Başıboşluk Mevsimi

Mümin Munis
3 Aralık 2024
Fabrik Kitap Yayınları

2025 1. kitabı
Arka kapak yazısı iddialıydı, o sebeple aldım ama aradığımı bulamadım açıkçası. Öykü sevenler için başlangıç olabilir. Birbirine bağlı konular işlenmiş. En sonuncu hikaye absürttü, ne demek istediği belli değildi. Diğerleri de orta.
2026 8. kitabı
BM; Kendini boşluğa bırakan, mutlu olabilme fırsatlarını elinin tersiyle itecek kadar dibe vuran bir başkişiyi ele alıyor. 11 öykü sunuyor. İlk birkaç öykü birbirinin devamı biçiminde. Yapı olarak Tanzimat Dönemi romanlarının kurgusuyla benzerlik taşıyor. Öykülerin başlıkları da bundan nasibini alıyor. Bunu bir bakış geliştirme hamlesi olarak değerlendiremedim. Dolasıyla bazı zorlama tesadüfler ve tarihsel gerçekliğin içerikle çeliştiği birkaç öyküyle karşılaştım. Aynı başkişiyle şekillenenen diğer öykülerin sosyal eleştiriyi dozunda işlediğini düşünüyorum. Hangi öyküyü okursam okuyayım yalnızlık, bezginlik, boşvermişlik; başkişinin belirgin özellikleri arasında yer aldı. Yanı sıra işsizlik zihnime kazındı. Munis, her ne kadar bireyin ruhunu derin işleme çabasına girişse de toplumu ve bunun birey üzerindeki etkilerini es geçmedi. Bunu akıcı bir anlatımla, yer yer mizaha başvurarak –keşke daha sık başvursaydı- yansıttı. Teknik açıdan ciddi bir girişime rastlayamadım fakat yazarın küçük dokunuşlarla birer parıltıya dönüştürebileceği çok fazla malzeme (Tanzimat Dönemi, başlıklar, tesadüfler vb. ) vardı. Toplamda BM; yer yer yoğun, eleştirel, çoğunlukla da içe dönük bir bakışla geleneksel anlatım olanaklarından ve hayat tasavvurundan beslendi. Günceli cesaretle, kendi aramızda konuştuğumuz ölçüde gerçekçi yaklaşımla yansıttı. Yazarın mizah gücünü ve ara ara ortaya koyduğu imgesel bakışı sık kullanması halinde daha estetik metinler üreteceğini düşünüyorum. Bazen her şey yaşandığı gibi kalır. Ne çözüm yolu bulunur ne de buna mecalimiz vardır. En iyi seçenek, daha kötüsüne hazırlanmaktır. Direncimizi arttırarak adapte olmak ve ruhumuzu geliştirmektir. Buna hazırsanız BM’yi tavsiye ederim.
Başıboşluk Mevsimi
2025 1. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2025 01:24
Yazar, iç buhranı, depresif hayatı Ömer karakteri ile çok anlamlı derecede resmetmiş. Duygu geçişleri içinde boş vermişlik çok iyi resmedilmiş. O kadar yalnızlığına rağmen aşk yaşamak isteyenlere karşılık vermeyip aslında aşktan öte başka duyguların doyumunun daha önemli olduğunu gösteriyor. Birinci bölümünde çok iyi anlatmış. İnsan, Filomena'sı annesi, babası olmayınca hayatta hep arafta kalıyor. Yazar çok derin anlamlar yükleyerek anlatmış ve betimlemiş. Aslında bu kitap ayrıca empati yeteneği için de fayda sağlıyor, zira çevremizde anlam veremediğimiz davranış ve düşüncelere sahip insanların varlığı onları dışlamamıza sebepken aslında arka planda neler olabileceğini en azından bu kitap kapsamında çok iyi öğreniyoruz. Bu kitabı yazdığınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla...

Mümin MunisYazar · 4 kitap
1985 yılında Balıkesir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Balıkesir’de tamamladı. Kazakistan’da Hoca Ahmet Yesevî Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Tarih Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldu. Yüksek Lisans Eğitimini Konya Selçuk Ünivesitesi Tarih Bölümü’nde sürdürmektedir. “Hoca Ahmed Yesevî’nin Din Anlayışı ve Türklerin İslamlaşmasındaki Etkisi” konusunda çalışan yazar lisansta olduğu gibi Yüksek Lisans'ta ise Yesevî ve Yesevîlik üzerine yoğunlaşmayı tercih etmiştir. Çeşitli dergilerde yazı ve şiirleri yayınlanan Mümin Munis halen Semerkand Dergisi’nde çalışmaktadır. Aynı zamanda radyo ve televizyon gibi sesli ve görsel basında da kendisine yer bulabilmiştir. “Emîr” ve “Semerkand’dan Mostar’a Alperenler” adlı iki kitabı daha bulunan yazarın Selçuklu ve Osmanlı üzerine yaptığı çalışmalar yayına hazırlık aşamasındadır.