Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kıtab-ı Kavasimu'l-Batıniyye / El-Kanunü'l-Külli Fi't-Te'vil

Batınilerin Belini Kıran Deliller / Te'vilin Temel İlkeleri

İmam Gazali

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mânâ Sancısı
Şöhreti ve saygınlığı neredeyse uluların, emirlerin ve hilafet merkezinin ününü bile geride bırakan son derece başarılı ve mutlu görünen hayatı gerçekte gün geçtikçe için için büyüyen şüphelerle, fikrî bunalımlarla altüst oluyordu. Gençliğinden beri tabiatında mevcut olan hakikati arama iştiyakı ve şüphecilik bir yandan o zamana kadar edindiği inanç ve kanaatleri kökünden sorgulamasına yol açıyor, diğer yandan da yaptığı faaliyetlerin ahlâkî değerini sorguluyor, ahiret yolunda faydası olmayan ilimlere yönelmiş olduğunu, dünya alakalarına boğulduğunu düşünüyordu. Defalarca Bağdat'ı terketmeye niyetlendi, ününü ve mevkiini terketmeye razı olmayan nefsiyle altı ay mücadele etti. İçine girdiği şüphe krizi psikolojik depresyonlara, fizyolojik rahatsızlıklara yol açtı. Ders anlatmakta zorlanmaya, iştahsızlık ve hazımsızlık çekmeye başladı. Tabipler ilaçlı tedavide başarısız olunca hastalığın psikolojik olduğuna karar verdiler.
Sayfa 9
Söylendiğine göre hocası Cüveynî, "Gazâlî derin bir denizdir." diyerek takdir eder, ama için için onu kiskanmaktan da kendini alamazmış. Cüveynî'nin talebesiyken kaleme aldığı el-Menhûl adlı fıkıh usûlü kitabını gören hocası, eseri o kadar beğenir ki, takdirini "Beni sağken mezara gömdün, ölmemi bekleyemez miydin!" diyerek gösterir.
Sayfa 8 - İmam Gazâlî'nin hayatı ve İslam düşüncesindeki yerine genel bir bakış, Asım Cüneyd Köksal.
Reklam
Evet, çok İnce bazı meseleler vardır ve bazı akıllar onları idrak edemeyecek kadar zayıftır.
Yüce Allah cenneti ve ona ehli olan insanları, bir de cehennemi ve ona ehli olan insanları yarattı. Secde sûresi 13. Ayet "Eğer dileseydik herkese hidayetini verirdik..."
"İslâmî ilimleri yeniden yapılandırma hedefi güden; fıkıh, kelam ve tasavvuf ilimlerini yepyeni bir biçimde harmanlayan İhyâu Ulumi'd-din adlı eseri başta olmak üzere birçok eserini bu uzun halvet yıllarında kaleme aldı."
Sayfa 11
Hasan sabbaha göre Alemde hem doğru hem de yanlış vardır ; doğrunun alemeti bir olmaktır. (vahde), yanlışın alameti ise çok olmaktır (kesre)
Sayfa 25
Reklam
"İslâmiyet'te hiç tereddüt etmeden söylenebilir ki hiçbir mezhep Şiîlerin (Hazreti Ali taraftarlarının) Seb'iyye (Yedi imam kabul eden) kolu kadar maddi ve manevi mücadelelere, kan ve mürekkep dökülmesine sebep olmamıştır."
Sayfa 17 - Bu inceleme ile eserin tercümesi; İlahiyat Fakültesi dergisi (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından 3 ayda bir çıkan) Cilt:3, Sayı: l-ll, Yıl:1954, Sayfa: 23-54'ten alınmıştır. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1954.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.