Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Belgelerle Bursa Nutku

Mustafa Kemal Atatürk

Belgelerle Bursa Nutku Gönderileri

Belgelerle Bursa Nutku kitaplarını, Belgelerle Bursa Nutku sözleri ve alıntılarını, Belgelerle Bursa Nutku yazarlarını, Belgelerle Bursa Nutku yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu,“Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır” demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır. Polis gelecek, asil suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, “polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir” diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, “demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek”. Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, “ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.” İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği!
"Meselenin mahiyeti esasen din değil, dildir. Kati olarak bilinmelidir ki Türk milletinin dili ve milli benliği bütün hayatında hâkim ve esas olacaktır."
Halk KitabeviKitabı okudu
Reklam
"Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünü; karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık saçmaya ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir." (Mayıs 1918, Ruşen Eşref - Atatürk)
Halk KitabeviKitabı okudu
"Yirmi iki gündür, adımlarının izleriyle yurdu bir altın haleye saran Gazi, Afyon tepelerini aydınlatırken Bursa ovasına küçük bir irtica gölgesi çöktü. Bir anda onun bir tepeden bir ovaya karanlıkları yırtan bir yıldırım hızıyla düştüğünü gördük." (8 Şubat 1933 Cumhuriyet Gazetesi)
Halk KitabeviKitabı okudu
Uluslaşma programındaki dil ve din bağlantısının belki de en meşhur ifadesini Ziya Gökalp'in 1918 yılında Yeni Hayat Dergisi'nde yayımlanan Vatan adlı şiirinde bulmak mümkündür: Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur. Köylü anlar manasını namazdaki duanın... Küçük, büyük herkes bilir buyruğunu Hüda'nın... Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın!
Halk KitabeviKitabı okudu
Tarsus Nutku
"Milletin yükselme gerek ve şartları için yapılacak şeylerde, atılacak adımlarda kesinlikle tereddüt etmeyin. Milleti o yükselme merhalesine götürmek için dikilecek engellere hep birlikte mani olacağız. Bunun için dimağlarımıza, irfanlarımıza, bilgimize, icap ederse bileklerimize, pazılarımıza, bacaklarımıza müracaat edecek, fakat neticede mutlaka ve mutlaka o gayeye varacağız. Bu millet, sizin gibi evlatlarıyla layık olduğu olgunluk derecesini bulacaktır."
Halk KitabeviKitabı okudu
Reklam
Normal olarak her ülkede iktidarlar, özellikle bu tür zor koşullardan geçilirken 'muhalefet' istemezler. Atatürk, tam aksine, toplumun bir an önce demokrasi kültürüne sahip olabilmesi için, kendi eliyle ve hatta baskıyla, kendi kurduğu partiye karşı muhalefet yapması için yakın arkadaşı ve Paris Büyükelçisi Ali Fethi Okyar'ı bir muhalif parti kurmaya ikna etmişti. Serbest Fırka böyle kurulmuştu (12 Ağustos 1930).
Halk KitabeviKitabı okudu
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi el yazısıyla kaleme aldığı Bursa Nutku'nun tarihsel önemini belgeler ışığında akıcı bir şekilde okuyucuya anlatmıştır. Herkesin okumasını tavsiye edebileceğim en değerli kitaplardan birisidir.
Belgelerle Bursa Nutku
Belgelerle Bursa NutkuMustafa Kemal Atatürk · Halk Kitabevi · 2017150 okunma
Aksi yolda harekete teşebbüs edenlerin ise millî vicdanın ifadesi olan millet husumetine maruz kalmak gibi ağır ve tarihi bir mesuliyete mahkûm olacakları muhakkaktır.
Sonuç olarak Bursa Nutku elbette vardır ve aslında tam da günümüz için söylenmiştir.
Reklam
Böylece, Nutkun varlığını, bu konuda yorum yapabilecek en yetkin kurum olan Türk Tarih Kurumu da onaylamıştır.
Türk genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, " Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır " demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır. Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, " Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir " diye düşünecek ama hiçbir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, " demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek. " Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, Ismet Paşa'ya ve meclise telgraflar yağdırıp, haklı ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, " Ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir. " Işte benim anladigim Türk Genci ve Türk Gençliği!
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.