Kontrolsüz Düşüncelerin Peşinde

Haziran 2025
İlk Yayın Tarihi:
Eylül 2023
Timaş İlk Genç Yayınları

Bir çırpıda okuyup, bitirin!
2024 10. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2024 20:17
Düşüncelerinizin hayatımıza yön verdiğini fantastik bir kurguyla küçük yaştaki okuyucularına anlatmaya çalışan, bunu yaparken de okuyucunun farklı kavram ve terimlerle karşılaşmalarını sağlayıp onları araştırmaya sevk eden bir kitap olmuş. Fantastik taraf o kadar uzun sürmüş ki neredeyse kitabın tamamı gerçeklikten uzak mekanda geçiyor. Bu durum okuyucuyu da sürekli hayal dünyasında seyahat etmesini sağlıyor. Bu haliyle kitabı bir çırpıda bitirmek daha uygun olur. Günler süren bir okumada olaylar bağlamından kopup akıcılık kaybedilebilir. Özellikle kitabın hedef kitlesi çocukların bununla başa çıkması epey güç gibi geliyor bana.
2026 14. kitabı
Kitap çok güzeldi Hayal edince herşey mümkün olabiliceğini anlatan bir kitaptı bilibolya kitabını herkese öneririm son etkinlikleride güzel kendini deniyorsun ESRA YÜCEL
Duygu ve Düşünce
2023 58. kitabı
“İnsan düşüncelerini kontrol edebilir mi?” Ya da şöyle mi desem “İnsan hayatta düşüncelerini kontrol etmeli mi?”. Bu soruların cevapları İskender ile Bilibolya evreninde saklı. Öyle ki sadece bunlarda değil İskender ile Bilibolya ‘da gezerken karşımıza sentor, druidler, Atlantis, mitolojide ki ünlü yaşam ağacı gibi birçok kavram karşımıza çıkıyor. Kitabı okurken bu kavramlar o kadar güzel hikayeye yedirilmiş ki Birsen Hanım’a hayran kalmamak elde değil. Ayrıca hikayede ki bu kavramlar o kadar ustaca kullanılmış ki bu kavramlar hakkında merak üst seviyeye çıkıyor. Bu durum da okuyucuyu araştırmaya sevk ediyor. Bence Birsen Hanım kendi etrafında yeni nesil okur oluşturuyor. Sadece okuyan değil araştıran, öğrenen, yorumlayan ve en önemlisi okuduğunu güncel hayatla ilişkilendiren okur….
2023 Okuma Raporları
Bilibolya
2025 8. kitabı
Bilibolya Bilibolya, bir hayaller dünyasıdır. İnsanların hayalleri, oynama oyunlardaki varlıklar, hayal ederek çizilen resimler, yazarların hayal dünyası, mitolojik ya da hurafelerdeki her şey... Hepsi Bilibolya 'yı meydana getirir hatta buranın adeta yaşam ya da yok olma sebebidir. Bu nedenle Bilibolya'da hayallerde canlı tutulan, en çok hayal edilen şeyler canlılığını korurken unutulamaya yüz tutmuş hayaller oradan da silinip gider. Annesi ve babası doktor olan ve pandemi döneminde yoğun çalışmadan dolayı biraz ihmal edilen İskender, sokağa çıkmanın dahi yasak olduğu bu dönemde eve tıkılıp kalmanın sıkıntısını yaşamaktadır. Ayrıca kendisinin bakımı ile ilgilenmesi için tutulan bakıcı kadının ona kızması ve kötü birisi olduğunu sürekli söylemesi üzerine "madem ben kötü birisiyim o halde kurallara uymama gerek yok." Diyerek evden gizlice kaçar ve bir parkta oynamaya başlar. Mutluluğun verdiği enerji ile Bikibolya dünyasının akımına kapılır ve Bilibolya'ya düşer. Bir hayaller dünyasında olduğunun farkına vardıktan sonra oradan çıkmanın yollarını arar. Ancak insanların her durumda kötü senaryolar hayal etmesi onu müthiş bir mücadeleye iter. Bakalım İskender bu mücadelelerden nasıl sıyrılacak ve evine sağ salim dönebilecek? Fantastik bir roman olan bu eserde hayallerin insanların yaşamını nasıl etkilediği, zihnimizi yönetme gücü, olaylara bakış açısı, ailenin önemi, insanlara söylenilen iyi veya kötü sözlerin onların hayatlarını nasıl şekillendirdiği gibi konulara dikkat çekilmektedir. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu kitap 10-13 yaş arası çocuklar için idealdir. Yetişkinler için verilen mesajlar da ebeveynler ve öğretmenler için okunabilir bir kitap olarak düşünüyorum.
2023 74. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2023 10:51
Hayatımıza yön veren şey dusuncelerimizdir. Kahramanımız İskender evde bakıcısı ile olmaktan sıkılmış ve kendisini kötü hissetmeye başlamıştır. Bir plan yapıp hastahanedeki anne ve babasının yanına gitmeye karar verir. Fakat pandemi olduğu için sokağa çıkmak yasaktır. İskender kimseye görünmeden hastahaneye gitmeye çalışırken bir park görür. Parktaki kaydıraktan kayarken birden kendini Bilibolya da bulur. Burası insanların hayal ettiklerinin gerceklestigi bir yerdir. Burada sentor,duridler, atlantis,argamedon,yasam agaci gibi bircok arastirilmasi gereken bilgiyle karşılaşıyoruz. Bu da okuyuculari arastirmaya yeni bilgiler ogrenmeye yöneltiyor. Bu noktada yazar cok başarılı. İskender bu hayal aleminde hiç beklemediği maceralar yaşar. Burada farkettigi şey çok önemlidir. Biz iyi şeyleri düşünüp hayal edersek iyilik,kötü şeyleri düşünüp hayal edersek kötülük olur. Yaşadığımız dünyanın geleceği de dusuncelerimizle sekillenecektir. Peki Iskender Bilibolya dan çıkabilecek mi? Ailesine kavuşabilecek mi? 9 yaş üzeri tüm çocukların rahatlıkla okuyabilir.

Birsen Ekim ÖzenYazar · 109 kitap
1969 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1990 yılında mezun oldu. Vekil öğretmen olarak başladığı işine, 1996 yılında kadrolu öğretmen olarak devam etti. 2001 yılında öğretmenlikten istifa etti ve eşinin işi nedeniyle önce Almanya’da, daha sonra da Rusya’da yaşadı. 2008 yılında Türkiye’ye döndüğünde bir yayınevinde Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. 2009 yılında ise tekrar öğretmenliğe döndü. Hâlen öğretmenlik yapan yazar, evli ve 2 çocuk annesidir.