Basübadelmevt

30 Ekim 2023
Epona Kitap

2024 2. kitabı
Okunma: 05 Mart 2024 13:11
Kitabı şimdi bitirdim. Ölümsüzlük benim de hem okumayı hem yazmayı sevdiğim temalardan biri. Murat Dural da bu temayı bence romantik bir şekilde işlemeyi başarmış ve sonunu da merak gıdıklayıcı şekilde bitirmiş. Devamını okumak isterim.
BasübadelmevtMurat S. Dural · Epona Kitap · 202330 okunma
Queen der ki: Kim sonsuza dek yaşamak ister?
2025 3. kitabı
Ebedi yaşam, onlarca yıldır her yazarın, yönetmenin yada bilim insanının merak ve arzu etmekten asla usanmadığı ilginç bir temadır. Tv sektöründe benzerleri var mı şu anda çıkaramadım ancak sinema sektöründe İskoçyalı Serisi -Highlander- buna en büyük örnektir ve hatta Queen tarafından bestelenen ve söylenen eşsiz "Who wants to live Forever?" şarkısı da hem filmde yer edinir hemde bu temayı ilginç bir şekilde sorgular. İnsan istemeden de olsa merak edip soruyor? Kim sonsuza kadar yaşamak ister? Sonsuzluk nedir yada neye göre sonsuzluktur? Bu tema sadece bir cümle ile çözülemeyecek kadar derin ve detaylı bir konudur. Yazar Murat Dural ise bu kitabında, bu temayı biraz daha kaotik ve korku unsurunu harmanlayarak anlatıp okura sunuyor. Bu kısa Novella eserinin ilk sayfalarında sorduğum soru "Bu ana karakter ne dinliyor şu anda?" İdi çünkü dinleyici anlatıcı karşısında daha ilk başlarda şaşkınlığını belli ediyor ama merakına da yeniliyor. Çünkü hikaye uzun ve gece kısa. Sürpriz bozanlık yapmadan tarif etmeye çalışacağım. Ana karakter neredeyse birkaç bin yıldır yaşıyor ama bunu farklı ve korku bazlı bir şekilde yapıyor. Kitap aslen bir üçleme olarak yayınlandığı için bu yapımın sonu, sonraki kitaba hemen mi bağlanıyor bilemiyorum ancak beklenmedik bir sonla karşılaştığımı söylemeliyim. Dinleyici olan karaktere de biraz üzülmedim değil açıkçası çünkü başlarda rahat olan karakter sonrasında bir tedirginlik yaşıyor gibi. Ana karakter durumunu ve ölümsüzlüğü öz bir detayla hem bize hemde dinleyici karaktere anlatıyor. Bu noktada özellikle de ana karakterin kimi yerlerde kendini ifade edemediğini düşünmeye başlamıştım çünkü binlerce yıllık bir gözlem var, bir bilgi birikimi var ancak ana karakterde bu birikim sanki yüzeysel kalmaya inat ediyor gibiydi. Mustafa Kemal Atatürk
Ölümsüzlük
2025 49. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 16:23
Benzer tarzda hikayeler var tabii ki ama Türk bir yazarın, biraz daha derinleştirilmesi sahiden de çok daha güzel olabilecek,fantastik bir uzun hikaye olarak tabir edebileceğimiz eserini okumak çok heyecan verici.Biraz daha ayrıntıya girilse,hem işi gem şimdiki yaşantısı hem de sevgilisi hakkında,çok daha fazla şeyden bahsediyor olabilirdik.İlk kez okudum kendisini ama diğer eserlerini de okuyacağım bundan sonra.
Edebiyat & Roman
2024 25. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2024 15:41
Lazarus'un dirilişiyle başlayan bir novella. İbn-i Sina, Soren Kierkegaard ve Atatürk gibi büyük insanların yaşadığı devirlerden geçiyor ve modern dünyaya kadar uzanıyor. Okur olarak bir ölümsüzün öyküsünü dinliyoruz. Tezer'in konumundayız. Şaşırıyor, şok oluyor, hatta akıl almaz iddialarda bulunan ölümsüzü sınamak istiyoruz. Ne var ki onun ortaya koyduğu kanıtlar bizi aciz bırakıyor ve nihayetinde bir kanıt da biz oluyoruz. "Nefes kesici bir kurgu," klişesinin tam yerine oturduğu bir kitap. Kitapta söylediğine göre kafası olmadan yaşayan bir adam insanı her şeye ikna edebilirmiş. İkna olmak dışında bir şansınız yok. Üçlemenin en beğendiğim kitabı oldu. Bu kitabı, Tezer'in bakış açısından baktığımız bir mini dizi ya da film olarak da izlemek isterdim.

