Beyaz Kağıtlar

Ocak 2026
İkinci Adam Yayınları

Sessiz Çığlık
2026 60. kitabı
Beyaz bir kağıdın uçsuz buçaksız boşluğu, yazarımızın kaleminde yalnızca bir yazım alanı değil; varlığın, yokluğun ve insanın kendine itiraflarının canlandığı bir aynaya dönüşüyor. Bazı kitaplar size bir hikaye anlatır, ama bu kitap size "sizi" anlatıyor. Klasik bir olay örgüsünün peşinden koşmak yerine, insan olmanın en yalın ve en çıplak haliyle; yani yalnızlıkla, hüzünle ve bitmek bilmeyen o içsel yolculukla baş başa bırakıyor bizi. ​İşte bu derin yolculuğun bende bıraktığı duygusal izler: ​ Bir "Boşluk" Bu Kadar Dolu Olabilir mi? ​Kitabın ismi olan "Beyaz Kağıtlar", daha kapağı açmadan size o eşsiz saflığı ve potansiyeli hissettiriyor. Yazar, modern insanın iç dünyasındaki o devasa karmaşayı, anlam arayışını ve sessiz çığlıklarını o kadar naif bir dille işlemiş ki; okurken hem sarsılıyor hem de anlaşıldığınızı hissediyorsunuz. Habibi, uzun ve yorucu betimlemelerle zihnimizi hapsetmek yerine, o meşhur aforizmik üslubuyla bize geniş alanlar bırakmış. Adeta, "Ben bir kapı araladım, geri kalan boşlukları kendi duygularınla sen doldur," diyor. ​ Şehir, Yabancılaşma ve Kırılan Bağlar ​Okurken en çok içimi sızlatan kısımlar, şehir yaşamının o ruhu kurutan monotonluğu ve bireyin topluma karşı duyduğu o derin yabancılaşma oldu. Kuşaklararası kopuklukların ve toplumsal bir depresyon halinin izlerini sürerken, kendimi sınıfsal farkların, aşağılanma duygularının ve yalnızlığın ortasında buldum. ​Kitapta öyle bir karakterle karşılaşıyoruz ki; o toplumsal karmaşanın içinde kendi "kurtuluş kapısını" aralarken aslında hepimizin her gün verdiği o sessiz savaşı temsil ediyor. Sessizlik, burada sadece bir suskunluk değil; en büyük feryatların sığınağı haline geliyor. ​ Kelimelerin Sustuğu Yer ​Yazarın şu vurgusu zihnime kazındı: Kelimeler bazen hisleri anlatmakta yetersiz kalır.
2026 36. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2026 03:08
Bazı kitaplar vardır, okurken değil de bittikten sonra içine çöker; sayfalar kapanır ama içindeki cümleler susmaz. Beyaz Kağıtlar tam olarak böyle bir kitap. İlk bakışta sadeliğiyle kendini geri çeken, fakat içine girildikçe katman katman açılan bir iç dünya anlatısı bu. Yazar, “beyaz”ı bir eksiklik değil, henüz söze dökülememiş olanın ağırlığı olarak kuruyor; suskunluk burada bir yokluk değil, yoğunlaşmış bir varlık hâli gibi. Metnin en belirgin özelliği, geleneksel olay örgüsünden bilinçli bir şekilde uzak durmasıydı bence. Parçalı yapı, bir dağınıklık hissi yaratmaktan ziyade, zihnin doğal akışını taklit ediyor. Her parça, tek başına bir anlam kırıntısı taşırken, bütün içinde daha geniş bir ruh hâlinin izdüşümüne dönüşüyor. Bu yönüyle eser, anlatmaktan çok sezdirmeyi, açıklamaktan çok ima etmeyi tercih ediyor. Yazar burada bence, okurdan edilgen bir takip değil, aktif bir katılım bekliyor. Yazarın, üslubu yalın; fakat bu yalınlık yüzeysel değil, aksine bilinçli bir arınmanın sonucu. Cümleler gösterişsiz, ama içlerinde yankılanan duygu yoğun. Yer yer, tek bir cümlenin uzun bir iç hesaplaşmanın özeti gibi durduğu anlar var. Yer yer durup düşünme ihtiyacı hissettim; çünkü bazı cümleler, sanki uzun zamandır aklımın bir köşesinde duran ama adını koyamadığım duygulara tercüman oldu. Bu da metni hızla tüketilecek bir yapıdan çıkarıp, sindirilmesi gereken bir esere dönüştürdü. Kitabın en güçlü yanı, okuyucuya doğrudan bir şey anlatmaya çalışmaması. Bir hikâyeyi takip etmek yerine, bir ruh halinin içinde dolaşıyorsun. Bu yönüyle herkes için aynı etkiyi yaratmayabilir; çünkü Beyaz Kağıtlar, sabır isteyen ve içine girildiğinde anlam kazanan bir metin. Ama o sabrı gösterdiğinde, karşılığını fazlasıyla veriyor. Kişisel olarak, bu kitabı okurken en çok hissettiğim şey, metnin
Önemli bir detay: Beyaz Kağıt
2026 89. kitabı
Bazı kitaplar vardır, içindeki dünyadan çok size hissettirdiği o ilk duyguyla yer eder zihninizde. Bu eser de insanın kendi hayatındaki o boş sayfalara, doldurulmayı bekleyen veya bilerek boş bırakılan o sessiz anlara dokunuyor. Herkesin kendinden farklı bir 'beyaz kağıt' bulabileceği, ağırlığı olan bir metin hissi veriyor insana.
