Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Felsefesi

Cemal Yıldırım

Bilim Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Bilim Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Bilim Felsefesi kitap alıntılarını, Bilim Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilimin tüm sorunlarımızı çözmeye yetkin büyülü bir değnek olmadığı, ancak belli nitelikteki problemlere uygulandığında etkin olduğu genellikle bilinmektedir. Ne var ki, bilimin kapsam ve sınırlarını kesinlikle belirleme çok zor olduğundan, hangi sorunların bilimsel incelemeye konu olabileceği, hangi sorunların olamayacağı öteden beri sürüp gelen bir tartışmadır.
Sayfa 86 - Remzi KitapeviKitabı okudu
Bilimde iki çıkarım tipinin de yeri önemlidir. İndüksiyon bilimsel genellemelere ulaşmada, dedüksiyon bu genellemeleri açıklama gücü taşıyan hipotez veya teorilerden gözlem verileri ile doğrulanmaya elverişli mantıksal sonuçlar (test-implications) çıkarmada kullanılır.
Sayfa 57 - Remzi kitapeviKitabı okudu
Reklam
Bilim felsefesi, bilimin dilsel yapısını çözümleme, eleştirme ve aydınlatma çabasından başka bir şey değildir.
Her olgu bizim için saptanabilir olsun olmasın kendinden önceki olgulara bağlı olarak ortaya çıkar
”Olgu” dediğimiz bazı şeyleri, doğrudan gözlem yoluyla değil bir çeşit çıkarımla saptıyoruz. Örneğin dünyanın yuvarlaklığı, gezegen yörüngelerinin elips biçiminde olduğu gibi çıkarıma dayanan bu tür şeylere “olgu” mu, yoksa “hipotez” mi demek daha doğru olur?
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
Birer düşünme biçimi olan bilimi, matematiği, hatta felsefeyi anlamak için mantığı bilmek gerekir.
Nedensiz olgu yoktur ve bu neden doğanın kendi içindedir.
Popper'e göre, bilimsel yöntemin başta gelen amacı gerçekte olguların testine dayanmayan birtakım önermeleri bize doğru göründükleri için muhafaza etmek değil, fakat ayıklamaktır. Doğada olduğu gibi bilimde de bir seçme ve ayıklama söz konusudur. Ancak tüm çabalara karşın yanlışlanamayan önermeleri doğru sayabiliriz.
Sayfa 95 - Remzi kitapeviKitabı okudu
Bir bilimde ölçme tekniğinde erişilen yetkinlik o bilimin ilerleme derecesini saptamada önemli bir ölçüt olarak kabul edilmektedir. Bir tür ölçmeye başvurmayan bir çalışmaya bilim demek artık çok güç görünmektedir.
Sayfa 27 - Remzi KitapeviKitabı okudu
Reklam
giriş
... Doğrudan ya da dolaylı olgulara ilişkin olmayan hiçbir sav, varsayım veya teori bilimsel olma niteliğini kazanamaz; olguların doğrulamadığı hiçbir önerme kabul edilemez. Öte yandan, olgular kendi başına birşey ifade etmez, ancak bir hipotez veya teorinin ışığında bilimsel incelemeye veri niteliğini kazanırlar. Bilim bu iki öğenin karşılıklı etkileşimini içeren bir süreçtir.
“Bilgelikle birleştiğinde bilimin sağladığı kudret tüm insanlığa büyük ölçüde refah ve mutluluk getirebilir; tek başına yalnız yıkıntıya yol açabilir” (Yazar’ın B. Russel’den alıntısı).
Bilimsel düşünme belli bir kafa disiplini gerektirir. Bu disiplini kazanmış bir kimse her şeyden önce gerçeğe dönüktür olaylara saygılıdır.
Bilimsel betimleme ve açıklamaya konu olgular çoğu kez ya yaşantımız dışında kalan ya da yaşantımızın sadece herkese açık, nesnel ve genel yanlarını kapsayan olgulardır. Bu nedenlerle yaşantımızın asıl sıcak ve canlı içeriğini oluşturan öznel, bireysel, ilgi ve değer yargılarımıza bağlı olgular ise bilim dışı kalmakta, dolayısıyla insan kendini tanıma olanağını kaybetmekte, kendi gerçeğine yabancılaşmaktadır.
Sayfa 250Kitabı okudu
Öte yandan, Bacon'dan günümüze dek, bilime verilen değer, salt bilgi olmasından çok bir güç kaynağı sayılmasına dayanmıştır. Önce cansız dünyayı etkinliğine alan bilim giderek egemenliğini bitki ve hayvanlar dünyasında, şimdi de insan toplumları üzerinde kurmaya başlamıştır.
Sayfa 397Kitabı okudu
175 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.