Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beyin Kitabı

Rita Carter

Beyin Kitabı Sözleri ve Alıntıları

Beyin Kitabı sözleri ve alıntılarını, Beyin Kitabı kitap alıntılarını, Beyin Kitabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçekte beynin bilinçsiz bölgeleri biz bilinçli bir karar almadan önce, davranışları planlar ve uygulamaya başlar. Dolayısıyla "karar" bilinçsiz beynin yapmayı planladığı şeyin bilinç tarafından farkedilmesidir.
Sayfa 115Kitabı okudu
Şizopital kişilik bozukluğu
Sosyal ve duygusal olarak kopuktur ve sihirli düşünme gibi tuhaf davranış ve düşünceler gösterirler.
Sayfa 237
Reklam
Antisosyal
Önceleri sosyopat adı verilen bu kişiler, sürekli olarak başkalarının duygularını, haklarını ve güvenliğini göz ardı eder; sürekli yalan söyleyebilir, çalabilir ve agresif davranabilir.
Sayfa 237
Beyin Tümörleri
Tümör çevrelediği beyin dokusunu sıkıştırarak kafatasına baskı uygular. Semptomlar, tümörün boyutuna ve konumuna göre farklılık göstermekle birlikte, çoğunlukla şiddetli ve ısrarcı baş ağrısı, bulanık görme veya başka bir duyuda bozukluk, konuşma problemleri, baş dönmesi, kaslarda güçsüzlük, zayıf koordinasyon, zihinsel işlevlerin bozulması, davranış veya kişilik değişimleri ve nöbetleri kapsamaktadır. Tedavi edilemezse tümör ölümcül olabilir.
Sayfa 222
gelişimsel/genetik bozukluklar
Narkolepsi Down sendromu Huntington hastalığı Nöral tüp bozuklukları
Sayfa 215
Somatizasyon Bozukluğu
Bu problemde kişi, fiziksel bir sebep bulunmamasına rağmen fiziksel semptomlarından şikayetçidir.
Sayfa 234
Reklam
Amerikalı nörobilimci Benjamin Libet tarafından 1980’lerin başlarında yapılan bir dizi dahiyane deney, bizim bilinçli kararlar olarak düşündüğümüz şeylerin aslında bilinçsiz beynin zaten yapmakta olduklarının farkına varılması olduğunu gösterdi. Libet’in deneylerinin felsefe açısından çok önemli çıkarımları oldu, çünkü deneyin sonuçları görünüşe göre yaptığımız şeylerde bilinçli bir seçimimizin olmadığını, dolayısıyla da kendimizi özgür iradeye sahip bireyler olarak göremeyeceğimizi ortaya koyuyor.
Sayfa 11
Sürekli değişen bir kültürel ve toplumsal çevrede yer alan akıl hastalıklarını tanımlamak çok kolay değildir. Bir kültürde anormal olarak değerlendirilen bir durum, bir diğer kültürde göklere çıkarılabilir: örneğin şizofreni bazı kültürlerde şiddetli bir şekilde kınanırken, bazı kültürlerde ruhani üstünlüğün bir işareti olarak değerlenir.
Sayfa 214
Kronik Yorgunluk Sendromu
Kronik yorgunluk sendromu Yaygın semptomlar, yıpratıcı ve ısrarcı yorgunluktur. Diğer semptomlar kişiden kişiye farklılık göstermesine rağmen yaygın semptomlar burada gösterilmiştir(görsel var o yüzden semptomları yazıyorum) Semptomlar; 1- kas ağrısı, 2- nörolojik problemler(kalıcı yorgunluk, zayıf konsantrasyon, kısa süreli bellek problemleri, baş ağrıları ve kötü uyku) 3- zayıf lenf bezi düğümleri 4- ağrıyan eklemler 5- boğaz ağrısı
Sayfa 217
akıl hastalıkları
Eksen 2 Bu kategori bütün altta yatan yaygın durumları ve kişilik bozukluklarını kapsamaktadır. Ayrıca zihinsel geriliği de içermektedir. Kişilik bozuklukları, paranoid kişilik bozukluğu, şizoid kişilik bozukluğu, şizopital kişilik bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu, antisosyal kişilik bozukluğu ve obsesif kompulsif kişilik bozukluğundan oluşmaktadır.
Sayfa 214
Reklam
Matematiksel bir beyin
Einstein'ın beyni normalden daha genişti ve normalde periatel kortekste bulunan lateral sulkusun bir kısmı açıkça eksikti.
Erken Beyin İmplantı
İspanyol bilim adamı Dr. José Delgado, radyo dalgalarıyla uzaktan kontrol edilebilen bir beyin implantı icat etti. İnsan ve hayvan davranışlarının bir tuşa basarak kontrol edilebileceğini buldu. 1946 yılında gerçekleştirilen ünlü deneyinde José Delgado bir boğanın karşısına geçti ve beynine yerleştirdiği implantı aktive ederek üzerine koşan boğayı ayaklarının önünde durdurdu. Bir başka deneyde arkadaşına kabadayılık eden bir şempanzenin beynine bir aparat yerleştirdi ve kumandayı kurbanın kafesine koydu. Böylece kurban, kabadayının kötü davranışlarını "kapatabiliyordu."
Sayfa 10
Yarık-beyin deneyleri Nobel Ödülü
Nörobiyoloji Roger Sperry beyin hemisferleri(yarı küreleri) epilepsi tedavisi için cerrahi olarak birbirlerinden ayrılmış kişilerde yarık beyin deneyleri yaptı. Deneyler belirli koşullar altında her bir hemisferin farklı fikirler ve niyetleri olabileceğini gösterdi. Bu durum kişinin tek bir "benliği" olmadığını sorusunu ortaya attı.
Sayfa 11 - ROGER SPERRY
Huntington Hastalığı - Beyin Etkilenen Bölgeler
Semptomlar kimi zaman çocuklukta başlasa da, genelde 35 ile 50 yaşlar arası ortaya çıkar. İlk semptomlar, kora(düzensiz hızlı, kontrol edilemeyen hareketler), sakarlık ve istemdışı yüzünü buruşturma ve seğirmedir. Ardından gelişen semptomlar konuşma problemleri yutkunmada zorluk, depresyon, apati ve konsantrasyon eksikliği, bellek problemleri, duygu ve kişilik değişimleri(agresif ve asosyal davranış) biçiminde seyreden demansı içerir. Hastalık genelde yavaş ilerler ve semptomların ilk görülmeye başlamasından 10-30 yıl sonra ölümle sonuçlanır. Huntington hastalığı tanısı, semptomlar, beyin taramaları, anormal geni tespit etme amaçlı genetik ve nöropsikolojik testler aracılığıyla konur. Huntington hastalığı için tedavi yoktur. İlaç tedavisi semptomları azaltmayı amaçlar. Fiziksel ve zihinsel olarak aktif olma önerilmektedir. Etkilenen bölgeler; Bazal gangliondaki nöronların dejenerasyonu. Ayrıca frontal ve temporal loblarda da dejenerasyona sebep olur
Sayfa 226
450 MÖ Erken Yunanlılar beyni insan duyumunun merkezi olarak tanımaya başlarlar
67 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.