Başkalık Deneyimi

Zeynep Direk

Başkalık Deneyimi Sözleri ve Alıntıları

Başkalık Deneyimi sözleri ve alıntılarını, Başkalık Deneyimi kitap alıntılarını, Başkalık Deneyimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefenin Başlangıcı Sorusu
Kültürlerin eşit bir biçimde tanındığı çok kültürlü bir felsefeye açılmanın en önemli adımlarından birisi, Romantizmin felsefe tarihini yeniden kurgulayışının tarihsel olarak olumsal olduğunu, varsayımlarının sorunlu olduğunu görmektir.
Sayfa 47
Avrupalılar Avrupalı olmayanı içlerine almaya, kendilerinin kılmaya çalışıyorlar; ama karşılaşmayı kendi terimleriyle belirleyebildikleri sürece geçerli oluyor bu.
Sayfa 43
Reklam
Anlamak demek, kendinin olanı, onunla yabancı gibi karşılaşıldığı bir durumda, kendinin kılmak, kendine mal etmek demektir.
30-31
“Başka’nın her zaman Aynı’ya indirgendiğini veya asimile edildiğini vurgulayan Levinas, hiçbir normatif etik kuramına sığmayan ve geleneksel etiği sarsan etik ilişkiyi de Başka’nın Aynı tarafından bütünselleştirilmesi ve sisteme direnişiyle birlikte ele alır.”
Sayfa 15
Felsefeye yeni başlayanlar çoğunlukla, felsefe tarihini ezbere bilmenin iyi felsefeci olmanın gereği olduğunu düşünürler. Halbuki iyi felsefeci olmak için felsefe tarihinin standartlaşmış anlatısını bilmek değil, tarihsel araştırma yapma alışkanlığını kazanmak gerekir. Tarihsel araştırma standart hikayenin, felsefenin alışıldık anlatılış biçiminin dışına doğru uzanabilmeyi, felsefenin kalıplarını ve dogmalarını sorgulamayı gerektirir. Böyle bir araştırma felsefe tarihinin artık okunmayan kaynaklarına geri döner, kenara atışmış olanı da okur. Yorumlama yetimizi her zaman yaşatmaya ve geliştirmeye çalışmalıyız. Zihinlerimizi, içi temel bilgilerle doldurulacak bir kutu olarak görme eğiliminden kurtulmak, felsefede yol almanın şartıdır. Zihinlerimiz, edinilen birtakım içeriklerden çok bazı pratiklerle, okuma ve yazma pratikleriyle gelişir. Unutmamak gerekir ki, çok bilinen klasik metinleri de başka türlü okumak ve yorumlamak mümkündür.
Sayfa 21
Sartre’a göre hiçbir zaman iki özgürlüğün birbirini tanıması gibi bir eşitlik planında bulunmamız mümkün değildir.
Sayfa 75
Reklam
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.