2013
DeliDolu

2024 11. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2024 02:18
Türkiye’nin topraklarında siyanürle altın aranmasına çok üzülüyorum, kendi topraklarında buna müsade etmeyen ülkelerin bizim topraklarımıza aç kurtlar gibi saldırmasına da çok üzülüyorum, keşke gerçekten ekonomik bağımsızlığımıza kavuşsak da biz de bunlara izin vermesek. İşte bu kitap Bergama’daki altın madeninin çıkarılmasına karşı çıkan o yiğit köylüleri anlatıyor. Kesinlikle tavsiye ederim, başka kanayan yaralarımıza da parmak basıyor.
2019 154. kitabı
Bergama’nın çocukları karanlığı sevmez, ışıkla büyürler… Öykü Bergama’da terlikçi dükkanı olan Besim yani Bergamalı Simo, Simo’nun eşi Yadigar ve biricik oğlu Murat merkezli gelişir. Simo, eşinin sert dilinden ve alttan almaz yapısından usanarak Bergama’nın kutsal sayılan tepelerinde inzivaya çekilme kararı alır. Bu sırada cennet vatan köylerinde beklenmedik bir gelişme olur.. altın bulunur. Köy halkı yörelerinde altın bulunduğu haberine önceleri deliler gibi sevinir. Artık topraktan sebze ve meyve değil altın toplayacakları için yerlerinde duramazlar. Herkes yeni bir ev ve yeni bir yaşamın hayaliyle yanıp tutuşur. Köylünün bildiği tek şey, altının hayatlarını değiştireceğidir. Ancak bu değişim beklenildiği gibi olmaz. Sebebi ise bellidir.. Siyanür… Cahil köylü kesimi önceleri sadece altınlar içinde yüzeceğini düşünürken bir anda siyanür denen zehirle tanışırlar ve bu durum köylünün ikiye bölünmesine sebep olur. Bir tarafta zaman geçtikçe altınının nasıl çıkarıldığı noktasında bilgilenen ve madene karşı çıkan köy halkı, diğer tarafta ise başını Yadigar’ın başını çektiği altın madeninin açılması taraftarları… İkiye bölünen köylü kesimi için artık hiçbir şey eskidi gibi değildir. Dostluktan ve yardımlaşmadan başka bir ilişkinin giremediği köylünün arasına, altın madeni yüzünden artık düşmanlık girmiştir. Siyanürün etkilerini araştıran ve altın madenine karşı olan köylü, madenin kurulacağı yerde ağaçların kesilmeye başlamasıyla büyük bir tepki ortaya koyarlar. Bir çırpıda iki bin ağaç kesilmiştir… Yadigar oğlunun altın madeninde çalışmasını istediği için ağaçların kesilmesinde bir sakınca görmez. Ne de olsa her yer ağaçlarla doludur Yadigar’a göre. Oğlunu madem ocağında çalışması için teşvik eden yadigar mutludur ancak bu sırada çevresinde dost falan kalmaz. Köyün en
2020 3. kitabı
Bir bergamalı olarak çok mutlu çok güzel bir kitaptı Simo ile Bergama tarihini tekrar okudum Bergama 'yı tekrar tanıdım yaşanılan süreçte altın madeni ile halkın verdiği mücadeleyi tekrar yaşadım ellerinize kaleminize sağlık inşallah devamı da gelir

Ferda İzbudak AkıncıYazar · 19 kitap
İzmir'in Dikili ilçesinde doğdu. Ayvalık Lisesi Fen Bölümü'nden mezun oldu. Ege Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Yazmaya şiirle başladı. Öyküleri, şiirleri, yazarlarla yaptığı söyleşiler ve kitap değerlendirme yazıları Varlık, AdamÖykü, Notos, Kurgu, Fayton Öykü, Üçüncü Öyküler, Evrensel Kültür, Öküye Bir Bilet, Türk Dili, Tömer, İzmir İzmir, Beşparmak, Akköy, Temmuz, Aydınca, Dilizi, Narteks, Damar, Söylem, Yeni Biçem, Berfin Bahar, Pencere, Agora, Aykırı Sanat, İle, Afrodisyassanat ve Cumhuriyet Kitap dergilerinde yayımlandı. 1996 ve 97 yıllarında, Samim Kocagöz Öykü Ödüllerinde ikincilik ve üçüncülük, 1997 ve 98 yıllarında Ömer Seyfettin Öykü Ödüllerinde üçüncülük ve ikincilik, 1998 yılında, Gizli Resimler adlı öykü dosyasıyla, Halkevlerinin açtığı edebiyat yarışmasında, öykü dalında birincilik, Kayıp Yıldızlar adlı kitabıyla 2001 yılında, SES'in açtığı yarışmada birincilik, 2002 yılı Necati Cumalı Öykü Özel Ödülü'nü, 2005 Orhan Kemal Öykü Yarışması'nda birincilik aldı.