Ben Malala

Malala Yusufzay

Hep güçlü ol Malala
2022 100. kitabı
2014 Nobel Barış Ödülü sahibi Malala.. -9 Ekim 2012, Malala vuruldu.. Malala, kendisine ve ailesine yönelik tehditler gitgide artarken, Kuşhal Okulu’na gitmeye devam etti. 9 Ekim günü okuldan eve dönerken saldırıya uğradı. O ve başka iki kız daha okul servisinde vuruldular. Saldırının sorumluluğunu Taliban mensubu Fazlullah üstlendi. Üç kız da hayatta kaldı..- Malala 15 yaşında bunları yaşarken ben nerdeydim diye düşündüm sanki engel olabilecekmişim gibi.. Sonra farkettim ki o tarihlerde bende kendi küçük direnişim için çabalıyormuşum. (Tabi asla kıyaslanamaz.) Saçmalık veya olmaz gözüyle bakılan şeye şuan dönüp baktığımda, olduğum yerde çok mutluyum ve iyi ki inat etmişim.. “Bir çocuk, çocukken sadece çocuktur. Peygamber bile olsa.” Evet bir çocuktu Malala ama Talibana baş kaldıran bir çocuk. Malala’nın protestosu, isyanı ve dava aşkı bir kadın olarak beni çok etkiledi. (Her zaman güçlü kadınları okumak hoşuma gitmiştir.)Ve karşısında bir çocuktan korkan onu yok etmeye çalışan Taliban.. Karşında ki düşman kim olursa olsun dik durmayı (kalbin titrese de) öğretti Malala. Alıncak dersler çok.. Yolun açık olsun Malala Malala YusufzayMalala Yusufzay “Adımı Malala Koydu” adlı bir de belgeseli var. Her zaman önce okumayı tercih ederim:) Merak edenler isleyebilir Ben MalalaBen Malala
Puan vermedi·256 syf.·
2020 24. kitabı
Bu hikaye, çocukluğu çalınan çocukların hikayesi... Bu hikaye, eğitim hakları ellerinden alınan çocukların hikayesi... Bu hikaye, kız çocuklarının hikayesi... Bu hikaye ile nasıl tanıştığımı söylemeden geçemem) Burda bir arkadaşımla beraber kitap araştırması yaptığım esnada (Ondan gizli sipariş vermiştim hemen:D Ona da çok selam olsun burdan:) ) tesadüfen denk geldiğim, kitabın kapağında bulunan ‘’BİR GENÇ KIZIN EĞİTİM HAKKINI SAVUNARAK DÜNYAYI DEĞİŞTİRME ÖYKÜSÜ’’ yazısının dikkatimi hemen çektiği, biraz inceledikten sonra konusu itibariyle de ilgimi çektiği bir kitap olması dolayısıyla hiç düşünmeden sipariş listesine eklediğim, elime ulaşınca da ertelemeden okumaya başladığım, her sayfasında İbni Haldun’un ‘’ Coğrafya Kaderdir’’ sözünün sık sık aklıma geldiği, gerçek bir yaşam öyküsüne dayanan, her sayfasını beğeni ile okuduğum bir kitap oldu benim için… Malala kimdir? Malala ; Kızların zayıf olduğuna, temizlik ve yemek yapmak dışında bir işe yaramadıklarına, okumak ve eğitim gibi haklarının olmadığına inanılan, okuma yazma oranının çok düşük ve geleneklerine bağlı bir toplumda yaşayan, her şeye rağmen, ‘’EĞİTİM, EĞİTİMİM’’ diye bağıran binlerce kız çocuğundan sadece biri. Bunu anlamak için Pakistan’a, Afganistan’a veya herhangi bir yere gitmeye gerek yok. Kendi çevremizde de zaman zaman böyle düşüncelere sahip kesimlerin olduğunu bilmiyor muyuz? Bunu birebir yaşayan, onlarla mücadele etmiş biri olarak yazıyorum… Ortaokulu çok başarılı bir şekilde bitirmiş, büyük umutları ve hayalleri olan ama okula devam etmesine izin verilmeyen bir kız öğrenci düşünün. Bu kız öğrenci hayali değil, gerçek... Geçmişte karşılaştığım, NE YAZIK Kİ okuması için yapılan girişimlerin hiçbirinden sonuç alamadığımız pırlanta gibi bir kız öğrenciydi. Babasının bize söylediği ifadeyi
2021 3. kitabı
Bir çocuk, bir kalem ve bir öğretmen dünyayı değiştirebilir... Malala ile tanıştınız mı? Kızların eğitim hakkını savunduğu için Taliban tarafından başından vurulan bir kızın hayatı. Nobel Barış ödülünü alan en genç isim... Malala'nın duru anlatısı, çoğu genç okura öyküsüyle ilham verecek... Evet, hayatına imreniyorum MALALA...
