Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler

Niyazi Berkes

Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler Gönderileri

Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler kitaplarını, Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler sözleri ve alıntılarını, Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler yazarlarını, Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atatürk'ün Batı anlayışı sadece "tek dişi kalmış canavar" anlayışı olmamıştır. Onunla savaşırken ona dönmek, aynı zamanda ona değişik gözlerle bakmak demektir. Gerekli olan, ne Batı uyduculuğu, ne de Batı düşmanlığıdır.
Sayfa 127
Ulusal kurtuluş savaşının verdiği ders şudur: Türkiye ancak Batıya rağmen batılılaşabilir. Türkiye Batıya karşı gelmedikçe Batı'dan bağımsız olamaz, kendini de düzeltemez.
Sayfa 26
Reklam
Batı historiyografisinin bütün bencilliğinin en iyi turnusol kağıdı Türktür. Bütün objektiflik boyaları, Türke gelince dökülür: Hıristiyan harsçılığı ve Avrupa ırkcılığı her yandan sırıtmağa başlar. Mesela, şu meşhur tarihçi Pirenne'i okuyunuz. Okudukça "Aman ne bilimsel, ne objektif" diye bayılacağınız gelir. Fakat Türkten söz etmeye gelince bu alimin ağzı çarpılır, bir şeyler olur, hiçbir sahifesinde göstermediği önyargıları, nefretleri bülbül gibi ötmeye başlar. Ben, şimdiye kadar Türkten ağzı burnu çarpılmadan söz edenine rastlamadım.
Sayfa 153 - 1965, yön yayınlarıKitabı okudu
Aydın, batıcı olunca, onun [Türkler] hakkında kullandığı en nazik kelime "Alaturka" kelimesi oldu: kendini "Alafranga" olarak ayırdı. Alaturka, yani Türk gibi olmak iptidailik, alafranga yani Frenk gibi olmakta medenilik. Hiçbir milletin aydını, aşağılık duygusunun bu kadar derinine inmemiştir!
Sayfa 147 - 1965, Yön YayınlarıKitabı okudu
Yalnız bir ekonomik ve siyasi buhran içinde değiliz; değerler ve gerçeklerle ilgili bir düşün buhranı içindeyiz
Sayfa 8 - 1965, Yön YayınlarıKitabı okudu
Batılılaşma işini toplumda hiçbir değiştirme yapmadan çarşıya gidip eve öte beri alır gibi Avrupa'dan medeniyet malı almak, en komiğinden Hamdullah Suphi gibi Suriye hacıağaları tarzında nargile ve ibriklerle çevrili sedirlerde Türk harsı oyunu oynamak, en ağırından da, Türk toplumunu Alman veya Amerikan medeniyetinin petrol kumpanyalarına ve sermaye konsorsiyumlarına ihale etmek demektir.
Reklam
bugün çoğumuza göre Batılılaşmış olmak Batının tüketim ekonomisinin kapışıcısı olmak, hatta çöplenicisi olmaktır. Bundan farklı ve buna üstün bir görüşün Tanzimat'ta ortaya çıkmış olmasının nedeni, sanıma göre bir yandan Avrupa uygarlığının henüz bugünkü kadar, kişinin (özellikle kadın kişilerin) başını döndürecek, ağzının suyunu akıtacak çeşitte ve bollukta tüketim eşyası uygarlığı haline gelmemiş olması; öte yandan da, onu görenlerin çoğunda henüz bu eşyaya karşı iştahların kabarmamış olmasıdır. Gelen tüketim eşyası da (1830 yıllarında bile makarnadan ayakkabıya kadar çok şey gelmeye başladı) henüz daha bizde el ile de olsa yapılabilecek şeylerdi. Gerçi tüketim eşyasının hayatta, özellikle dış görünüşlerde etkileri belli olacak hale gelmişti. Ahmet Vefik Paşa gibi aklı az çok ekonomiye yatık birinin yerli malı kullanma gayretleri bir antikalık şeklinde kaldı. Daha o zamandan, Batı etkisi altında kalmış halklar arasında en çok Türkler dış görünüşte en çok değişmeye başladılar; özellikle kılık-kıyafet, sakal-bıyık "devrimleri" dönem dönem tekrarlanmıştır. Halbuki, Japon, Rus, Hint toplumlarına etki, bu derecede olmadı veya buna fırsat vermediler. Bugün çatal bile ne Hint toplumuna, ne de Japon toplumuna iyice girip yerleşememiştir.
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
ANLATAMAYA GEREK VAR. GÖRMÜYORUZ (!)
*MÜKEMMELE 1 KALA* (Mükemmel olan henüz yazılmamış olandır falan filan) Merhaba 1K. 53 yaşında, henüz samanın yeni yeni pamukla kaynaştığı, sarısı daha yoğun formülize edilen bu esere dokunmanın tatlı hissiyatı yanında, içeriğinin nesilden nesile aktarılması görev sayılacak kadar önem teşkil eden bu şaheseri incelemek benim için bir onurdur.
Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal Devrimler
Batıcılık, Ulusçuluk ve Toplumsal DevrimlerNiyazi Berkes · Kaynak Yayınları · 200222 okunma
Kemalizm batıcılık değil batıdan bağımsızlıktır.
Sayfa 150 - Yön YayınlarıKitabı okudu
Dil üzerine tespit. 1965
Türkün din dili diyebileceğimiz dili mesela Yunus Emre' de gördüğümüz dildir. İncilin ve Kur' an' ın Türkçe tercümelerine bakınız: takır ederler ve Türkte dinî bir duygu yaratmazlar; Türkün, Türkçeye çevirme çabaları da başarı göstermemiştir ve belki de göstermeyecektir. Türkün Türkçeye çevirdiği Kur' anı da zaten o dilin sahibi olan Arap, Kur' andan saymamaktadır.
Sayfa 143 - Yön YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Niyazi Berkes
... Medeniyet Avrupadaki yaşayış demek olmaya başladı. Şu halde, medenîleşmek demek Avrupalılaşmak olacaktı.
Sayfa 33 - Yön YayınlarıKitabı okudu
Niyazi Berkes ve 1950 yılları tespiti. Geçerliliği hala devam ediyor.
Türkiye' de son on beş yıllık (1950-1965) gelişmelerin bugüne vardırdığı durumun en göze çarpan yanı, mutlu azınlık denen ve Türk toplumunun büyük kitlelerinin yaratabileceği ve taşıyabileceği ekonomik gücün çok üstünde, Batı toplumlarının yaşama seviyesini gerektirdiği bir tüketim ekonomisini Türk toplumunun sırtına yükleten bir burjuva sınıfının doğmuş olmasıdır. (Koç&sabancı özel teşebbüs-komprador burjuvalar)
Sayfa 3 - Yön YayınlarıKitabı okudu