayanlar Edeköy’e dönerler.Köyde yıkılmış,yakılmış evlerle ve ağızına kadar ceset dolu kuyularla karşılaşırlar.Açtıkları kapıların arkasından,tanıdıklarının,komşularının,akrabalarının cesetleri çıkar.Kuyulardaki,evlerdeki cesetleri gömecek yeterli insan yoktur.Kapılar kapatılır,kuyular kullanılmaz.
Sayfa 208 - Ceren yayıncılıkKitabı okudu
Ortaya öyle bir manzara çıkmıştı ki,Edirne’nin içindeki demiryolundan Çatalca’daki bulgarlara vagonlar dolusu yiyecek geçerken,Edirne halkı ve askeri süpürge tohumundan ekmek yaparak hayatta kalmaya çalışıyordu.Buna rağmen Edirne aylar boyunca dayanmaya devam etti.
Sayfa 123 - Ceren yayıncılıkKitabı okudu
Ancak Grant ne İstanbul’da ne de Trakya’da sivil müslümanların ya da Osmanlı askerlerinin en zor şartlarda altındayken bile başkasına zarar vermeyi düşünmediğini özellikle not eder.
Sayfa 115 - Ceren yayıncılıkKitabı okudu
Savaş öncesi durum
Kral Ferdinand bu savaşın ‘ haçın hilale karşı mücadelesi ‘ olduğunu söylüyordu.
Sayfa 65 - Ceren yayıncılıkKitabı okudu
41 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.