2020 58. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2020 00:40
Biyografı tarzı olan kitabımızı ben pek beğenemedim malesef. Kitabı alırken okumak isteyen genç bir kızın okuma hayalleri ve eğitimi için verdiği mücadeleyi anlatıyor diye kendime yakın görüp almak istemiştim evet Malala’nın okuma isteğini verdiği mücadeleyi çok iyi anladım anlıyorum. Bende kendi ülkem de sırf başörtülü okumak için gittiğim imam hatip lisesinden mezun olunca üniversiteye girmeye çalışırken dini tercihlerimden dolayı dışlanıp kendi devletim tarafından zülume uğramış biri olarak benden iyi kimse anlayamaz diye düşünüyorum ama kitap da terör örgütü taliban ile dinimizin örtüştürülmesi islam dininin sanki terörist diniymiş gibi anlatılması kitabın neden nobel aldığını açıklıyor galiba. Taliban diye anlatılan terör örgütü tamami batı eli ile üretilmiş islam dini ile hiç alakası olmayan bir örgüttür. İslam dininde Allahın ilk emri oku iken nasıl olur da islam dini insanların okumasına engel olur ki ayette Allah cinsiyet belirtmemiştir oku! Emrinde kadın erkek ayrımı yoktur ayrıca yine din de zorlama zorla örtünme gibi durumlar da islamla ilgisi olmayan şeylerdir peygamber efendimiz kendi öz amcasını bile ne kadar çok sevse de zorla dine sokmamıştır yine dine uymayanı öldürme konusu peygamber efendimizin hayatına baktığımız zaman onun yapmış olduğu savaşların hepsinin savunma savaşı olduğunu görüyoruz. Ayrıca dipnot Malala’nın dinler arası diyalog ve dinler arası uyumdan bahsetmesi bana kendisinin ve babasının acaba fetöcümuydu düşüncesini çağrıştırdı :)
2020 22. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 19:24
Malala nın mücizevi şekilde hayatta kalıp iyileşmesi, onu Kuzey Pakistan daki ücra bir vadiden New York’taki Birleşmiş Milletler binasının koridorlarına uzanan olağanüstü bir yolculuğa çıkardı.Malala on altı yaşında barışçıl protesto eylemlerinin dünya çapında sembolü ve Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen en genç isim oldu.
Puan vermedi
"Neden kızların okula gitmesini istemiyorlar?" diye sordum babama. "Kalemden korkuyorlar" diye cevap verdi. Malala... On yaşında küçük bir kız. Tek amacı eğitim almak, okumak. Yaşadığı bölge Taliban'ın kontrolü altına giriyor ve hayatı adeta bir cehenneme dönüyor. Kızların eğitim hakkı elinden alınmak istendiğinde Malala buna karşı çıkıyor. Mücadelesine ilk olarak bir blog yazarak başlıyor. Mücadelesi devam ederken 2012'de okul otobüsünde başından vuruluyor ama hayata tutunuyor ve savaşmaya devam ediyor. Onun hem iyileşme ve hayatts kalma mücadelesi hem de eğitim alma arzusu size ilham olacak. Umuda, mucizelere ve küçük bir kızın neleri başarabileceğine tanık olun. O artık Nobel Ödülü kazanan en genç isim. İmkansızları başaran bu kızın sıra dışı öyküsünü mutlaka okumalısınız.