Puan vermedi
Beyaz Kağıtlar”, hızlı tüketilen bir roman değil düşünerek ve hissederek okunması gereken bir eser. Özellikle içsel yolculuk, psikoloji ve insanın kendini keşfetmesi gibi konulara ilgi duyanlar için oldukça etkileyici ve işe yarayan bir roman diyebilirim “Ben kimim?” sorusu romanın merkezinded yer alıyor Dil ve Anlatım akıcı ama derin bir yapıda İç monologlar oldukça yoğun Yer yer şiirsel ve metaforik bir dil kullanılıyor kitapta “Beyaz kağıtlar” metaforu, roman boyunca güçlü bir sembol olarakda tekrar ediyor. Hikmetullah Habibi
2026 57. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2026 11:16
Hikmetullah Habibi'nin Beyaz Kağıtlar’ı klasik bir roman gibi ilerleyen bir hikâye anlatmıyor. Daha çok insanın kendi zihninin içinde yaptığı uzun bir yürüyüş gibi. Kitap boyunca olaylardan çok duyguların, düşüncelerin ve kırılganlıkların peşinden gidiyoruz. Zaten daha ilk sayfalardan itibaren yazarın amacının “cevap vermek” değil, hissettirmek isteyen bir yerde durduğu anlaşılıyor. Burada anlatılmamış hikâyeler, sorulmamış sorular var, cümlesi aslında kitabın bütün ruhunu özetliyor. Benim kitapta en sevdiğim şey, şehrin karmaşasından kaçma isteğini anlatış biçimi oldu. Fakat burada fiziksel bir kaçıştan çok zihinsel bir sıkışmışlık hissi var. Gitmek isteyen ama bir türlü gidemeyen bir ruh hâli… Yazar, bunu doğrudan söylemek yerine metaforlarla kuruyor. Şehir bazen insanın omzuna çöken bir ağırlık, bazen de insanı kendine mahkûm eden görünmez bir duvar gibi hissediliyor. Bu yüzden anlatılan atmosfer akılda kalıcı hale geliyor. İç monologların yoğunluğu bazı okurlar için yorucu olabilir ama bence kitabın en güçlü tarafı da burada saklı. Çünkü yazar karakterini dış dünyadan çok kendi zihniyle çatıştırıyor. Sürekli düşünen, sorgulayan, kendi içinde dolaşan bir anlatım var. Şiirsel anlatım kitabı düz bir anlatı olmaktan çıkarıyor. Özellikle yalnızlık, aidiyetsizlik ve anlaşılmama hissi çok sahici verilmiş. Kitabı benim için daha özel yapan şey ise yazarın kitabını bana hediye etmiş olmasıydı. Böyle olunca metnin samimiyeti daha da hissediliyor. Zaten Beyaz Kağıtlar’ın en belirgin tarafı gösterişli olmaya çalışmaması. Sanki birinin içini dökmesini okuyormuşsunuz gibi. Bazen dağınık, bazen kırgın ama hep içten bir sesi var. Eksik tarafları yok mu? Var elbette. Yer yer aynı duygunun etrafında fazla dolaşıyor hissi oluşabiliyor ve yoğun iç konuşmalar ritmi yavaşlatabiliyor. Ama sanırım
·110 syf.·
2026 17. kitabı
Merhabalar, uzun zamandır bu kadar derin bir kitap okumamıştım. Çok soru işareti var fakat cevapları tamamen okuyan veriyor. Okurken hem kendimden birşeyler buldum hem de dönüp tekrar içime baktım. Hayat gerçekten yaşamaya değer mi? Ya da gerçekten yaşayabiliyor muyuz? Kimse kimsenin yaşadığını bilemez ya o hesap.. Yine de hayatı sevmek istiyorum rağmenlere rağmen. Bu kitabı okumama vesile olan Sayın Hikmetullah Habibi Beyefendiye teşekkürlerimi iletiyorum. Kitabı okumanız tavsiyemdir.
