Bilgi Felsefesi

Vehbi Hacıkadiroğlu
Temmuz 2002
Cem Yayınevi

2024 245. kitabı
Bilgi Felsefesi Vehbi Hacıkadiroğlu "Bilgi nedir ve ne şekilde meydana gelir?" sorusu, insanlık tarihinde her zaman merak edilen, derinlemesine düşünmeyi gerektiren temel bir meseledir. Bu sorgulama, felsefi, bilimsel ve pratik birçok boyutu çinde barındırır. Bu bağlamda, Vehbi Hacı Kadıroğlu'nun ele aldığı kitap, bu karmaşık konuyu daha iyi anlamamız için bize önemli bir rehberlik sunmaktadır. Kitap toplamda yedi bölümden oluşmakta ve her bir bölüm, bilgi kavramının farklı yönlerini anlamamıza yardımcı olacak şekilde yapılandırılmıştır. Bu bölümler sırasıyla şunlardır: 1. Nedensellik: Bu bölümde, bilgiye ulaşmanın yollarından biri olan nedensellik ilişkisi derinlemesine incelenmektedir. Her olayın bir nedeni vardır ve bu nedenlerin anlaşılması, bilgi edinim sürecimizin temel taşlarından birini oluşturur. Nedensellik, bilgi üretiminde mantığın ve akıl yürütmenin nasıl işlediğini anlamamıza yardımcı olur. 2. Algılama: İkinci bölüm, insanların çevrelerini nasıl algıladıklarını irdeler. Algılama, dış dünyadan gelen bilgilerin zihnimizde nasıl şekillendiğini ve bu süreçte hangi faktörlerin etkili olduğunu keşfetmemizi sağlar. Duyularımızın rolü, algı sürecindeki önyargılar ve bireysel farklılıklar gibi konular burada ele alınmaktadır. 3. Bellek: Bilgi, bellek ile doğrudan ilişkilidir. Üçüncü bölüm, bilgilerin nasıl depolandığı, hatırlandığı ve unutuğumuzda nelerin meydana geldiği üzerine yoğunlaşmaktadır. Bellek türleri, bellek kaybı ve öğrenme süreçleri gibi konular, bu bölümde detaylı bir şekilde ele alınır. 4. Tümevarım: Dördüncü bölümde, bireysel gözlemlerden genel sonuçlara ulaşma süreci olan tümevarım kavramı üzerinde durulmaktadır. Tümevarım, bilginin nasıl oluşturulduğunu ve genelleştirildiğini anlamamıza yardımcı olurken, aynı zamanda bu süreçte karşılaşabileceğimiz
Felsefe
Bilgi FelsefesiVehbi Hacıkadiroğlu · Cem Yayınevi · 20026 okunma

Vehbi HacıkadiroğluYazar · 8 kitap
Vehbi Hacıkadiroğlu, 1919'da Alanya'da doğdu. Çok sayıda felsefe metni üretmiş ve bunlarla özellikle bilgi konusu başta olmak üzere birçok felsefi/kavramsal soruna dair kendine özgü felsefi açılımlar geliştirmiş bir felsefecidir. Yayımlanmış pek çok makale ve çevirileri de vardır.Vehbi Hacıkadiroğlu meslekten felsefeci değildir ve felsefeye geç bir yaşta başlamıştır, ancak bununla birlikte filozof ismini hak edecek şekilde felsefeyle ilgili olmuş ve felsefi metin üretmek anlamında en yetkin ve zengin isimlerin başında yer almıştır. Tamamen kişisel bir gayretle 1987 yılından itibaren çıkarmaya başladığı Felsefe Tartışmaları adlı felsefe dergisi ile Türkiye'de felsefenin kendisine alan bulmasına katkı sağlamış, uzun yıllar bu dergi aracılığıyla felsefecilerin buluşmasını, tartışmasını, düşünce alışverişini mümkün kılmıştır. Bu katkıları dolayısıyla Türkiye Felsefe Kurumu tarafından 1988 yılında ve Muğla Üniversitesi tarafından 2000 yılında onur plaketi verilmiştir. Doğan Özlem, Hayrettin Ökçesiz, Ahmet İnam, Kaan H. Ökten, Cemal Yıldırım ve Şükrü Argın gibi isimler tarafından derlenen "Vehbi Hacıkadiroğlu Armağanı:Felsefe Tartışmaları" adlı kitap onun düşünürlüğünü irdelemekte ve anmaktadır. Yapay kalple yaşamını sürdürmekte olan 88 yaşındaki Hacıkadiroğlu'nun solunum yetmezliğine bağlı kalp krizi sonucu 22 Ocak 2007 tarihinde İstanbul'da aramızdan ayrıldı. Kitapları -Kavramlar Üzerine, Birikim Yayınları,1981 -Bilginin Doğası ve Kaynakları Üzerine, May Yayınları, 1981) -Algılama, Duyma ve Bilme, Metis Yayınları(Derleme), 1984 -İnsan Felsefesi,Cem Yayınları,2000), -Kavramlar Üstüne,Cem Yayınları, 2003 -Özgürlük Ahlakı, Cem Yayınları, 2002