·389 syf.·
2021 25. kitabı
Ben, Malala. Kitabın adı bile beni oku beni bil diye çağırdı beni okunmaya.. Kapağı bile yetti. Toplulumuzda bir kız çocuğu sadece doğurmak ve yemek pişirmek görevleri dışında bir amacı olmadığı için utanç kaynağı olarak bakılan bir kız olarak bakılıyor asıl utanması gerekenler bu zihniyette olan beyin fakirleridir. Eğitim için kendi canı pahasına bu mücadeleyi veren bir kız çocuğunun ve ona destek veren ailesinin hayat hikayesini okuyacaksınız. Mutlaka okuyun ve okuturun !!!
2026 21. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 10:44
'Ben Malala' kitabı, Pakistanlı genç bir kız olan Malala’nın eğitim hakkı için verdiği mücadeleyi anlatan etkileyici bir yaşam öyküsü. Kitapta Malala’nın çocukluğu, ailesi, ailesinin eğitime verdiği destek, yaşadığı çevre ve kız çocuklarının eğitim görmesine karşı çıkan insanların baskıları anlatılıyor. Buna rağmen Malala’nın korkmadan düşüncelerini savunması ve eğitim hakkı için mücadele etmeye devam etmesi gerçekten çok etkileyici. Kitabı okurken bazı yerlerde üzüldüm, bazı yerlerde ise Malala’nın cesareti karşısında hayranlık duydum. Özellikle yaşadığı zor olaylara rağmen umudunu yitirmemesi ve vazgeçmemesi çok anlamlıydı. Anlatım dili sade ve akıcı bir kitap olduğu için keyifle okunuyor, okuyucuyu sıkmıyor. Ayrıca kitap sayesinde Pakistan’daki yaşam koşulları ve bazı insanların eğitim hakkına bakışı hakkında da bilgi edinmiş oldum. Bu kitap bana eğitimin ne kadar değerli olduğunu ve insanların haklarını savunurken cesur olmaları gerektiğini düşündürdü. Bence herkesin, özellikle öğrencilerin okuması gereken öğretici ve ilham verici bir kitap.
2024 7. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2024 21:41
Malala dünyada okumak için, bir kimliğe sahip olduğunu göstermek için ve bir kız olarak bir çatı altında eğitimsiz bir şekilde insan muamelesi görmeden yaşamak istemeyen ve bunun için mücadele eden, mücadele etme cesaretini gösteren milyonlarca kızdan biri. Eğitim kadar doğal bir hakkın ellerinden alınmasıyla birçok şeyden mahrum kalan kızların çocukların dünya çapında sesi olmayı başarmış bir hikaye. İnsanlar doğar yaşar ve büyür. Bu döngü milyarlarca insan içerisinde herkes için farklı dönen bir çark adeta. Bu çarkın içerisinde savaşlar, barışlar, sevinçler, hüzünler... Herkes aynı şartlara aynı imkanlara sahip olamıyor maalesef. En kötü şartlarda yaşayanlar, en güzeline sahip olanlar. Aradaki farkın çok fazla olduğu bir döngü. Ama söz konusu olacak olanlar üst düzey şartlarda her şeye sahip olan, mücadele etmek zorunda kalmayanlar değil İmkansızlıklar içerisinde imkan oluşturmaya çalışan, mücadele edenler oluyor. Bu kitapta da en büyük serveti ve şansı ailesi olan bir kız çocuğunun minik kalbiyle büyük bir mücadele vermek zorunda bırakılan hem de en doğal hakkı "eğitim" için ve bu mücadelesi sadece kendisiyle sınırlı kalmamış tüm dünyaya yayılmış olan güçlü bir kız çocuğu. Taliban'ın Pakistan'da yaptığı zulmün insanlara yaşattıkları aslında İslam'ın bizlere her konuda itidali oğütlemesiyle çakışıyor. Her zman aşırılıklar insanları iter ve istenenin aksine sonuçlar doğurur. Tüm dünyada masum insanların barış içerisinde, birilerinin sömürüsüne maruz kalmadan, insani ve eğitim hakları ellerinden alınmadan yaşamalarını nasip et Allah'ım.ve şuan öncelikle Gazze'de, dünyanın diğer yerlerinde zulüm gören ümmeti Muhammed'e yardım et Allah'ım.