2026 6. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2026 20:00
"Kalemi yaratan Tanrıya, yazmayı öğreten anneme, aşk öğreten mâşuka, yorgun babalara, sevilmemiş çocuklara, sarılmamış kızlara, âhû gözlüye..." Beyaz kağıtlar kitabı,duygu geçişleriyle insanı büyüleyen bir kitap. Yazar kitapta gerek hüzün gerek pişmanlıklar silsilesiyle bizi farklı duygulara götürüyor. Farklı dünyaları anlatarak görülmeyenleri görünür kılıyor. Yeri geliyor kendimizden bir şeyler buluyoruz. Bu cümle sanki tanıdık diyoruz. Kitap bittiğinde içimizi bir burukluk kaplıyor. Herkesin bu kitapla tanışması gerektiğini düşünüyorum. Herkese tavsiye ediyorum.
Acı Buluşması
2026 11. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2026 16:16
Öncelikle kitabı hediye eden Sevgili Yazarı Hikmetullah Habibi Beye teşekkürü borç bilirim. Kalemine sağlık. Kitaba geçmem gerekirse güçlü imgeleriyle beni derinden etkileyen bir kitaptı. Okurken kalbimdeki sızı ile çizdim birçok cümlesinin altını. Duygularını tüm samimiyeti ile bize aktarmış yazarımız. Unuttuğum ya da bastırdığım birçok duygu ile yüz göz oldum satırlarda. Okurken okulda olmasaydım ağlayarak sayfalara imzamı bırakacak kadar yoğun duygular ile okudum. Bu kadar derinden etkilemesinin sebeplerinden birinin yaşadıklarımızın ortak acıda buluşması olduğunu düşünüyorum. Diyeceklerim bu kadardı kaleminden dökülen diğer kiraplarında buluşmak umuduyla
Alıntı
Beyaz KağıtlarHikmetullah Habibi · İkinci Adam Yayınları · 202618 okunma
içsel sorgulamalar ve kendini keşfetme temaları sevenlere :)
2026 19. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2026 16:55
bazı kitaplar vardır; olaylarıyla değil, hissettirdikleriyle yer eder zihninizde. beyaz Kağıtlar tam olarak böyle bir eser. hikmetullah habibi, bu kitapta okuru hızlı akan bir hikâyenin içine çekmek yerine, yavaşlatmayı ve düşündürmeyi tercih ediyor. bu yüzden bu kitap, bir solukta bitirilecek bir roman değil; aksine her sayfasında durup kendinize dönmenizi isteyen bir iç yolculuk. kitabın merkezinde aslında çok tanıdık ama çoğu zaman yüzleşmekten kaçındığımız bir soru var: “ben kimim?” yazar, bu soruyu doğrudan cevaplamıyor; bunun yerine okurun zihninde yankı uyandıracak metaforlar, iç monologlar ve sembollerle ilerliyor. “beyaz kağıt” metaforu ise kitabın en güçlü yanlarından biri. herkesin hayatında doldurulmayı bekleyen ya da bilerek boş bırakılan sayfalar vardır… ve bu kitap tam da o sayfalara dokunuyor. dil ve anlatım açısından oldukça akıcı ama aynı zamanda derin bir yapıya sahip. yer yer şiirsel bir anlatım kullanılması, metni daha da etkileyici kılıyor. özellikle iç monologların yoğunluğu, karakterin zihnine daha fazla yaklaşmamızı sağlıyor. bu da kitabı sadece okunan değil, hissedilen bir deneyime dönüştürüyor. ancak bu kitap herkese hitap etmeyebilir. daha çok aksiyonlu, hızlı ilerleyen hikâyelerden hoşlananlar için ağır gelebilir. çünkü burada asıl olay dış dünyada değil, insanın iç dünyasında yaşanıyor. ama eğer psikoloji, içsel sorgulamalar ve kendini keşfetme temaları ilginizi çekiyorsa, beyaz kağıtlar sizi derinden etkileyecek bir eser olabilir. benim için bu kitap, okurken kendimle baş başa kaldığım, bazı satırların altını çizmek isteyeceğim ve zaman zaman durup düşüneceğim bir deneyimdi. Bitirdiğinizde elinizde bir cevap değil, ama daha derin sorular kalıyor… belki de en değerlisi bu.
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 15:20
Beyaz Kağıtları okurken kendimi sürekli durup düşünürken buldum. Bazı cümlelerin altını çizmeden geçemedim. İnsanın iç dünyasının ne kadar karmaşık ama aynı zamanda ne kadar kırılgan olduğunu hatırlattı. Özellikle yalnızlık umut, sevgisizlik ve kendini arama temaları beni çok etkiledi. Herkesin kendinden bir parça bulabileceği, sakin kafayla okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bitirdiğimde içimde garip bir huzur ve biraz da hüzün kaldı.
Duygu ve Düşünce

Hikmetullah HabibiYazar · 0 kitap
"Hayatı satır aralarında arayan, kelimelerle nefes alan ve yazmaya mahkum bir ruh."