Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bayraklaşan Şair Arif Nihat Asya

Nurullah Çetin

Bayraklaşan Şair Arif Nihat Asya Sözleri ve Alıntıları

Bayraklaşan Şair Arif Nihat Asya sözleri ve alıntılarını, Bayraklaşan Şair Arif Nihat Asya kitap alıntılarını, Bayraklaşan Şair Arif Nihat Asya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnkar ağacını tanırsınız: Her avuca ve dişe gore yemişi, her göze genze göre çiçeği vardır. Çiçeğinden mürekkep de yapılır, dalından kalem de olur..
Hayatı boyunca Komünizmle mücadele eder, milliyetçi bir Türk duruşu sergiler. 1950 yılında gelen teklif üzerine DP den milletvekili olur. TBMM de 53 defa konuşma yapmıştır. Eskişehir, Ankara ve Kıbrıs’ta da çalıştıktan sonra 1962 yılında emekli olmuştur. Rubailer, deneme, köşe yazısı, fıkra, mektup, seyahat yazısı, vecize, fantezi, nükte, hiciv, kitap tanıtma yazısı ve şiirler yazan Arif Nihat Asya roman, hikaye, tiyatro gibi olay anlatımına dayalı edebi türlere hiç denemedi. Fakat aynı zamanda da başarılı bir nesir yazarıdır. 1975 yılının 5 Ocak tarihinde Ankara Numune Hastanesinde Hakk’a yürümüş, Ankara Yeni Mahalle Karşıyaka mezarlığına defnedilmiştir.
Reklam
Arif Nihat Asya iyi bir öğretmendir. 1946 yılında Adana’dan bağımsız milletvekili adayı olmuş kazanamamış fakat 1950 yılında Demokrat Parti listelerinden seçime girerek Seyhan milletvekili olarak 4 yıl vekillik yapmıştır.
Arif Nihat Asya, Milli Edebiyat konusunda şöyle bir değerlendirme yapar: ‘‘ Bir Fransız, bir İngiliz, bir Alman edebiyatı gibi bir Türk edebiyatı da vardır. Ötekilerden ayrıldığı dil ayrılığından ibaret değildir. Milli edebiyatın ilk şartı milleti, milliyeti kabul etmek, bunlara karşı olmamaktır. Öteki vasıflar bu şarttan sonra gelir. Dünyaya giden yolda milletten geçer. Yabancılara kendini aslından okumak ihtiyacını duyurarak, dilini öğrenmek kararına götürecek kalitede bir Türk edebiyatı isterim. Demek milli edebiyat birazda kalite meselesidir.’’ der.
Bayrak şiirini 5 Ocak 1940 yılında yazdı. 5 Ocak 1975 tarihinde Hakk’a yürüdü. Çukurova için şöyle demiştir: ‘Çukurova’nın sıcaklığı ve Toroslar şair gönlümü beslemiştir.’
Soyu Tokat’ın Kapusuz köyüne dayanır, Türkmendir. 7 Şubat 1904 yılında Çatalca’ya bağlı İnceğiz Köyünde doğmuştur. 7 günlükken babası Ziver Efendi’yikaybetmiş, 4 yaşında ise annesi Fatma Hanım bir Osmanlı subayı ile evlenerek Akka’ya gitmesi sonucu dedesinin yanında kalmış, en son annesini 1947 yılında Akka’ya giderek görmüştür. Daha sonra ise Dedesi ile İstanbul’a göçmüş, çeşitli okullara gittikten sonra 1916-1920 Bolu Sultanisi(lise), 1923’e kadar da Kastamonu Sultanisinde okumuş, Mehmet Akif’i dinlemiş 1923-1927 yılları arasında İstanbul Yüksek Öğretmen Okulundan mezun olmuş. 1928 yılında ise Adana’ya edebiyat öğretmeni olarak atanmış ve 18 yıla yakın Adana’da görev yapmıştır. İlk evliliğini 1928 yılında Hatice Semiha Arın’la yapmış 1941 yılında boşanınca da kimya öğretmeni Servet Akdoğan’la evlenmiş, ilk eşinden iki oğlu, ikinci eşinden ise bir oğlu ve bir de kızı dünyaya gelmiştir.
Reklam
Dil devrimi sırasında yapılan yanlış uygulamaları, artık bizim olan yabancı kelimelerin ayıklanması işini abartan devrimcileri şöyle eleştirmiştir: ‘‘Dil devrimcileri yazdıklarının ne demek olduğunu anlatmak için mektuplarını gönderdikleri yere kendileri de gitmelidirler.’’
Türk edebiyatında 1800 rubai ile en çok yazandır. Rubaileri aruzla yazmıştır. Sanatıyla mensubiyetinden gurur duyduğu Türk milletine hizmeti gaye edinmiştir.
2017'de basılmış kapağıyla birlikte 100 sayfalık bir ARİF NİHAT ASYA el kitabı... Nurullah Çetin hocamız Bayrak şiiriyle Bayraklaşan Şairimizi insani fikri ve edebi cepheleriyle hülasa etmiş. "Arif Nihat Asya, Türk edebiyatının zirve isimlerinden biridir. O sadece bir şair değil, aynı zamanda sahih, yerli, millî ve İslâmi değerlere bağlı Türk-İslam düşünce ve edebiyatına çok büyük katkıları olan bir sanat, edebiyat, düşünce ve siyaset adamıdır. Arif Nihat Asya, en çok “Bayrak” şiiriyle tanınmaktadır. Türk bayrağı için en güzel şiiri o yazmıştır. Bu şiir, milyonlarca insanımızın dilinde âdeta marş hâline gelmiştir. Türk milletinin milliyetçi düşünce doğrultusunda şuurlanmasında onun şiirlerinin çok büyük katkısı vardır. Arif Nihat Asya düşünceleri, edebiyatı, soylu duruşu ile Türk gençliğinin çok iyi tanıması, çok iyi okuması gereken bir şahsiyettir. Bu eserde o hayatıyla, sanatıyla, eserleriyle, düşünceleriyle bir bütün olarak tanıtılmıştır."