Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yasin Atlıoğlu

Yasin AtlıoğluBeşşar Esad Suriyesi'nde Reform yazarı
Yazar
Editör
9.5/10
2 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
732
Görüntülenme

Hakkında

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesidir. Lisans eğitimi İstanbul Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimini Marmara Üniversitesi, Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü, Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. 2009-2011 tarihleri arasında doktora çalışması ve dil eğitimi için Suriye’nin başkenti Şam’da ikamet etti. Doktora çalışması sırasında modern Lübnan’da konfesyonel siyasal ve toplumsal sistem çerçevesinde Hıristiyan Marunî toplumu merkezli kimlik-çatışma ilişkilerine odaklandı. Beşşar Esad Suriyesi’nde Reform (2007) ve Savaşta ve Barışta Lübnan Marunîleri (2014) adlı kitapların yazarıdır.
Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
6 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Beşşar Esad, iktidarının ilk yıllarında öncelikle Suriye toplumunda demokratik düşünceyi ve siyasal çoğunluğu ortaya çıkarmaya yönelik kararlarla uygun siyasal ortamı oluşturmaya çalıştı. İlk olarak 2000 Kasım'ında Beşşar'ın emriyle 600 siyasi tutuklu serbest bırakıldı. Hemen ardından Şam'ın batısındaki Mazzeh Askeri Hapishanesi kapatıldı. Beşşar Esad'ın devlet başkanlığı görevinin ilk on sekiz haftasında genel af yoluyla 700'den fazla siyasi mahkûm serbest bırakıldı.
Sayfa 74 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hafız Esad, bu tasfiyeler dışında Avrupa'da yaşayan kardeşi Rıfat Esad konusunda da tedbir almayı ihmal etmedi. Öncelikle Rıfat, 1998 yılında Devlet Başkan Yardımcılığı görevinden alındı. 1999 yılının Ekim ayında Lazkiye'de, Rıfat Esad taraftarları ile Suriye ordu birlikleri arasında bir çatışma meydana geldi. Askeri birliklerin Lazkiye limanında düzenlediği bir baskında pek çok Rıfat yandaşı tutuklandı ve öldürüldü. Böylece Rıfat'ın ülke içindeki en önemli kalesi büyük ölçüde zayıflatıldı.
Sayfa 34 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Hafız Esad öldüğünde ülke genelinde 500 bin istihbaratçı vardı ve bunlar Suriye halkının üzerinde rejimin kontrol ve baskı aracı olarak görev yapıyorlardı.
Sayfa 47 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
ABD yönetimi Suriye'yi terörizmi destekleme ve kitle imha silahlarına sahip olma yoluyla bölgesel güvenliği tehdit etmekle suçluyordu. Suriye Ordusu'nun Lübnan'daki varlığı ve Hizbullah ile ilişkileri ABD yönetimini İsrail'in güvenliği bağlamında rahatsız etmeye devam ederken Irak'taki Amerikan karşıtı direnişe Suriye'nin destek verdiği düşüncesi ise iki ülke arasındaki gerilimi gittikçe tırmandırdı.
Sayfa 12 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Hafız Esad ve Beşşar Esad, fiziksel olarak birbirine oldukça benzese de gerek yetişme tarzları gerekse karakterleri açısından çok farklı lider tipleridir. Hafız Esad, Fransa'nın baskıcı manda yönetimi altında doğan ve Batılı ülkelerin emperyalist politikalarına karşı düşmanlık duyguları ile beslenerek büyüyen fakir bir köylü çocuğuydu ve iktidara gelmek için çok çaba sarf edip birçok olumsuz faktöre karşı mücadeleler verdi. Beşşar ise bir devlet başkanının oğluydu, hayatı boyunca rahat bir yaşam sürdü, eğitimini Batı'da aldı ve uzman bir göz doktoru oldu. Baba Esad'ın siyasi bilinçaltında her zaman, Batılı ülkeler "emperyalist düşman" ve "öteki" olarak algılıyordu. Baba Esad yabancı dil bilmezken Beşşar çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşmakta ve Batıyı çok yakından takip edebilmektedir. Yine askeri alt yapısından kaynaklanan sert ve otoriter liderlik özelliklerine sahip olan Hafız Esad'a göre Beşşar, kibar, ılımlı ve paylaşımcı tarzıyla ön plana çıkmaktadır. Suriyeli gazeteci Hüsnü Mahalli, Beşşar'ı babasından çok farklı, komplekssiz, rahat ve samimi bir insan olarak tanımlıyor. Tabi ki yaşamları ve karakterleri bu kadar farklı bu iki liderin dünyayı algılayış biçimleri ve beklentileri oldukça farklılık içermektedir.
Sayfa 68 - Tasam YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
496 syf.
·
Puan vermedi
10 sene önce Suriye güya 1 haftada düşecek ve emevi caminde namaz kılınacaktı.. Yasin hocam esat başta kalcak ve mevcut iktidarın Esad’la anlaşmak dışında bi seçeceği yok dedi. hocam nasıl olur katil diyorlar dedik . Zaman bilimi haklı çıkarır gibi bisey söyledi . Dediği noktası virgülüne doğru çıktı günümüz konjektürğnde . Ve ilgilendiği diğer bir konu olarak maruniler hakkında objektif ve spesifik olarak irdelenmiş bir eser ve geçmişi doğru irdeleyerek mantıklı çıkarsamaları olan bir eser. Bir siyaset bilimci olarak öğrencisi olmaktan gurur duyduğum hocamın Ufuk açıcı bir eseri
Savaşta ve Barışta Lübnan Marunîleri
Savaşta ve Barışta Lübnan MarunîleriYasin Atlıoğlu · Kaknüs Yayınları · 20204 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
10 yıldır bir iç savaş yaşayan Suriye'nin savaştan önceki rejim özelliğini, karşısındaki dış güç tehdidi ve içerisindeki potansiyel isyan dalgalanması gibi durumlarını anlayabilmek adına okunması gereken bir çalışma. Kitabın yazarı aynı zamanda Lübnan uzmanı bir akademisyendir. Bu alandaki çalışmaları nedeniyle kendilerini takdir ederim.
Beşşar Esad Suriyesi'nde Reform
Beşşar Esad Suriyesi'nde ReformYasin Atlıoğlu · Tasam Yayınları · 20072 okunma