Beşşar Esad Suriyesi'nde Reform

Yasin Atlıoğlu

Beşşar Esad Suriyesi'nde Reform Gönderileri

Beşşar Esad Suriyesi'nde Reform kitaplarını, Beşşar Esad Suriyesi'nde Reform sözleri ve alıntılarını, Beşşar Esad Suriyesi'nde Reform yazarlarını, Beşşar Esad Suriyesi'nde Reform yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hafız Esad, 13 Kasım 1970'de Salah Cedit yönetimine karşı askeri darbe yaparak iktidarı ele geçirdi ve 1971 yılında yapılan Baas Partisi'nin Ulusal Kongresi'nde ideolojik ve siyasi bir revizyona öncülük etti.
Sayfa 39 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Baasçılar, sosyalist sistemle yönetilen, birleşik laik bir Arap toplumu kurmayı amaçlamaktaydı. Bu toplumda hangi dinden olursa olsun bütün Araplar eşit olacaktı. Baasçı Arabizm, laiklik ilkesi gereği dini ikincil konuma itmekle birlikte İslam dinini Arap ulusal kültürünün temel ve ayrılmaz bir parçası olarak görmekteydi.
Sayfa 42 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1970 yılında askeri darbeyle iktidarı ele geçiren Esad, kendi rejiminin meşruluğu ve sürekliliği için Baas adını ve teşkilatını yaygın ve planlı bir şekilde kullandı. Darbe sonrası Baas içinde kendisine tehdit olabilecek isimlerin bir kısmı tutuklanırken, bir kısmı da sürgüne gönderildi. Salah el-Din Bitar gibi yurtdışında olanlar ise suikast sonucu öldürüldü. Esad, parti üzerindeki kontrolünün daha etkili olması için kendi taraftarlarını, özellikle de yaşlı ve saygın üyeleri Baas'ın kurumlarında kilit noktalara atadı.
Sayfa 43 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Hafız Esad öldüğünde ülke genelinde 500 bin istihbaratçı vardı ve bunlar Suriye halkının üzerinde rejimin kontrol ve baskı aracı olarak görev yapıyorlardı.
Sayfa 47 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Esad, yönetici elit sınıfı oluştururken kendisine sadakati ön plana çıkarsa da Sünni Müslümanların çoğunlukta olduğu bir toplumda azınlığın temsilcisi olarak kendi durumunu da meşrulaştırma gayreti içine girmiştir. Sünni çoğunluktan gelecek tepkileri hafifletmek, Nusayri azınlığa dayalı bir devlet yapılanmasına gitmediğini ve ulusal bir lider olduğunu kanıtlamak için kabinede, orduda ve partideki elit sınıfa Sünni Müslümanlardan birçok isim dâhil etmiştir. Esad'ın tüm başbakanları, savunma bakanları ve dışişleri bakanları Sünni Müslümanlar arasından seçiliyordu.
Sayfa 48 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Hafız Esad, 1971, 1978, 1985 ve 1992 yıllarında nerdeyse %100'e yakın bir oy oranıyla devlet başkanı seçildi.
Sayfa 51 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Reklam
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.