Murat S. DuralYazar · 4 kitap
1973’te İstanbul’da doğdu. Üsküdar Hattat İsmail Hakkı İlkokulu ve Üsküdar Halide Edip Adıvar Lisesi’nde okudu. 1993’te İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü’nü kazandı, lisans ve yüksek lisansını aynı bölümde yaptı, çok sayıda kazıya ve yüzey araştırmasına katıldı. İki yıl Bergama Müzesi’nde çalıştı. 2001’de askerlik görevi esnasında yaşadığı uykusuzluk sorunu sonucu ayaklarını bilateral chopart seviyede kaybetti. Kaybetti ama kendini engelletmedi. Akademik geçmişi gönül verdiği arma için projeler üretmesine vesile oldu. 2009’da dünyada ilk defa yapılan bir organizasyonla Alex De Souza’nın ayaklarının silikon kalıplarını aldı, Fenerbahçe özelinde Türkiye’de tribün kültürü, engellilik üzerine çalıştı, bunun için yürüdü hatta koştu. 2015’te bu projeyle Genç Profesyoneller Beşiktaş Platformu tarafından verilen “Yıkılmayan Adam” ödülünü aldı. 2004-2017 yılları arasında özel bir şirkette çalıştı. 2014’te Fantastik ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’ne (FABİSAD) üye oldu, beş yıl yönetim kurulunda emek verdi. Basılı ya da elektronik pek çok dergide yazıları, öyküleri yayınlandı. 2019-2023 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde okudu ve mezun oldu. Yabani, Mikrop, TRİP, Rotka, Lemur, Vagon, Komplike, KitapEki gibi dergilerde, Kayıp Rıhtım Öykü Seçkisi, Trendeki Yabancı’da yazıları, öyküleri yayınlandı, yayınlanmaya devam ediyor. 2016’da İthaki Yayınları'ndan öykü kitabı "Kibrit Ev", 2018’de Gerekli Kitaplar'dan "Lefter: Efsaneler Ölmez", 2023’te Epona Yayınları’ndan Arke Üçlemesi’nin ilk novellası “Basübadelmevt” solo çalışmaları olarak yayınlandı. Fenerbahçe tribününde zamansız kaybettiğimiz sevgili Koray Şener için ailesi, dostları ile bir kitap hazırladı. 2021’de çıkan bu anı kitabında derleyen, editör konumunda yer aldı. Artemis Yayınları’ndan çıkan “Hayalet Müzik”, aynı yayınevinden çıkan "Hayalet Müzik: Eskilerin Şöleni", İthaki Yayınları’ndan çıkan “Aşkın Karanlık Yüzü”, Yitik Ülke Yayınları’ndan çıkan “Tren Öyküleri”, Edebiyatist’ten çıkan “Sadık Dostlar” ve “Pati Öyküleri”, Arsine Yayınları’ndan çıkan polisiye “Aslında Yaşanmadı,” Dark İstanbul’dan çıkan “Dark Antoloji Birinci Kitap”, İthaki Yayınları’ndan çıkan “İlk”, Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan “Karşı Salgın”, 2021’de Kayıp Rıhtım ve İthaki Yayınları ortaklığıyla çıkan “Ucube” konseptli "Tüm Panayırların Heyulası" adlı derlemede yer aldı. 2023’te Dark İstanbul etiketi ile yayınlanacak “Hayalet Müzik: "Ritüel" derlemesi, 2024’te Muhtelif Kitap’tan çıkacak bilimkurgu romanı “Erendiz’in Hayaleti”, Epona Yayınları’ndan çıkacak Arke Üçlemesi’nin diğer iki novellası “Replikalar Çölü”, “Lamia” ve aynı yayınevinden 2024 sonunda raflarda yer alacak romanı “Fırtına Çıkmazı” okurlarla buluşacak.