Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beden ve Ruh Sağlığı - Mesalihu'l Ebdan Ve'l Enfüs

Ebu Zeyd Ahmed el-Belhi

Beden ve Ruh Sağlığı - Mesalihu'l Ebdan Ve'l Enfüs Gönderileri

Beden ve Ruh Sağlığı - Mesalihu'l Ebdan Ve'l Enfüs kitaplarını, Beden ve Ruh Sağlığı - Mesalihu'l Ebdan Ve'l Enfüs sözleri ve alıntılarını, Beden ve Ruh Sağlığı - Mesalihu'l Ebdan Ve'l Enfüs yazarlarını, Beden ve Ruh Sağlığı - Mesalihu'l Ebdan Ve'l Enfüs yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bedenin nuru ve ışığı olan ruh, gam ve üzüntü hissettiğinde; ışık vermeyen, parlaklığı gitmiş, tutulmuş bir güneş gibi olur.
Reklam
Bilge kimseler insanın başına gelmesinden çekindiği korkunç şeyleri toprağın üstünde oluşan sise benzetirler.
İnsan dışarıdan yapılan telkinleri kendi ruhundan gelenlerden daha çok kabul eder. Çünkü kendi görüşü çoğu zaman arzularına mağluptur ve fikirleri, arzularıyla iç içe geçmiştir.
Kutu gibi evler yapılmadan önce...
İnsanın içinden çıkan buharlar ve nefesler, ocaktaki yakıtlar ve lambaların dumanlarının bir yerde toplanıp, yoğunlaşıp sonra tekrar derideki gözeneklere dönmemesi ve bunların hareket edeceği bir mekân olması için bu odaların geniş ve tavanı yüksek olmalıdır.
Sayfa 69 - Bedenin SıhhatiKitabı okuyor
Belhi şöyle der: "Üzüntü, insan bedenini bitkin düşürmek, onun güzellik ve canlılığını düşürmek, şehvet güçlerini değiştirmek, onun güzellik ve canlılığını gidermekte en çok olumsuz etki yapan bir problemdir. Bedenin ruhu ve ışığı olan ruh, gam ve Üzüntüyü hissettiğinde ışık vermeyen, parlaklığı gitmiş, tutulmuş bir güneş gibi olur."
Sayfa 21
Reklam
Allah (c.c)'ın bu dünyadaki her şeyin reisi ve bütün işlerin düzenleyicisi kıldığı insanın bedenidir. Zira dünyadaki her şey insanla birlikte varlığını sürdürür fakat o bozulup fesada uğradı mı Allah'ın ona bahşettiği, onu sorumlu kıldığı her şeyde onunla birlikte bozulma olur.
Sonbahardaki soğuktan, ilkbahar soğuğundan daha fazla korunmak gerekir. Çünkü sonbaharın soğuğunda yaz artık gitmeye başlamıştır, dolayısıyla az bir soğuk çok zarar verir. İlkbahardaki soğuk ise yaz gelmeden önceki soğuktur, yaz gelince onu kovar ve vücutta yerleşmesini engeller.
İnsan ne zaman beslenmeyi doğru bir şekilde yapar, vücudun ihtiyacı kadar gıda alır ve bu ihtiyaçtan az veya çok almazsa, Allah'ın izniyle yaşamı boyunca birçok hastalık illetlerden kendisini korur.
256 syf.
·
Puan vermedi
sıhhat kategorisi
Kendim akıl edip raftan alıp okumadım, vesile Anog'dur, Anog nedir diye merak eden gugıllayabilir. Dost meclisinde de tahlilini yaptığımız üzere kitabı yeterince mücehhez bulmadım. Mizaç ilmini kavramsal olarak sadece duyayım, kulağıma bir kuple çalınsın fakat derinlemesine incelemesini ben başka kaynaklardan bulabilirim derseniz, evet kitap
Beden ve Ruh Sağlığı - Mesalihu'l Ebdan Ve'l Enfüs
Beden ve Ruh Sağlığı - Mesalihu'l Ebdan Ve'l EnfüsEbu Zeyd Ahmed el-Belhi · Endülüs Kitap · 2019164 okunma
Reklam
Vesveseden uzak durmak için bir diğer çare boş kalmaktan kaçınmaktır. Çünkü boş kalmak, aklına kötü ve olumsuz düşünceler gelen kimsenin bu düşüncelerden acı duymasını artıran yalnızlığın benzeridir. Dolayısıyla insanın meşgul olacağı ve günlerini geçireceği bir işi olması lazımdır. İnsan ruhu dışarıda uğraşacağı bir iş olmadığı zaman kendi içinden bir şeylerle meşgul olmaya yönelir. O da düşünmektir. Nitekim bu kimse boş kalırsa kendisine acı veren düşüncelere döner.
Ekşilerin çoğu, sinirlere zararlıdır. Tıpkı tatlı, iyice sindirildiğinde vücutta çoğunlukla şişmanlık ve yağ ürettiği gibi, ekşiler de bazen aşırı zayıflamaya sebep olur. Dolayısıyla sürekli ekşi şeyler yiyerek tabiata yüklenilmemelidir. Ekşilerin içinde yemeklerde ve azıklarda kullanmak için en uygun olanı iyi sirkelerdir. Çünkü sirkelerde diğer ekşi çeşitlerinde benzeri olmayan bir yumuşatma ve vücutta birikmiş artıkları çözme özelliği vardır.
İnsanın davranışlarına bakarak onun ahlaklı veya ahlaksız olduğunu söylemek bazen gerçeği yansıtmayabilir. Çünkü davranışlar ruhi durumla ilgili her zaman gerçek karakteri ifade etmeyebilirler. İç dünyadan kaynaklanmayan, dahili ve harici baskı, zaruret ve alışkanlıkların eseri olan davranışlar için karakter kavramını kullanmak doğru değildir. Ahlaki karakter, ahlaki hürriyet içinde ruha yerleşen ahlaki prensipleri ifade etmektedir. Karakterli insan; nefsinin arzularıyla mücadele eden kişidir. Bu bakımdan karakter eğitimi aynı zamanda ahlak eğitimi sayılır. Karakteri güçlü olan nice insanın kişiliği zayıf olabilir. Hayatında aktif, dinamik ve başarılı olan bir insan eğer kişiliği zayıf ise yalan söyleyebilir, haksızlık yapar veya ailesine ve çocuklarına şiddet uygulayabilir. Arzu edilen hem karakterin hem de kişiliğin pozitif olmasıdır. Kişilik ve karakterin kemal derecesine ulaşması ise ancak din ve ahlak eğitimi ile gerçekleşir.
Midenin tamamen boş olmasının alemeti ise midede şişkinliğin olmaması ve su isteğinin kesilmesidir. Çünkü mide, yemek midede olduğu sürece su ister ve mideden bağırsaklara inince su iştahı biter ve hareket artık bağırsaklarda olur.
Yemek vakitlerinin düzenlenmesi konusunda ilk kural, insanın yemeği ihtiyaç duyduğu vakitte yemesidir. Bu da yemeğe olan iştahın harekete geçip insanın midesinin kazındığını hissettiği zamandır.
288 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.