Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Başkanlık Sistemi - Dar Gelen Gömlek

Faruk Örgün

Başkanlık Sistemi - Dar Gelen Gömlek Gönderileri

Başkanlık Sistemi - Dar Gelen Gömlek kitaplarını, Başkanlık Sistemi - Dar Gelen Gömlek sözleri ve alıntılarını, Başkanlık Sistemi - Dar Gelen Gömlek yazarlarını, Başkanlık Sistemi - Dar Gelen Gömlek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
158 syf.
3/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Normalde 8 bölümden oluşan kitap bende 3 bölümlük kısmı hakkında bilgi vereceğim Kitap ağır bir kitap anlaşılması zor başkanlık sistemi hakkında olumlu çok örnek var ama olumsuzundan bahsedilmemiş zamanın partileri başkanlık sistemi hakkında ne düşünmüş onları açıklamış.
Başkanlık Sistemi - Dar Gelen Gömlek
Başkanlık Sistemi - Dar Gelen GömlekFaruk Örgün · Bilge Yayıncılık · 19994 okunma
“Başkanlık sisteminin başarılı olduğu ülkelerin, bir takım demokratik geleneklerin kuvvetli ülkeler olduğunu olduğunu görüyorsunuz. Bu geleneklerin güçlü olmadığı ülkelerde, başkanlık sistemi büyük istikrarsızlıklara yol açabilir.”
Sayfa 65 - Mesut YılmazKitabı okudu
Reklam
İngiltere
Avam kamarasında yazılı bir iç tüzük yok. Yani geleneklere göre karar veriliyor. Karar alınabilmesi için başkan dahil en az kırk üyenin oy kullanması gerekir.
İngiltere’de yazılı bir anayasa yok. Diğer bir deyişle İngiltere, göreneksel anayasa düzeninin uygulayan birkaç ülkeden biri.
ABD
Başkanının kendi isteği bir yasanın çıkması için kongreye muhtaç olması. Kongrenin ise bir yasa yapabilmek için başkanın, onayına gerek duymasıdır.
Amerika birleşik devletlerindeki Başkanlık sisteminin en önemli özelliği ise bu unsurlar arasındaki dengenin çok iyi gözetilmiş olmasıdır. Sistemde”güçler ayrılığı” ilkesi çok iyi uygulanarak yasama, yürütme ve yargı organları birbirlerinin etkisi altında kalmadan hareket edebilmektedir.
Reklam
Siyasette amaç kadar, o amaca ulaşmak için başvurulacak araçlar da önemlidir.
1982 anayasası Demirel’in 12 Eylül 1980’den önceki görüşlerini yaşama geçiren bir anayasadır.
Kaya Toperi, Özal’ın başkanlık sistemi ile ilgili düşüncelerini şöyle anlatıyor: “ABD’deki gibi etnik mozaikten oluşan ülkelerde başkanlık sistemi daha etkili oluyordu. Türkiye’yi ABD’ye benzetiyordu”
Maalesef Türkiye’ye nereden bakarsanız bakın, ne siyasal mekanizma, ne yönetsel mekanizma ne de bu mekanizmaları çalıştıracak ve denetleyecek devlet sağlıklı çalışmamaktadır.
Reklam
Devlet, Siyasal ve yönetsel mekanizmaların yetkin olmasını sağlayan araçlardan biridir.
Yetkin devletlerde, Siyasal ve yönetsel sorumluluk mekanizmaları öyle çalışır ki, üretilen politikalar vatandaş tercihine uygun olur.
1982 Anayasası, yürütmeyi güçlendirme konusunda Cumhurbaşkanlığını güçlendirmeyi anlamıştır. Ve birçok yetkilerle donatmıştır. Bu durum aynı zamanda Cumhurbaşkanının tarafsız konumuna da gölge düşürmüştür.
1982 Anayasası ile getirilen en büyük yenilik,tek meclis sistemine, yani Cumhuriyet geleneğine geri dönülmesiydi.
Cumhurbaşkanının TBMM’den ve kendi üyelerinden seçileceği öngörülmüşse de, TBMM‘nin ikinci kamarası olan Cumhuriyet Senatosunda tabii Üyeler ve devlet başkanı kontenjanından atanan Üyeler de bulunduğu için, 1961 anayasası teorik olarak halkın kendi oyu ile seçmediği dolayısıyla temsilci ve vekil olmayan kişilerin de cumhurbaşkanı olabilmesine cevaz vermiştir.
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.