2021 5. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2021 18:50
Merhabalar... hani bir şeyi planlarsınız sonra bir şey olur da o planları tamamen altüst eder ya işte kitap öyle... ama yine de kısaca değineyim: Kitap dilmolarqk çok akıcı, tasvirleri çok güzel, o vadilerde bahçelerde siz de geziyorsunuz. Zaten anı kitabı, ancak alttan alta Amerikan düşmanlığı ve İngiliz sempatizanlığı sürüp gidiyor. Lakiiiiiin siyasal İslam, tarikatlar, başlarda allah rızası gibi görünen işlerin nasıl zıvanadan çıktığı (ki bizim ülkeye çok benziyor), vb. Konular da şahane tespitleri var. Günümüz insanına mutlaka okutulmalı, insanların din diye anlattıkları ile Allah’ın kitabında yazanın aynı olmadığını, dinin pasifliği emretmediğini, islamın huzur ve sukün olduğunu, hiç bir canlıya kıyamayacağını anlatmak İçin. Mutlaka okunmalı.... fikrimi değiştiren kısım ise sonuç olarak Malala’nın yazdığı yazı... ciğer parçaladı... iyi okumalar dostlar...
İnsan ve Toplum

Malala YusufzayYazar · 2 kitap
Malala Yusufzay (d. 1997), Pakistanlı insan hakları aktivisti. Pakistan'ın kuzeyinde, Taliban'ın güçlü olduğu Svat Vadisi'nde yaşayan Malala Yusufzay eğitim ve kadın hakları konulardaki aktivistliğiyle tanındı ve kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle ülkede sembol isim haline geldi. Çocuk aktivist, kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele dolayısıyla 2011 yılında Pakistan hükümetince verilen "ulusal barış ödülüne" layık görüldü. Malala, BBC'nin Urduca servisine yaşadıkları bölgenin kontrolünü ele geçiren Taliban militanlarıyla yaşamanın nasıl bir şey olduğuyla ilgili yazdığı günlükle gündeme geldi. Yazıları dünyanın ilgisini çekince Malala, New York Times gazetesinin belgeselinde yer aldı. Saldırı Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadele nedeniyle Taliban'ın ölüm listesinde yer alan Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken Taliban'ın düzenlediği silahlı saldırıda başı ve boynundan vuruldu. Saldırıyı izleyen günlerde Ravalpindi kentindeki askeri hastanede tedavi altında olan Malala'nın sağlık durumu ciddiyetini korudu. 15 Ekim'de Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir özel hava ambulansıyla İngiltere'ye götürüldü. 12 Ekim'de Malala’yı hastanede ziyaret eden Pakistan Başbakan Raja Pervez Aşraf ise gazetecilere yaptığı açıklamada “Önümüzdeki 48 saat önemli... Bir kişiye yapılmış bir saldırı değil, insanlığa karşı yapılmış bir suç, ulusumuza ve toplumumuzun değerlerine yapılan bir saldırı. Malala, Pakistan’ın gerçek yüzü” diye konuştu. Bütün dünyada infiale neden olan saldırı, ABD Başkanı Barack Obama ve bazı batılı liderler tarafından kınandı.