How the Information Revolution Is Transforming Our Lives

Big Data

Brian Clegg
Kitap burada biraz rahatsız edici bir gerçeği anlatıyor: Sosyal medya hareketlerin Arama geçmişin Konum bilgilerin Alışverişlerin Hatta ne kadar süre bir şeye baktığın → Hepsi veri. Bu veriler: Google Facebook (Meta) Amazon gibi şirketler tarafından toplanıp analiz ediliyor. 3. Veri Nasıl Anlamlı Hale Geliyor? Ham veri tek başına işe yaramaz. Kitap burada şunu anlatıyor: Algoritmalar kullanılır İstatistiksel modeller kurulur Yapay zekâ devreye girer Sonuç: İnsan davranışı tahmin edilebilir hale gelir Örnek:
Eskiden: Güç = para + silah Bugün: Güç = veri + algoritma Kim: Daha çok veri toplarsa Daha iyi analiz ederse → Davranışı o yönlendirir
Gece daha fazla komplo videosu izliyorsan → sana o içerik artar Sinirliyken → daha provoke edici içerik gelir Üzgünken → duygusal içerik pompalanır Bu tesadüf değil, optimizasyon.
Felsefe
Şu an: Ne izliyorsun Ne düşünüyorsun Neye sinirleniyorsun Neye inanıyorsun → Bunların hepsi sistemler tarafından modelleniyor.
Algoritmalar artık: Sadece neyi sevdiğini değil Ne zaman zayıf olduğunu bile anlıyor
Alıntı