Bütün Eserleri 7

Barışın Tekniği ve Stratejisi

Erich Fromm

Barışın Tekniği ve Stratejisi Gönderileri

Barışın Tekniği ve Stratejisi kitaplarını, Barışın Tekniği ve Stratejisi sözleri ve alıntılarını, Barışın Tekniği ve Stratejisi yazarlarını, Barışın Tekniği ve Stratejisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu, yaşama, beslenme, barınma, tıbbî bakım ve eğitim hakkı olmazsa olmaz bir insan hakkıdır ve hiçbir hâl ve şart altında (toplumsal açıdan "yararlı" olduğu iddia edilen durumlarda bile) sınırlandırılamaz.
Pek çok kişi, buna bir karşılık olsun diye, insanların hayat tarzlarını değiştirmek istemediklerini iddia edecektir. Biz sosyalistler ise, bu iddianın doğru olmadığını söyleyeceğiz. Tam aksine, insanlar, uğrunda mücadele edecekleri ve inanacakları bir ideale çok derin bir özlem duymaktadırlar. İnsanların bütün canlılıkları, varlıklarının rutin kısmını aşabilme ve henüz varılmamış bile olsa gerçekleştirilmesi mümkün olan vizyonlara ulaşabilme gayretinde saklıdır. İnsanlar, akılcı ve insanî bir vizyon peşinde koşma imkânından yoksun bırakıldıklarında, hayattan duydukları sıkıntı ve boşluk nedeniyle, diktatör ve demagogların akıl dışı ve şeytanî vaadlerine boyun eğebilmektedirler. Çünkü bu türlü toplumların en büyük eksikliği, bireylere hiçbir ideal sunamamalarıdır.
Reklam
Gerçekten de sosyalizmin diğer parti programlarından en büyük farkı, bir görüşe, bir fikre ve şimdikinden daha iyi ve daha insanî bir topluma yönelik bir ideale sahip olmasıdır. Sosyalizm, kapitalizmin şu ya da bu eksiğini gidermeye veya onarmaya çalışan bir yaklaşım değildir. Sosyalizm, henüz gerçekleşmemiş olan bir idealin peşindedir. Hedefi, mevcut sosyal gerçekliği aşan ve gerçekleşme potansiyeline sahip olan bir toplumdur. Sosyalistler, büyük bir vizyona sahiptirler. "Bizim arzu ettiğimiz ve uğrunda mücadele verdiğimiz şey budur" diyebilmektedirler. Bu vizyon, hayatın mutlak ve nihaî bir şekli değildir elbette. Ama yine de, şimdikinden daha iyi ve daha insanî bir hayat şeklidir. Böyle bir hayat, Batı ve Doğu kültürlerinin en büyük eserlerine esin kaynağı olan hümanizm ideallerinin gerçekleştirilmesidir.
Sağlıklı ve insanî bir toplumsal organizasyona ulaşabilmek için aşılması gereken problemler, kuramsal ve uygulamalı doğa bilimlerinde karşılaşılan problemlerden pek de zor değildir.
Sosyalizm, tüketim malları üzerindeki özel mülkiyeti kaldırmaz. Aynı şekilde, bütün gelirlerin aynı düzeyde olmasını sağlama amacını da gütmez. Hümanist sosyalizme göre gelir, gösterilen çaba ve sahip olunan yeteneğe göre olmalıdır. Ancak gelirler arasındaki farklılık, insanların hayat tarzlarının birbirlerinden yabancılaşmasına yol açacak uçurumlar yaratmamalıdır.
Öte yandan bireyler, korkudan ve diğer insanların boyunduruğuna girmekten korunmalıdır. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için toplum, herkes için gıda, konut ve giysi gibi temel maddî ihtiyaçları ücretsiz olarak sağlamalıdır. Daha çok maddî konfor isteyen herkes, bunun için, çalışmak zorundadır. Fakat hayatın temel maddî gerekleri garanti edildiği için, hiç kimse başka bir kimse üzerinde maddî temele dayanan doğrudan veya dolaylı bir güç uygulayamaz hale gelmelidir.
Reklam
Özgürlük, yalnızca bir şey yapmama özgürlüğü değildir. Özgürlük, aynı zamanda bir şeyi yapabilme özgürlüğüdür.
Sosyalizmin en yüce ilkesi; insanın eşyadan, hayatın mülkten ve emeğin sermayeden önce gelmesidir. Gücün, mülkiyetten değil yaratıcılıktan kaynaklanmasıdır. İnsanın, gelişmelerin denetiminde değil, gelişmelerin insanların denetimi altında olmasıdır. İnsanlar arasındaki ilişkide, her birey kendi başına bir amaç olmalı, hiç kimse başka birisinin amaçlarına araç olmamalıdır. Bu ilkeden hareketle, belirli bir sermayeye sahip olunsa bile, kimsenin kişisel olarak başka birine kölemsi biçimde bağımlı olmasına izin verilemez.
Her türlü sosyal ve ekonomik düzenlemelerin en üst kıstası, insan olmalıdır. Bu açıdan, bir toplumun hedefi, insanların sahip oldukları yetenek, akıl, sevgi ve yaratıcılıklarını tam olarak geliştirebilme imkânlarını yaratmak olmalıdır. Bütün sosyal düzenlemeler, insanların yabancılaşmışlığını ve kötürümlüğünü aşacak her türlü tedbiri almalı ve insanları gerçek özgürlük ve bireyselliğe ulaştırabilmelidir. Sosyalizmin ana hedefi, bütün insanların gelişimini destekleyecek temel şart olarak, her bireyin mutlak gelişimini sağlayan bir sistem yaratmaktır.
Bütün fiziksel ve zihinsel duyuların yerini, bu duyuların kendilerine yabancılaşmış şekli olan "sahip olmak" duygusu almıştır. Özel mülkiyet, bizi o kadar ahmak ve iktidarsız yapmıştır ki, nesnelerin bizim olması için onlara sahip olmamız gerekmeye başlamıştır. Artık nesnelerin bizim olabilmesi için, bir sermaye haline gelmesi, satın alınmış olması, yenilip içilmesi, yani tarafımızdan kullanılması gerekmektedir. Bütün zenginliklerimize rağmen aslında büyük bir yoksulluk içindeyiz. Çünkü çok şeye sahibiz, ama gerçek özümüz çok küçülmüştür. -Karl Marx
153 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.