Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hayata Yer Aç

Bana Bi Sade

Selen Baranoğlu

Bana Bi Sade Gönderileri

Bana Bi Sade kitaplarını, Bana Bi Sade sözleri ve alıntılarını, Bana Bi Sade yazarlarını, Bana Bi Sade yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Unutma ki mutlu olmak için daha fazlasına sahip olmaya değil, öncelikle sahip olduklarımızın kıymetini bilmeye ihtiyacımız var.
Sayfa 150 - Elma YayıneviKitabı okudu
Yaşadığımız sağlık problemlerinin birçoğunun kökeninin stresle beslendiği artık bilinen bir şey. Hayatımızdaki stresin çoğunu ise daha fazla kazanıp daha fazlasına sahip olmak için biz yaratıyoruz. Sağlığımızdan olduğumuzda ise tüm kazandıklarımızı sağlığımıza yeniden kavuşmak için harcıyoruz, kısır bir döngü içinde gidip gelerek. Peki, geçen yıllarda yaşantımızdan gerçekten keyif alarak yaşamış oluyor muyuz? Hayır. Aksine daha fazlası için sürekli kendimizden bir şeyler eksiltiyorız.
Sayfa 148 - Elma YayıneviKitabı okudu
Reklam
Evet, şöyle bir gerçek var; sürekli dönen ve hayatta kalabilmek için bizim de ona dahil olmamız gereken bir çarkın içindeyiz. Öte yandan yaşam dediğimiz süreç içinde bize gerçekten keyif verecek tüm deneyimler o çarkın dişlileri arasında duruyor ve yaşanmadığı sürece anılara dönüşemiyor. Daha fazlası için sürekli nefes almadan ve bir an bile duraksamadan o çarkın dişlileri arasında döndükçe gerçekten yaşamayı ıskalıyoruz hep. Ve yaşayamadıklarımızın acısını o çarkta daha hızlı dönerek ve daha fazla tüketerek kapatmaya çalışıyoruz. Yani mutluluğumuzu tükettiklerimizle doğru orantılı görüyoruz. Ama bu, antidepresan kullanıp etrafa gülümsemeye benziyor. Gerçek değil. İçi boş! Fazlalıkları azaltmak, açılan boşlukları nefes alabileceğimiz fırsatlara dönüştürmek ve üretmek o çarkın dişlileri arasına çomak sokmaktır aslında. Önemli olan her gün yeni bir şeyler satın alarak değil, her gün yeni bir şeyler deneyimleyerek ve üreterek yaşamak.
Sayfa 148 - Elma YayıneviKitabı okudu
Aslında hepimiz sınırlı kaynaklardan harcıyor ve tüketiyoruz. Ve işin doğrusu, ihtiyacımız olmadan satın aldığımız her kıyafet, çanta, ayakkabı, eşya fazladan emek ve kaynak israfı. Bu israfın kişisel bütçene yaptığı zarara değinmiyorum bile! İçinde yaşadığımız doğada ve çevrede ne kadar çok israfa yol açarsak ekolojik ayak izimiz o kadar büyüyor ve çevremize o kadar zarar vermiş oluyoruz. İşte bu ayak izini azaltmak ve korumak için "al-kullan-at" döngüsü yerine "al-kullan-dönüştür-kullan" döngüsüne adım atmak çok önemli. İhtiyacımız kadar satın almak, satın alırken niceliğe değil niteliğe önem vermek (ki bu sayede uzun yıllar kullanabiliyoruz) ve mümkün olduğunca dönüştürerek kullanmak içinde yaşadığımız bu dünyaya bir borcumuz bence.
Sayfa 136 - Elma YayıneviKitabı okudu
Kafamda sık sık dolanan bir cümle var, "sen hayatı yaşamazsan, hayat seni yaşar”. Bu cümle aslında neden organize olmamız gerektiğini çok net açıklıyor. Aynı şey, eşya ile aramızdaki ilişki için de geçerli bence. Eşyanın kontrolünü sağlamazsan bir müddet sonra o eşya seni kontrol etmeye başlar. Sade bir evde yaşamak içinse organize olmayı bilmek gerçekten önemli.
Sayfa 127 - Elma YayıneviKitabı okudu
sadeleşmede pekiştirme bölümü:
Böylesi bir yaşamı sürdürülebilir hale getirmek için neler yapılmalı? 1. Organize Et • topla • yerleştir 2. Küçük Rutinler • kilit noktaları belirle • yeni bir şey aldığında kullanmadığın başka bir şeyi evden gönder • dönüştür • iyi bak 3. Kapsül Gardırop 4. Alışveriş Alışkanlıklarını Değiştir • mağazalardan gelen bildirimlerin üyeliklerinden ayrıl • önce elindekini kullan • eşyaya değil deneyime para yatır • karar verdikten sonra bir gün bekle • sorgula 5. Yeteri Kadarıyla Mutlu Ol 6. Sınırla 7. Durma Çabala
Reklam
Elimizde her şeyden çok miktarda tuttukça, birileri ihtiyaçlarından mahrum olarak yaşamaya devam edecektir bence.
Sayfa 90 - Elma YayıneviKitabı okudu
"Şimdi ihtiyacım yok ama gelecekte olabilir" deyip eşya tutma ya da "şimdi ihtiyacım var ama gelecekte muhtemelen olmayacak” deyip eşya gönderme. O anki ihtiyaçlarını göz önüne al.
Sayfa 75 - Elma YayıneviKitabı okudu
sadeleşmede her şey ortaya adımı:
Şunun altını çizmekte fayda var; burada hedeflediğin şey eşyaları yenileme amaçlı bir eleme değil, unutma. Asıl amaç kullanmadıklarını fark edip eleme yapmak. O yüzden diyelim ki yemek masanı kullanıyorsun ama değiştirmek istiyorsun. O zaman o masayı salondan çıkarmana gerek yok. Değişim, yenileme işlerini daha sonra halledebilirsin. Şu an gerçekten kullandıklarınla kullandığını sandığın eşyaları ayırt edebilmek önemli olan.
Sayfa 75 - Elma YayıneviKitabı okudu
sadeleşmede izlenecek adımlar:
..atacağın adımlarda aşağıdaki sıralamaya uymanı tavsiye ederim. 1. Her Şey Ortaya 2. Sorgula 3. At, Ayır, Gönder 4. Azalt
Sayfa 73 - Elma YayıneviKitabı okudu
90 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.