Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batı Biliminde Dönüm Noktaları

Peter Whitfield

Batı Biliminde Dönüm Noktaları Gönderileri

Batı Biliminde Dönüm Noktaları kitaplarını, Batı Biliminde Dönüm Noktaları sözleri ve alıntılarını, Batı Biliminde Dönüm Noktaları yazarlarını, Batı Biliminde Dönüm Noktaları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
329 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
İnsan, Anlam ve Bilim
İnsan; bilime olan güveninin zirvesinde, varlığın gizemini çözdüğünü sandığı noktada her şeyin yeni başladığını fark etti. Asırlarca baktı ama görmedi. İnsan göremez çünkü, insan ancak bildiğini görebilir. Başladığı yere geri dönse de başladığı gibi değil artık.
Batı Biliminde Dönüm Noktaları
Batı Biliminde Dönüm NoktalarıPeter Whitfield · Küre Yayınları · 201833 okunma
329 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
EN ŞAHANE UĞRAŞIMIZ BİZİM
Peter Whitfield’in çok yararlı, dolu dolu, bununla birlikte “ansiklopedik” sayılabilecek bir yanı da bulunan “Batı Biliminde Dönüm Noktaları” adlı kitabından akılda kalanlar: 1. Çok eski insanların, kadim halkların (Sümer, Babil, Antik Mısır, vb.) “bilimsel” bilgilerini küçümsememek gerek. Günümüzdeki bilim anlayışını, bu insanların sahip
Batı Biliminde Dönüm Noktaları
Batı Biliminde Dönüm NoktalarıPeter Whitfield · Küre Yayınları · 201833 okunma
Reklam
Yirminci yüzyıl biliminin özellikleri dağılma, kırılma ve gerçekliğin atomizasyonudur. Bilimin bütün başlıca disiplinleri gerçekliğin göründüğü gibi olmadığını göstermiştir.
Sayfa 314Kitabı okudu
On dokuzuncu yüzyıl fiziği "görünmez olanın keşfi" olarak tanımlanabilirse, yirminci yüzyıl fiziği de bazen "imkânsız olanın keşfi" olarak görülebilir.
Sayfa 292Kitabı okudu
Eski akit parçalanmıştır. İnsan nihayet evrenin duygusuz uçsuz bucaksızlığında bir başına olduğunu, varlığının bir tesadüf olduğunu öğrenmiştir. Ne kaderi yazılıdır bir yerlerde ne de görevi. Üstünde krallık, altında karanlık; şimdi onun için sçeim vaktidir. Jacques Monod
Sayfa 291Kitabı okudu
Kesinliğe sahip bir açıklama, amacın bilgisini gerektirir; şeylerin neden şimdi oldukları gibi oldukları ve neden başka türlü olmadıkları sorusuna cevap bulmayı gerektirir. Ama doğadaki amaçlılığa lişkin araştırmalar bilimin konusu değildir. bilimin amacı şeyleri ve süreçleri uygun biçimde açıklamaktır. Amaçla ilgilenen disiplinler din ve mitostur. Bilim, o güne dek veirlmiş en ayrıntılı açıklamaları vermeye çalışır ve bunu çağın ihtiyaçlarına cevap verecek bir tarzda, yeni terimlerle yapar. Klasik teoriler birçok durumda gçeleri olan modellerdir ama nihai hakikatleri temil ediyor olarak görülemezler. bu yüzden bilim geçici bir bildiridir. Bir çağın ihtiyaçlarını tam olarak karşılıyor göünebilir, bir çağ için ikna edici olabilir ama teoriler, başka bazı teorilerce kölü bir biçimde değiştirilebilir...
Sayfa 289Kitabı okudu
Reklam
Bilimsel terimlerle ifade edilen birşeyin açıklanmış olacağını savunuyordu.
Sayfa 289Kitabı okudu
On dokuzuncu yüzyıl biliminin başarılarını karakterize etmek için "görünmez olanın keşfi" ifadesini kullanmak mümkündür.
Sayfa 286Kitabı okudu
Mikroplardan arındırma ve anestezi uygulamaları ortaya çıkmadan önce, hicivciler, doktorların kendilerini de ölüm nedenlerinden biri olarak gösteriyorlardı.
Sayfa 281Kitabı okudu
Bilim tarihinin en ilginç paradokslarından biri, makine kültürünün teorik bilimden yalıtılmış bir şekilde ortaya çıkmış ve gelişmiş olmasıdır.
Sayfa 233Kitabı okudu
82 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.